مهندس سلطانی:
شرکت مخابرات در رویدادهای بزرگ کنار مردم و مسئولین بوده است
مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در آیین بهره برداری از ۳۸ هزار پورت فیبرنوری مخابرات استان تهران، بر حضور همه جانبه مجموعه مخابرات در عرصه خدمتگزاری تاکید کرد.
به نقل از اداره کل روابط عمومی مخابرات منطقه تهران، مهندس سلطانی در آیین افتتاح ۳۸ هزار پورت فیبرنوری مخابرات استان تهران گفت: شرکت مخابرات ایران شرکتی است که بیش از ۵۰ سال خدمت رسانی کرده و در مقاطع حساس و تاثیر گذار و در رویدادهای بزرگ همواره در کنار مسئولین و مردم بوده است.
مدیرعامل شرکت مخابرات ایران با اشاره به نقش مخابرات در برگزاری انتخابات افزود: یکی از مسئولیت های شرکت مخابرات موضوع صندوق های سیار و ثابت اخذ رای و تامین بستر ارتباطی و زیرساخت های لازم برای برگزاری مطلوب انتخابات در کشور است.
مهندس سلطانی اذعان داشت: مردمی که پس از ۴۵ سال دوباره به خیابان ها آمدند و پیروزی انقلاب اسلامی را جشن گرفتند و این حضور را در معرض دید همه مردم جهان گذاشتند، این مردم شایسته خدمت کردن هستند. مدیران و کارکنان مخابرات افتخار می کنند که به این مردم خوب و همیشه در صحنه خدمت کنند، موضوع خدمت موضوع مهمی است که با همدلی که بین مسئولان است نتیجه اش را مردم می برند و ما به همکاری همه همکاران نیاز داریم تا بتوانیم طرح های بزرگتری را برای تهران و بقیه استان ها به سرانجام برسانیم.
مهندس سلطانی در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر ما سرویس نظارت تصویری روی ابر مخابرات را ارایه می دهیم و صاحبان مشاغل و کسب و کارها می توانند با استفاده از این سرویس در سفر یا هر نقطه دیگر به محل کسب و کار یا منزل خود نظارت تصویری داشته باشند. همچنین یکی از اقدامات دیگری که مرکز آموزش مخابرات انجام داده است راه اندازی سرویس پارکینگ هوشمند به صورت پایلوت برای اهالی شهرک اکباتان است، که تا ده روز دیگر به بهره برداری می رسد و ما در صدد آنیم که این خدمت را روی سرویس های مخابراتی یا سرویس های سیار به مردم و مشترکین بدهیم.
مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در ادامه گفت: در پی آنیم که با بهره برداری از هوش مصنوعی و متاورس، خدمات نمایشگاهی را با توجه به هوش مصنوعی به مردم ارایه دهیم و مردم امکان این را داشته باشند که در صورت تمایل به صورت مجازی و سه بعدی ازنمایشگاه هایی که روی سامانه ابری دیتا سنتری که ما ایجاد می کنیم دیدن کنند.
مهندس سلطانی در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: از همه عزیزانی که زحمت می کشند ولی دیده نمی شوند، بخصوص همکاران مستقر در مراکز مخابراتی تشکر می کنم و فکر می کنم کار جهادی خوبی در طول این مدت در مجموعه شرکت مخابرات ایران انجام گرفته و امید دارم این کار جهادی و همچنین مدیریت جهادی ادامه پیدا کند و ما بتوانیم با همدلی و ارایه خدمات بهتر و ارتباطات پایدار، به درستی در قبال این مردم شایسته انجام وظیفه کنیم.
با سلام
شنیده ایم که وام مخابرات به لطف خدا جور شده است پس این مطالبات بن خواربار بازنشستگان وسایر رفاهیات کی داده میشود پایان سال است وما بازنشستگان سخت به این پول نیاز داریم.
کارکنان رسمی شرکت مخابرات چرا اعتراض نمیکنید مگر بن خواربار شما در سال ۱۴۰۱ نباید بر اساس حداقل حقوق همانسال باشد مگر بن خواربار وسایر رفاهیات در سال ۱۴۰۲ نباید بر اساس حداقل حقوق ۱۴۰۲ یعنی بر اساس حداقل حقوق ۰ ۵۳۰۰۰۰ تومان در ماه باشد. آیا میدانید کسانیکه بازنشسته میشوند چقدر مستمری شان بخاطر رفاهیات کمتر میشود ؟؟ پس ………………از حق زن وبچه در زمان بازنشستگی دفاع کنید.بن خواربار ماهیانه در سال ۱۴۰۲ باید مبلغ ۲۹۱۵۰۰۰ تومان باشد.
سوال اینجاست که چرا دکتر محمود زاده رئیس هیات مدیره، اعضای هیات مدیره و مهندس سلطانی مدیر عامل شرکت مخابرات ایران، دکتر تقی پور نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، مهندس ملک جعفریان مدیر مخابرات استان تهران و معاونان و مدیران شرکت مخابرات ایران و منطقه تهران از دی ماه سال ۱۴۰۰ تاکنون به مشکلات بازنشستگان شرکت مخابرات رسیدگی نکرده اند و رسیدگی نمی کنند چرا؟
مجید سلطانی مدیرعامل شرکت مخابرات ایران از دی ماه سال 1400 تاکنون توانست مشکلات بازنشسگان مخابرات را حل کند شرم آور و تاسف بار است.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی کارکنان شرکت مخابرات ایران در نامهای خطاب به رئیس ستاد اجرایی فرمان امام، خواستار پرداخت معوقات کارکنان و بازنشستگان مخابرات شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در نامهی میثم باقری آمده است: احتراماً، همانگونه که مستحضر میباشید و در زمان حضور حضرتعالی در وزارت نیرو، هیأت وزیران بر اساس مصوبه شماره ۱۶۳۹۵۵/ت/۳۶۵۴۴/هـ مورخ ۰۸/۱۲/۸۵ که شرط ضمن عقد و ملاک واگذاری ۳۱ شرکت مخابرات استانی و شرکت ارتباطات سیار به بخش غیردولتی است، در بند ۶ تصریح کرده است: “کلیه تعهدات شرکت مخابرات ایران واگذار شده به کارکنان اعم از حقوق، مزایا بیمه، بازنشستگی و سایر تعهدات کماکان محفوظ و درتعهد خریدار میباشد.” بر این مبنا آئین نامه استخدامی و پرسنلی مخابرات در سال ۸۹ به شماره ۲۴/۸۹ به تصویب هیأت مدیره رسیده است که باوجود این تصریح قانونی تاکنون دو مرتبه (سال ۹۲ تا ۹۷ و ۱۴۰۰تا ۱۴۰۲) به روز رسانی آن در بخش پرداخت کمک هزینههای رفاهی و مناسبتی و همچنین پرداخت پاداشهای بهرهوری و… متوقف شده است. به ویژه آنکه مجمع عمومی گروه مخابرات ایران برای بررسی صورتهای مالی سال ۱۴۰۱ بر اساس گزارش بازرس قانونی، احتساب و پرداخت بهروز هزینههای یادشده را به هیأت مدیره مخابرات تکلیف کرده است و متأسفانه نه هزینههای به روز مذکور (مابهالتفاوت کمک هزینههای رفاهی و مناسبتی سالهای ۱۴۰۱ و۱۴۰۲ کارکنان شاغل و بازنشسته و… ) پرداخت شده و نه در حسابهای شرکت شناسایی شده است که این امر برخلاف مواد ۲۳۵، ۲۳۷ و ۲۴۰ قانون تجارت و موجب شناسایی سود موهوم و حرام برای سهامداران که آن ستاد یکی از آنهاست میشود و موجب ایجاد اخلال در فرایند جاری و ارائه خدمات به مردم در شرکت معظم مخابرات میشود.
در ادامه این نامه میخوانیم: از سوی دیگر با توجه به مالکیت ۹۰ درصدی مخابرات بر شرکت ارتباطات سیار ، مطابق گزارش توجیهی تیرماه سال جاری هیأت مدیره همراه اول برای افزایش سرمایه ، مبلغ ۳۴۰۰ میلیارد تومان سود انباشته در حسابهای این شرکت شناسایی نموده که برای جلوگیری از توزیع آن، پیشنهاد افزایش سرمایه داده شده است. لذا با عنایت به بدهکاری کلان شرکت مخابرات به کلیه ذینفعان و ازجمله کارکنان و سود انباشته موجود یاد شده در شرکت ارتباطات سیار، اقدام به تأمین مالی از طریق صکوک با نرخ سود بالای ۳۰درصد در شرکت مخابرات با توجیه پرداخت مطالبات کارکنان فاقد توجیه منطقی و شرعی و خلاف مصالح سهامداران می باشد. از دیگر سو تصمیم سهامدار کنترلی مخابرات با تفکیک شرکت ارتباطات سیار از مخابرات و ایجاد شرکتهای متعدد زیرمجموعه همراه اول با پرداخت تبعیض آمیز حقوق و مزایای بسیار نقدی و غیر نقدی رفاهی به کارکنان این شرکتها نسبت به مخابرات، علاوه بر ایجاد بدبینی به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در بین کارکنان مخابرات، باعث تحمیل هزینه های گزاف مالیاتی و موازی کاری اداری، فروش و نگهداری به سهامداران می شود.
در پایان این نامه آمده است: لذا با عنایت به اینکه آن ستاد که حسب فرموده اخیر مقام معظم رهبری به عنوان یک موسسه دولتی یکی از سهامداران عمده واصلی شرکت مخابرات است انتظار بیشتری است تا نسبت به قانون تمکین کند. مع الوصف به جهت گسترش روز افزون نارضایتی کارکنان و بازنشستگان مخابرات به قید فوریت دستور فرمائید سود انباشته موجود در همراه اول برای پرداخت مطالبات کارکنان تخصیص یابد و برنامه زمانبندی مشخص درجهت ادغام همراه اول در شرکت مخابرات اجرایی شود.
در تاریخ ۱۸ بهمن ۱۴۰۲
مهندس مجید سلطانی با بیان اینکه دیروز سهشنبه، به فضل الهی، مطالبات بازنشستگان پنج استان پرداخت شد، افزود: در مورد رفاهیات بازنشستگان عزیز که از دیماه سال ۱۴۰۰ با وقفههایی مواجه شده بود، مشکلات و مسائل مالی، حلشده و باقیمانده طلب بازنشستگان در موضوع رفاهیات هم تا پایان سال پرداخت میشود.