کارشناس گردشگری و مدیر هتل هرمز بندرعباس:
دخالت دولت برای رونق بخش گردشگری ضروری است
رونق گردشگری در ایران، تنها منوط به فعالیت بخش خصوصی نیست و دولت هم باید به صورت جدی وارد این حوزه شود و پای رونق و گسترش آن بایستد، چرا که اگر می خواهیم شاهد رونق بیش از پیش صنعت گردشگری در کشورمان باشیم، باید همه دستگاههای کشور در این حوزه مشارکت و همکاری جدی داشته باشند.
اگر در حال حاضر دولت از طریق فروش نفت حقوق کارمندان و هزینه های خود را تامین می کند، روزی می رسد که تنها راه درآمدزایی، اشتغالزایی و تامین هزینه های دولت، صنعت گردشگری خواهد بود.
در شرایط فعلی، بخش خصوصی به تنهایی نمی تواند موجب رونق گردشگری کشور شود و به همین خاطر دولت هم باید در این راه همسو و همراه بخش خصوصی باشد و از همه مهمتر اینکه دولت باید نگاهی که دنیا نسبت به ایران دارد را عوض کند.
بر اساس مستندات موجود، گردشگران خارجی که به ایران آمده اند، اعتراف می کنند که قبل از سفرشان تصور دیگری از کشورمان داشته اند و بعد از دیدن امنیت، برخورد مردم و هتلداران نگاهشان به ایران عوض شده است، اما در نهایت تبلیغ برای رونق گردشگری باید توسط دولت و نهادهای دولتی در داخل و خارج انجام شود.
همچنین دولت باید برای گردشگری داخلی و خارجی سوبسید در نظر بگیرد، زیرا ارائه چنین امتیازهایی انگیزه سفر را برای هر گردشگری بالا می برد.
نهادهایی دولتی باید بدانند که رونق اقتصادی و اشتغال تنها منوط به افزایش واحدهای تولیدی نیست، چرا که ساخت هتل و تشویق مردم به استفاده از آنها به هنگام سفر می تواند نرخ اشتغال در کشور را افزایش دهد.
کشورهای گردشگر پذیر اهداف خود را بر روی تقویم گردشگری جهان برنامه ریزی می کنند تا با بر پایی تورهای مختلف، گردشگران زیادی را جذب کشورشان کنند و به همین خاطر دست اندرکاران حوزه گردشگری کشورمان نیز برای جذب گردشگران بیشتر باید بر روی تقویم گردشگری جهان بیشتر کار کنند.
مدیران حوزه گردشگری کشورهای همسایه ایران، می دانند مردم کشورمان در ایام نوروز و تعطیلات تابستانی و یا مناسبت های مختلف به سفر می روند و به همین منظور برای این ایام انواع برنامه های تفریحی و رفاهی را فراهم می کنند تا ایرانیان بیشتری را برای سفر به کشور خودشان ترغیب کنند.
کشوری مانند امارات، ترکیه، ارمنستان، آذربایجان و برخی کشورهای دیگر برای عید ایرانیان، چینی ها، هندی ها و حتی مردم کشورهای جنوب شرق آسیا برنامه ریزی های مختلفی انجام می دهند و با بر پایی کنسرت و مراسم آیینی خاص مردم این کشورها را به سوی کشورشان می کشانند.
همه کشورهای گردشگرپذیر جهان در گام نخست برای جذب گردشگر، صنعت هوایی خود را تجهیز و سپس بخش حمل و نقل درون و برون شهری و زیرساخت هایشان مانند هتل و رستوران را آماده پذیرش گردشگر کرده اند و تجربه کشورهای جهان نشان می دهد که ما هم برای جذب گردشگر باید به این سمت حرکت کنیم.
به طور مثال ترکیش ایر در اصل یک تور اپراتور است و فقط به قصد جذب گردشگر بیشتر ناوگان هوایی خود را تجهیز کرده است و به همین دلیل بلیت ارزان قیمت در اختیار مسافران قرار می دهد تا مسافران بیشتری به ترکیه سفر کنند.
بخش گردشگری ایران هم باید نسبت به تقویت زیرساخت های این حوزه اقدام کند، کما اینکه برخی مدیران هتل ها با تجهیزات کامل آماده پذیرش مسافر هستند، اما دولت هم باید به این بخش بیشتر توجه کند.
شرکتهای هواپیمایی باید از شیوههای نوین فروش بلیت استفاده کنند
گرانی بلیت هواپیما در ایران و در برخی خطوط پروازی و روزهای سال موجب شده که مردم کمتر از این صنعت برای سفرهای خود استفاده کنند و به همین خاطر شرکتهای هواپیمایی باید از شیوههای رایج فروش بلیت در جهان که همراه با تور ارایه می شود، استفاده کنند تا بخش گردشگری کشور رونق بیشتری پیدا کند.
در شرایط امروز جهان، سود شرکت های هواپیمایی در جا به جایی مسافر بیشتر و به خصوص گردشگر است و به همین دلیل برخی شرکت های هوایی در جهان، گردشگر محور شده اند و بلیت هواپیما را همراه با تورهای سفر ارایه می کنند.
متاسفانه در ایران بسیاری از شرکتهای هوایی شرایط زمانی پروازهای خود را به گونه ای تعیین می کنند که مسافر صبح وارد یک شهر می شود و پس از انجام کارهایش، شب آن شهر را ترک می کند که به این ترتیب اقامتی در شهر مقصد صورت نمی گیرد و بخش گردشگری نیز از سفرهای هوایی مردم بهره ای نمی برد.
حمل و نقل یک راهش هواپیماست و اگر قطار خوب و سریع السیر با زیرساخت ریلی و دو بانده در کشور وجود داشته باشد، شرکت ها می توانند یک تور ترکیبی ارایه کنند، یعنی گردشگر با قطار به یک شهر بیاید و با استفاده از امکانات حمل و نقلی به مکان های مختلف برود و در نهایت با هواپیما به شهر خود بازگردد.
باید توجه همه بخشهای دولتی و نهادهای کشور معطوف بخش گردشگری شود تا این بخش به سرعت رونق و برای کشور اشتغالزایی کند.
هدف مسئولان کشور باید رونق و گسترش گردشگری در تمامی استان های کشور باشد، زیرا تلاش تمامی نهادها، دستگاههای اجرایی و خدماتی و بخش خصوصی باید بر ارایه خدمات بهتر و بهسازی شهرها معطوف شود تا گردشگران نیز در زمان اقامت خود بتوانند بهترین خدمات را دریافت کنند.
همچنین دولت باید از تمام توان خود و با استفاده از قدرت رسانه ها به معرفی هر چه بیشتر جاذبه های گردشگری استانها به پردازد تا بتواند گردشگران و علاقه مندان به سفر را به سمت سفرهای داخلی هدایت کند.
آمار جذب گردشگر خارجی کشور بالا نیست، اما گردشگران خارجی هدفمند سفر می کنند و به جاذبه های تاریخی و کهن ایران نیز علاقه مند هستند و با اطلاعات کامل از ایران و مکانهای تاریخی کشورمان بازدید می کنند.
به تایید گردشگران اروپایی "خور آزینی" در استان هرمزگان از جمله نقاط نادر در جهان است که کویر و دریا در مجاورت هم قرار دارند و این جغرافیای خاص با اقبال گردشگران زیادی رو به رو شده و به همین خاطر مسئولان دولتی و بخش خصوصی برای جذب گردشگر باید به این منطقه بیشتر توجه کنند و زیر ساخت های آن را افزایش دهند.
و کلام آخر این که، رونق و گسترش گردشگری در ایران به بهبود زیرساخت ها در تمامی زمینه ها بستگی دارد و برای رسیدن به نقطه مطلوب بخش گردشگری، این حوزه نیاز به کمک دولت و همکاری همه جانبه بخش خصوصی با یکدیگر دارد.
عبدالوهاب قاضی کارشناس گردشگری و مدیر هتل پنج ستاره هرمز بندرعباس
ارسال نظر