پنج توصیه در زمینه تحول دیجیتال
استراتژی های امنیتی: تقویت آمادگی پس از پاندمی همزمان با افزایش وابستگی به روابط دیجیتالی
پس از پاندمی اخیر کسب وکارها در مسیر بازگشت به روند نرمال خود با چالش های جدیدی مواجه شده اند. این یعنی کسب وکارها باید در تحول دیجیتال سرمایه گذاری کنند اما کمبود منابع مالی این کار را دشوار و گاها غیرممکن میسازد. کسبوکارها همچنان با مشکلاتی مانند بکارگیری پلتفرم های دیجیتال جدید، تغییر مدل تجاری به منظور حل مشکل تامین محصولات و ایجاد امکان دورکاری درگیر هستند.
عدم توانایی کسب وکارها در بکارگیری سریع تکنولوژی هایی که به فرآیندهای تحول دیجیتال مانند بخشبندی مبتنی بر هویت، مجازی سازی دسکتاپ (VDI) و فول استک ابری کمک میکنند، از توانایی آنان در مقابله با تهدیدات جدید و حتی آزمایش سیستم ها و پروتکلهای امنیتی جدید می کاهد.
نیشانت سریواستاوا یکی از کارشناسان و طراحان امنیت سایبری شرکت Cognizant که در زمینه راهکارها و خدمات IT فعالیت میکند و مسئول طراحی و بکارگیری راهکارهای احراز هویت و دسترسی (IAM) است میگوید: «ترمیم نقاط ضعف و حفرات امنیتی در سیستم های کنونی سازمانها، به خصوص از پایه ای ترین سطح ممکن، بیش از همیشه اهمیت دارد. مسلما بزرگترین مشکلات باید در اولویت باشند اما شرکتها نباید فقط به جدیت یا احتمال بروز تهدیدات فکر کنند. آنها باید به سایر مزایای تکنولوژی های جدید نیز توجه کنند.».
بلو سریواستاوا، یکی از مقامات ارشد مدیریت IAM نکات مهمی درباره حفرات امنیتی دیجیتالی به کسب و کارها گوشزد میکند تا در سایه پاندمی اخیر و افزایش وابستگی دیجیتالی شان از خود محافظت کنند. میتوانید با پیروی از این توصیه ها از شرکت و مشتریان خود حفاظت کنید.
نقاط ضعف نرم افزارهای مشتری مداری
برخی از بزرگترین تهدیدات امنیتی نرم افزارهای مشتری مداری مبتنی بر وب عبارتند از: حملات پیمایش مسیر، حملات کراس سایت اسکریپتینگ (XSS)، حملات تزریق SQL و اجرای کد از راه دور. کاملا واضح است که مهم ترین مسئله امنیتی، تامین امنیت داده های مشتریان است. و کمبود منابع انسانی یکی از بزرگترین چالشهایی ست که در مسیر حل این مشکل وجود دارد. حتی در پیشرفته ترین مناطق جهان نیز تعداد کارمندان امنیتی آموزش دیده و ماهر محدود است و همین مسئله باعث ایجاد یک فاصله طبقاتی در سطح مهارتهای امنیت سایبری در سطح جهان میشود. همچنین کاملا مشخص است که آموزش کارکنان و استخدام نیروهای ماهر یکی از بهترین راهها برای برقراری، حفظ و تامین امنیت نرم افزارهای مشتری مداری است. نقاط ضعف، هرقدر هم کوچک باشند میتوانند خسارات و آسیب های چشمگیری در پی داشته باشند.
نقاط ضعف تجارت الکترونیک
کسب و کارهای اینترنتی که از خطرات امنیتی آگاه هستند از فرآیندهای امن تر برای ورود به سایت، خروج خودکار از سایت و تایید هویت دیجیتال مشتریان به صورت تصادفی استفاده میکنند و به مشتریان اجازه نمیدهند هنگام سفارش محصولات از دستگاه های دیگر برای ورود به سایت استفاده کنند. با انجام این اقدامات میتوان از حملاتی که نام، اطلاعات کارت اعتباری، رمز عبور و سایر اطلاعات شخصی و حساس مشتریان را افشا میکند جلوگیری به عمل آورد. مشابه این فرآیند در ایران احراز هویت سجام است که در حال حاضر برای دریافت کد بورسی استفاده می شود و همچنین ثبت نام سامانه ثنا .
شرکتهای که در زمینه فروش محصولات یا ارائه خدمات آنلاین فعالیت میکنند باید در وبسایت خود از اتصال لایه سوکت امن (SSL) استفاده کنند. این تکنولوژی تبادل دادهها بین سرورهای بک اِند شرکت و مرورگر کاربر را رمزگذاری میکند. اینگونه حتی اگر یک هکر بتواند به ترافیک شبکه نفوذ کند هم نمیتواند این اطلاعات را سرقت و رمزگشایی کند.
یکی دیگر از استراتژی های مفید، اعمال محدودیت در انتخاب رمزعبور است. در رمز عبور باید از ترکیبی از علائم، اعداد و حروف استفاده شود و تا حد ممکن پیچیده باشد.
استفاده از سیستم توکنسازی نیز بسیار مفید است زیرا زمانی که هکرها به سیستمهای بک اند دسترسی یابند میتوانند اطلاعات مهم را بخوانند و سرقت کنند زیرا تمام این اطلاعات در دیتابیس به صورت یک فایل متنی ساده ذخیره میشوند. برخی از شرکتهای پرداخت آنلاین اطلاعات کارت مشتریان را توکنسازی میکنند یعنی توکن جایگزین دیتای خام میشود و در دیتابیس به جای اطلاعات واقعی، توکن ذخیره میگردد. اگر کسی آن را بدزدد نیز هیچکاری نمیتواند با آن انجام دهد زیرا فقط و فقط یک توکن است.
تقابل با باجافزار
حملات باج افزار رو به افزایش هستند و به همین دلیل تجارتهای دیجیتالی باید از استراتژیهای امنیتی چندلایه ای شامل نرم افزارهای پشتیبان گیری، رمزگذاری فایلها، فایروال شخصی و آنتیمالور استفاده کنند. این کار از زیرساخت شرکت و اِندپوینت آن محافظت میکند.
پشتیبانگیری از داده ها بسیار مهم است زیرا حتی با وجود استفاده از تمام راهکارهای امنیتی ذکر شده همچنان احتمال نفوذ به سیستم وجود دارد. آسانترین و موثرترین روش کاهش آسیب حملات سایبری، کپی فایلها به یک دستگاه دیگر است. با این روش پس از یک حمله سایبری، فایلها دستنخورده باقی میمانند و میتوان بلافاصله طبق روال گذشته و بدون خاموشی کار را ادامه داد.
مقابله با فیشینگ
سرویس جیمیل هر روز بیش از 100 میلیون ایمیل فیشینگ مربوط به کووید را مسدود میکند اما تعداد ایمیلهای ارسال شده بیش از 240 میلیون است. این یعنی فقط سرویس جیمیل کمتر از نیمی از این ایمیلها را مسدود میکند. کارشناسان توصیه میکنند باید محدودیت هایی در پروتکلهای دسترسی ریموت دسکتاپ (RDP) وضع شود و همچنین از سیستمهای تایید صحت چندمرحلهای برای دسترسی با VPN، آنالیز دقیق ارتباطات شبکهای ریموت و وایت لیست (لیست سفید) کردن آدرسهای IP که برخی از بهترین روشهای تامین امنیت هستند استفاده شود. علاوه بر این، کسبوکارها باید با استفاده از سیستم تایید صحت چندمرحلهای مبتنی بر ریسک، امنیت نرم افزارهای مشتریمداری مانند پرتال تامین کنندگان و به ویژه نرم افزارهایی را را ارتقاء دهند که ممکن است امکان سرقت تراکنشهای مالی یا تغییر اطلاعات بانکی کاربر را در اختیار مجرمان سایبری بگذارند.
حفاظت از تله کنفرانس ها
پاندمی اخیر و افزایش میزان دورکاری فرصتهای بیشتری را در اختیار مجرمان سایبری گذاشته است و این مجرمان بیشتر بر وسایلی متمرکز هستند که مردم برای کار استفاده میکنند. مردم به ویژه زمانی که کار خود را از خانه انجام میدهند باید نقاط آسیب پذیر خود را شناسایی کنند. به عنوان یکی از این نقاط آسیب پذیر میتوان به رمزعبور ویدیو کنفرانس و لینکهای محافظت نشده ویدیوکنفرانس اشاره کرد؛ مجرمان میتوانند از این نقاط ضعف برای دسترسی غیرمجاز به شبکه یک سازمان استفاده کنند. بسیاری از افرادی که از خانه کار میکنند، بدون اطلاع قبلی و کاملا غیرعمدی، از شبکه های ناامن استفاده میکنند. بسیاری از افراد اصلا از خطرات این کار آگاه نیستند.
برای جلوگیری از مشکلات امنیتی تله کنفراس، جلسات باید همیشه رمزگذاری شده باشند. یعنی پیام باید فقط توسط گیرنده هدف قابل خواندن باشد و میزبان باید پیش از شروع جلسه حاضر باشد. در این سیستم ها باید برای شرکت کنندگان اتاق انتظار وجود داشته باشد. همچنین می توان از واترمارک در صفحات اشتراکی، قفل کردن جلسه و امضاهای صوتی نیز استفاده کرد.
زمانی که از نیشانت پرسیدیم چه پیشنهاداتی برای ارتقاء امنیت دورکاران در نظر دارد، گفت که شرکتها باید در وهله اول از آنالیز موارد ابتدایی (مانند مواردی که در بالا ذکر شد) شروع کنند و ببنند وضعیتشان در مقابل طیف گسترده، روزافزون و در حال تحول تهدیدات سایبری چگونه است. وی افزود «کارمندان باید از سیستم تایید صحت دومرحلهی استفاده کنند و مطمئن شوند که آخرین نسخه برنامه ها و بروزسانیها بر روی موبایل و لپتاپشان نصب شده است. همچنین آنها باید مراقب درخواستهای اطلاعات باشند و ابتدا از صحت منبع مطمئن شوند. این درخواستها حتی ممکن است یک تماس یا ایمیل ناگهانی از همکاران باشد».
سریواستاوا افزود که برخی از کارکنان شرکت CIO Symposium معتقدند که پاندمی اخیر باعث شد تحول دیجیتالی که به چندین سال زمان نیاز داشت فقط در عرض چند هفته انجام شود. استفاده از منابع غیرسازمانی نیز یکی دیگر از مسائل امنیتی مهم است که باید در نظر گرفته شود. به عنوان مثال برخی از کارمندان خارجی نتوانستند رایانه های خود را به خانه ببرند و مدیران این افراد برای آنان تجهیزات جدید خریداری کردند. پروسه راهاندازی برخی از این تجهیزات به درستی انجام نشد و در نتیجه از نظر امنیتی باعث تضعیف سیستم شده بود. شرکتها باید اقدامات بیشتری انجام میدادند تا مطمئن شوند که افراد از تکنولوژی به درستی استفاده میکنند؛ مثلا آیا کارمندان از تجهیزات شغل خود استفاده غیرکاری نیز میکنند یا از دستگاههای شخصی خودشان استفاده میکنند؟
اگر از جنبه مثبت به این ماجرا نگاه کنیم، افزایش کار از خانه باعث شد استفاده از سیستم های تایید صحت چندمرحله ای افزایش یابد. این یک موقعیت بینظیر است و تجارتهای دیجیتالی باید از آن نهایت استفاده را ببرند.
سریواستاوا توصیه میکند که به هیچکس و هیچچیز اعتماد نکنید. او میگوید: «شاید این کار کمی افراطی به نظر بیاید اما واقعیت این است که نمیتوانید به طور پیشفرض به دستگاهها، افراد و نرم افزارها اعتماد کنید. صحت و درستی همه چیز ابتدا باید تایید شود. کاربران باید همیشه ابتدا هویت دستگاه و افراد را تایید کنند و هرگز به کسی یا چیزی اعتماد نکنند و کسب و کارها نیز باید طوری رفتار کنند که انگار به شبکه نفوذ شده است و باید حفرات امنیتی و نقاط ضعف شبکه را بیایند. در آخر، کسبوکارها باید تا حد ممکن از افشای اطلاعات و دادهها نزد افراد غیرضروری خودداری کنند – و همچنین مطمئن شوند افرادی که به این داده ها و اطلاعات دسترسی دارند آموزش های لازم را دریافت کرده باشند تا بتوانند تهدیدات را شناسایی کنند.».
کسبوکارها میتوانند با پیروی از همه یا برخی از پیشنهادات ذکرشده، همگام با گسترش عصر تحول دیجیتال با اعتماد به نفس و رضایت بیشتری رشد و ترقی کنند.
ارسال نظر