فشار دولت به بانک ها برای تامین بودجه بازار مسکن باعث شده است که بسیاری از بانک ها زیر بار این سیاست به ظاهر تحمیلی نروند و از پرداخت این تسهیلات سرباز بزنند. اتفاقی که در سال های اخیر شدت یافته  و تمرکز را از سیستم بانکی گرفته است. با نگاهی به آمارها این گونه سیاست ها تاثیر چندانی بر بازار مسکن نداشته و طبعا باعث ورشکستی و زوال بانک ها در مدت کوتاهی می شود.

بیت الله ستاریان کارشناس مسکن ، در این رابطه به گسترش نیوز می‌گوید: اقتصاد ناموزون و نامتعارف یکی از مشکلات اصلی کشور است که تاثیر نامطلوبی بر بازار مسکن گذاشته است و بیشتر دولت ها در گذشته این فشار اقتصادی را بر دوش بانک ها و بخش خصوصی انداخته اند که سالهاست در حال تکرار است.

بیت_الله_ستاریان

وقتی به بانک ها اعلام می شود که این حجم از تسهیلات را پرداخت کنند، باید دید که با تورم ۴۰ درصدی و نرخ های متفاوت بهره بانکی چگونه بانک ها توان پرداخت این تسهیلات را خواهند داشت.

تسهیلات تکلیفی یک سیاست تخریبی است

ستاریان بیان کرد: در بیشتر کشورهای دنیا فرمول مشخصی برای نرخ بهره بانکی وجود دارد که متناسب با تورم موجود در هر کشور متغیر است ولی در کشور ما با توجه به منابع محدود و بستراقتصادی نامناسب نرخ بهره دائما در حال تغییر است که این امر باعث شده است بانک ها از سوی بانک مرکزی اخطار دریافت کرده و جریمه شوند.

 باید در نظر گرفته شود که تسهیلات تکلیفی همیشه یک سیاست تخریبی است. ساختار بانک ها  باید به گونه ای باشد که با سیستم آزاد کار کند دقیقا مانند دیگر کشور های دنیا که بانک ها به صورت مستقل عمل می کنند و مجری تخصصی برنامه های خود هستند.درست است که گاهی از عملکرد و سیاست های بانک ها انتقاد می شود ولی وقتی بانک ها را در معذورات قرار دهیم شاهد ضرر و ورشکستگی های جبران ناپذیر در کوتاه مدت می شویم و در نهایت هرج و مرج سیستم بانکی کشور را فرا می گیرد.

وی افزود: وقتی تورم کشور روز به روز در حال افزایش است و نرخ بهره کنترل شده نباشد،باید با مدیریت درست و هموار سازی  بسترهای اقصادی در مسیری قرار بگیریم که بازار به سمت تولید رفته و موانع متعدد از سر راه برداشته شود.

تاثیر طرح های دولت برای ساماندهی بازار مسکن

ستاریان گفت: تمامی تدابیر دولت برای ساماندهی بازار خرید و اجاره مسکن، مُسکنی است که شاید بتواند در کوتاه مدت و بصورت جزئی بر بازار مسکن تاثیر بگذارد ،چرا که با پرداخت همین  تسهیلات ۱۰۰میلیونی کمک ودیعه مسکن که در روزهای گذشته به تصویب رسید،شاهد رشد قیمت ها و تاثیر معکوس بر بازار مسکن باشیم.

وی خاطر نشان کرد: دولت زمانی باید از اینگونه سیاست ها برای تسکین بازار استفاده کند که یک برنامه منسجم و کامل برای ساماندهی بازار مسکن داشته باشد که در کوتاه مدت قابل اجرا باشد  وگرنه نمی تواند در ساماندهی بازار موفق باشد.

افزایش قیمت روز افزون قیمت مسکن باعث می شود که تمام متعلقات این بازار پر طرفدار،تحت تاثیر این گرانی ها قرار بگیرد ، اتفاقی که برای بازار اجاره مسکن در حال رخ دادن است.

ستاریان در پایان گفت: هدف تمامی دولت ها از اجرای چنین طرح هایی ساماندهی کوتاه مدت بازار مسکن است تا بتواند طرح اصلی را در زمان مناسب پیاده کند ولی متاسفانه همه دولت ها از چنین مسکن هایی استفاده کرده ولی طرح اصلی خود را ارائه نداده است.

منبع: گسترش نیوز