بلایی که تماشای فیلمهای ترسناک بر سر کودکان میآورد + تصاویر
از آنجا که کودکان تفاوت بین خیال و واقعیت را به خوبی تشخیص نمیدهند تماشای فیلمهای ترسناک، اثرات روحی منفی بر روی آنها خواهد داشت.
بدیهی است که انتخاب برنامههای تلویزیونی مناسب و فیلمهای داستانی، سینمایی و مستند، نه تنها برای کودکان، بلکه برای بزرگسالان نیز باید با دقت و حساسیت انجام شود. برخی از کودکان فارغ از اضطراب مخربی که بر روی انها تاثیر گذار است سخت تلاش میکنند خود را شبیه شخصیتهای منفی فیلمهای ترسناک کنند که این امر به دلیل مرحله الگو پذیری بر روحیه کودکان برای شکل گیری شخصیت در آن ها بوجود می آید.کودکان و نوجوانانی که در معرض خشونت قرار دارند به احتمال بیشتر دچار مشکلات عاطفی و رفتاری میشوند.در ادامه به شناخت اثرات منفی پیرامون تماشای فیلمهای ترسناک بر روی کودکان میپردازیم.
ذهنهایی آماده برای تأثیر پذیری
دنیای مدرن امروزی با بوجود آوردن فیلمها و انیمیشنهای ترسناک به طور ناخودآگاه کودکان و نوجوانان را به خو گرفتن با خشونت تشویق میکنند و کودکان نشانههای بیش فعالی و پرخاشگری را برای بیان ناراحتیشان انتخاب میکنند.این دسته از ژانرهای هیجانی علاوه بر مهیج بودن، در کودکان و نوجوانان مستعد به اضطراب،باعث برانگیخته شدن واکنشهای اضطرابی میشوند.
کودکان و نوجوانان از طرفداران پر و پا قرص فیلمهای ترسناک هستند،اما اثرات آن بر زندگی این دسته از قشر جامعه چگونه خواهد بود؟
الهه میر آخولی روانشناس تربیتی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: کودکان و نوجوانان در سنین مختلف تأثیر پذیری متفاوتی دارند و به سه دسته پیش دبستانی ،دبستانی و نوجوانی تقسیم میشوند.با توجه به محدودههای سنی باید تدابیر خاصی برای تأثیر پذیری کودکان داشت.
میر آخولی ادامه داد: شاید در نظر بزرگسالان بسیاری از فیلمها ترسناک نباشد ولی این امکان وجود دارد که همان فیلمها برای کودکان در سنهای مختلف میتواند ترسناک و آزار دهنده باشد.
این روانشناس تربیتی تصریح کرد:کودکان که شاهد اینگونه فیلمهای ترسناک هستند با خطرات جدی روبرو هستند. چون کودکان در این رده سنی قادر به درک معانی منتقل شده در فیلم نیستند.علاوه بر این کودکان به دنبال الگو پذیری هستند و زمانی که با چنین صحنههای مهیجی روبرو میشوند رفتار شخصیتهای فیلم را الگو برداری میکنند و در زندگی روزمره خود بکار میگیرند.
وی افزود:کودکانی که در معرض خشونت این فیلمهای ترسناک قرار میگیرند ،نسبت به همسالان خود واکنشهای شدیدی نسبت به اتفاقات روزمره نشان میدهند.
مصطفی افشار کارشناس ارشد مشاوره خانواده درباره اثرات منفی این فیلمها بر روحیه کودکان توضیح داد: کودکان و نوجوانان اغلب به دلیل حس رقابت پذیری که با سایر همسالان خود دارند،گرایش شدیدی به تماشای فیلمهای ترسناک و مهیج دارند. آنها با تماشای فیلمهای ترسناک قصد دارند این توانمندی ویژه و منحصر به فرد را به بقیه دوستانشان اثبات کنند.
درک نکردن دنیای غیرواقعی و ایجاد اختلال در زندگی روزمره
مستانه نیکخواه روانشناس و استاد دانشگاه در خصوص داستانها و فیلمهای ترسناک توضیح داد:افراد زیر هفت سال زمانی که صحنههای ترسناک را میبینند یا داستانهای وحشتناک را میشنوند، غیر واقعی بودن آن را درک نمیکنند، به عبارتی دیگر تصور آنها این است که این فیلم واقعی است بنابراین آنها میتوانند به اختلالهای خواب و حتی پرخوری که یکی از نشانههای اضطراب است مبتلا شوند.
نیکخواه افزود: من معتقدم تماشای مستمر صحنههای ترسناک میتواند به افسردگی منجر شود. کودکان 9 سال به بعد غیر واقعی بودن فیلم ترسناک را درک میکنند و گفتن جمله ای با این مضمون که این فیلم غیر واقعی است ، میتواند آنها را آرام کند. به طور کلی دیدن فیلم وحشت از سن نه سالگی میتواند به ایجاد درک عواطف و هیجانات شدیدتر منجر شود.
این روانشناس تصریح کرد :طبیعتا این حالت به احساس درماندگی، بیچارگی و تسلیم شدن منجر میشود و ممکن است از این افراد آدمهای منفعل بسازد تا آنها باور کنند در موقعیتهای اجتماعی و زندگی هیچ اختیاری ندارند و تسلیم محض شرایط میشوند.در بزرگسالان هم ممکن است دیدن این ژانر از فیلمها منجر به افسردگی شود.
راهکار برای کنترل اضطراب در دوران کودکی
در انتخاب فیلم مناسب برای مشاهده کودکان در منزل باید همانند مشاهده فیلم در سینما دقت به خرج داد و اگر صحنه غیرمنتظره و ترسناکی در فیلم وجود داشت به کودکان خود درباره آن توضیح داده شود و همچنان اگر فیلمی باعث ایجاد وحشت در بین کودکان و نوجوانان شد آن را خاموش کنید یا سینما را ترک کنید. تا حد امکان سعی کنید در انتخاب بازی های رایانهای و تعریف داستان برای کودکان خود کنترل و نظارت بیشتری را دخیل کنید تا اینگونه از عواقب جبران ناپذیر آن بر روحیه کودکان و نوجوانان جلوگیری کنیم.
ارسال نظر