حسین خزلی خرازی در گفتگو با اکوناپرس عنوان کرد:
افزایش سود حسابداری شرکتها با وجود کاهش ارزش ریال/ ادامه رشد بورس تا پایان سال 97؟!
تمامی پارامترهای اقتصادی در سال 91 با شرایط بحرانی همچون تحریم های بین المللی و رکود و آن هم رکود تورمی مواجه شده که نسبت به حال حاضر بسیار سخت تر و شدید تر نیز بوده است.
یک کارشناس بازار سرمایه ضمن بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار اکوناپرس عنوان داشت: سود حسابداری ناشی از تسعیر نرخ ارز در ترازنامه شرکتهای بورسی خصوصا شرکتهایی که فروش آنها مبتنی بر ارز می باشد، به معنی که این شرکتها یا به عنوان صادر کننده فعالیت می کنند یا قیمت پایه فروش محصولات و خدماتشان مبتنی برارز است، قطعا به مراتب در شرایط تحریم های حال حاضر علیه ایران و کاهش ارزش ریال در مقابل دیگر ارزها، بهتر از سالهای قبل خواهد بود.
حسین خزلی خرازی تاکید کرد: این سود، سود اقتصادی یا ارزش افزوده اقتصادی نیست. ارزش افزوده اقتصادی زمانی معنا پیدا می کند که شرکتها کالایی با حجم بیشتر، به صورتی رقابتی و با کیفیت بالاتر تولید کنند و بتوانند در بازار های رقابتی گران تر بفروشند.
وی ادامه داد: در شرایط حال حاضر با وجود افزایش سود حسابداری شرکتها، سود اقتصادی ایجاد نخواهد شد. شرکتها در حال حاضر نیز در یک نرم طبیعی با یک تناژ مشخص تولید و فروش صادراتی خواهند داشت، حتی ممکن است در طرح های توسعه خود با 5 تا 10 درصد افزایش تولید نیز همراه شوند؛ اما عدد حاصل از تبدیل دلارهای صادراتی به ریال که در حسابهای خود تسعیر می کنند، بین 2 تا 3 برابر سال گذشته باشد.
خزلی خرازی گفت: اهرم عملیاتی در علم مالی به این معناست که شرکتها از زمانی که از نقطه سربسر تولید عبور می کنند به ازای هر 10 درصد افزایش فروش چند درصد افزایش سود دارند. در شرکتهایی که اهرم عملیاتی آنها بالاست، اگر شرکت 10 درصد فروشش بیشتر شود سودش به اندازه 10 درصد افزایش نخواهد یافت بلکه حدود 20 تا 30 درصد افزایش سود به همراه خواهد داشت.
وی افزود: بسیاری از شرکتهای تولید کننده بورسی نیز اهرم عملیاتی بالایی دارند. بنابراین زمانی که شرکتی از لحاظ ریالی با افزایش فروش 2 برابری همراه می گردد، با توجه به رشد نرخ ارز تا محدوده 8 هزار تومان با افزایش سود آوری بیش از 2 برابر و 200 یا 300 درصدی مواجه می شود.
این تحلیلگر ارشد بازار سرمایه خاطر نشان کرد: سرمایه گذاران و تحلیلگران بازار سرمایه که درک درستی از تحلیل بنیادی شرکتها دارند این مساله را به صورت هوشمندانه پیش بینی و بررسی کرده و اقدام به سرمایه گذاری می کنند.بنابراین اقبالی که به بازار سرمایه طی دو ماه گذشته ایجاد شد به دلیل این پیش بینی ها بود و این پیش بینی همچنان امکان تحقق دارد خصوصا اگر دستور العمل معاملات محصولات پتروشیمی و فلزات در بازار اصلاح شود و فروش ریالی که این شرکتها در بورس کالا دارند بر مبنای رقابت و حراج واقعی باشد و نه دلار دستوری 4400 تومانی. قطعا شرکتهای فروش مبتنی بر ارز رقابتی و آزاد خواهد بود بیش از 2 تا 3برابر با افزایش سودآوری همراه می شوند.
وی بیان داشت : بخشی از جامعه و سرمایه گذارانی که ریسک پذیر هستند و علاقه و آمادگی حضور در بورس را دارند نقدینگی خود را به سمت این بازار سوق دادند و همانطور که می بینیم شاخص کل بورس رشد 30 درصدی طی 3 ماه گذشته را تجربه کرد و از محدوده 93 هزار واحد به 127هزار واحد رسید و این رشد هنوز آغاز این راه است و تا پایان سال جاری به همین ترتیب می تواند ادامه پیدا کند.
حسین خزلی خرازی در خاتمه افزود: نمی دانم که در پایان 180 روز تحریم چه اتفاقی رقم خواهد خورد اما باور دارم که مسئولین کشور با تجربه تحریم های 20 سال گذشته و خصوصا اتفاقات سال 91 تدابیری خواهند اندیشید که صادرات نفت و کالاهای غیر نفتی و بازگشت ارز امکان پذیر باشد.
ارسال نظر