یک کارشناس بازار ارز عنوان کرد:
فنر دلار نباید جمع شود/ راه کارهایی برای کنترل بازار ارز
دلار از ابتدای اردیبهشت ماه تا اواخر آن جهش قابل ملاحظه ای نداشت تا اینکه در گام های آخر اردیبهشت تا ۲۰ ام خرداد ماه صعودی بوده و به مرز ۶۷۶۰ تومان هم رسید.
یک کارشناس بازار ارز ضمن بیان این مطلب در گفتگو با اکوناپرس عنوان کرد: اصولا هیچ فرد عاقلی نمیتواند خواهان کاهش ارزش پول کشور خود شود، ولی اکثر اقتصاددانان طرفدار واقعی شدن و نزدیک به واقعی ماندن نرخ ارز هستند.
نیما کرامت در ادامه افزود: از عوامل افزایش قیمت ارز در کشور میتوان به رشد نقدینگی نامتناسب با عوامل بنیادی اقتصاد، افزایش تقاضای خروج سرمایه(نااطمینانی)، محدودیت بانک ها در نقل و انتقالات ارزی، عوامل روانی و انتظاری(خروج از برجام)، افزایش تقاضای تبدیل دارایی به دلار برای حفظ ارزش(پیش بینی تورم شدید) و محدودیت های موجود در بانک مرکزی برای تهیه اسکناس دلار اشاره کرد.
وی گفت: همانطور که شاهد بودیم چندی قبل نوسانات شدید در بازار ارز موجب شد تا دولت ایران ارز را تک نرخی کند و قیمت هر دلار آمریکا را 42 هزار ریال اعلام نماید و این در حالی است که بازار ارز باید از یک حالت دستوری به بازاری متعادل و غیر دستوری تبدیل شود.
کرامت تاکید کرد: مشاهدات عینی نشان می دهد که تقریبا تمامی صرافی های منطقه فردوسی با نصب اعلان هایی بر روی تابلوهای خود تاکید می کنند که هیچ گونه خرید و فروش ارزی تا اطلاع ثانوی ندارند.
وی بیان داشت: تثبیت نسبی قیمت دلار از بهار ۱۳۹۲ تا زمستان ۱۳۹۶ با استفاده از ابزار عرضه انجام شد؛ به نحوی که دولت و بانک مرکزی حتی تا آخرین روزهای اسفند ۱۳۹۶ نیز با عرضه دلار ۴۸۰۰ تومانی تلاش کردند بازار را کنترل کنند؛ اما از نیمه دوم فروردین ماه امسال، سمت تقاضای بازار ارز به دلایل گوناگون احساس کرد تثبیت قیمت دلار از سوی بانک مرکزی با استفاده از ابزار عرضه ناممکن است و اقدام به خرید کرد.
این کارشناس بازار ارز گفت: راهکار این است که ریشه ای بتوانیم عمل کنیم ،تورم را کنترل کنیم ،تولیدات و میزان صادرات را افزایش دهیم و بگذاریم دلار رشد طبیعی هر ساله خود را داشته باشد تا در مقاطعی این فنر جمع نشده و نپرد که این تکانه ها قاتلان سرمایه گذاران هستند و قدرت پیش بینی و برنامه ریزی را از آن ها می گیرد.
کرامت در رابطه با دیگر راهکارهای مدیریت این مساله عنوان کرد: یکی از راه حل ها برای کنترل و مدیریت این وضعیت، بعد از راه اندازی سامانه ی نیما که اهدافی چون «ثبت معاملات ارزی»، «شفافیت نظام ارزی»، و «بازگشت ارز حاصل از صادرات» را دارد ، ایجاد بورس آتی ارز است، البته باید به موضوع هایی مانند تک نرخی کردن ارز و راه اندازی بازار بین بانکی ارز، هم باید در ابتدا توجه شود. یکی از فواید بازار آتی ارز را این عنوان کرد که بازار مشتقه اطمینانی برای سرمایه گذاری خارجی فراهم میکند تا افرادی که تجهیزاتی را به صورت ارزی خریداری کردهاند بتوانند در آینده منابع ارزی خود را با خیال راحت تامین کنند و اینکه با ایجاد چنین بازاری دولت میتواند بدوت عرضه دلار قیمت ها را کنترل و از نوسانات شدید جلوگیری کند(با توجه به جنس بازارهای فیوچر در دنیا میتوان با وجه تضمین اولیه که ریال می باشد دردلار پوزیشن خرید یا فروش گرفت)
وی در خاتمه خاطر نشان کرد: دولت و سازمانهای دولتی به علت انحصار در فروش نفت و گاز و مشتقات نفتی، نقش بی رقیبی در عرضه و ایجاد تعادل و جلوگیری از نوسانات ارزی ایفا میکنند.با این حال بورس ارز هم میتواند نقش رو به رشد و فزایندهای در ایجاد تعادل ارزی ایفا کند.
ارسال نظر