آتشفشانی با مواد مذاب آبی رنگ! + عکس
تنها یک کوه آتشفشانی در دنیا وجود دارد که آتشی آبیرنگ از خود خارج میکند و دریاچهی بسیار بزرگ اسیدی را در اطرافش تشکیل داده است و آن آتشفشان کاوا آیجن (Kawah Ijen) واقع در جاوا شرقی کشور اندونزی است
کوههای آتشفشان در همه جای دنیا وجود دارند. برخی از آنها غیرفعال بوده و یادگاری از ویرانیهای گذشته هستند و برخی دیگر هنوز فعالاند. برخی از این کوهها در هرچند دهه تنها یک بار فوران میکنند و برخی دیگر هرروز و هر شب مواد مذاب گداخته شده را از زمین خارج میکنند. برای یک عاشق علم زمینشناسی، تعداد آتشفشانهای حیرتآور در این سیاره کم نیست و نمونهای از آنها آتشفشان کیلاویا (Kilauea) در هاوایی، اتنا (Etna) در ایتالیا و پیتون د لا فونیز (Piton de la Fournaise) در جزیره رئونیون است. بااین وجود، تنها یک کوه آتشفشانی در دنیا وجود دارد که آتشی آبیرنگ از خود خارج میکند و دریاچهی بسیار بزرگ اسیدی را در اطرافش تشکیل داده است و آن آتشفشان کاوا آیجن (Kawah Ijen) واقع در جاوا شرقی کشور اندونزی است.
آتشفشان کاوا آیجن اندونزی
شعلههای آبیرنگ آتشفشان کاوا آیجن اندونزی
آتشفشان کاوا آیجن با ارتفاعی برابر با ۲/۸ کیلومتر از سطح دریا و پوشش ۲۰ کیلومتر، یک کوه بسیار هیجانانگیز است. زمانی که شما یک کوه آتشفشانی فعال را تصور میکنید، بهطورکلی به یک کوه بسیار بزرگ فکر میکنید که دود غلیظی را به سمت آسمان روانه میکند و گدازهها و مواد مذاب قرمز رنگی از دهانهاش به اطراف میریزد.
شعلههای آبیرنگ آتشفشان کاوا آیجن اندونزی
اما این یک تصور کلی است که کاوا آیجن به دلیل منحصربهفرد بودنش آن را تغییر داده است. کوه آتشفشانی آیجن برخلاف بسیاری از آتشفشانها از خود، گاز سولفوریک ساطع میکند که در زمان احتراق به رنگ آبی لاجوردی میسوزد. شعلههای آیجن مانند تابلوهای نئون رنگ، پیچوتاب خورده و میدرخشند و در طول شب مواد مذاب آبیرنگ مانند آبشاری از اطراف این کوه به بیرون میریزند که منظره بسیار زیبایی را تشکیل میدهند.
علم نهان در پس این جادو
زمانی که گازهای گوگردی از زیر سطح زمین با فشار فراوان به بیرون میآید، دمای این گاز به ۶۰۰ درجه سلسیوس میرسد. زمانی که این گاز با دمای بسیار بالا با هوا برخورد میکند، به صورت بسیار زیبایی مشتعل میشود و انفجار لاجوردی رنگی را ایجاد میکند که میتواند تا ارتفاع ۵ متر نیز برسد. برخی از این گازهای گوگردی منقبضشده و به گوگرد مایع تبدیل میشود که آزادانه مشتعل شده و به سمت پایین دهانه روانه میشوند. همین گازهای گوگردی منقبضشده با مواد مذاب آبیرنگ اشتباه گرفته میشوند.
آتشفشان کاوا آیجن (Kawah Ijen)
این آتشفشان حتی در زمان روز نیز زیبا است و بسیاری از افراد در کنار آن پرسه زده، عکاسی کرده و این پدیده زمینشناسی عجیب را کاوش میکنند. علاوه بر این، بزرگترین دریاچه هیدروکلریک اسید جهان نیز در کوهپایه آیجن قرار دارد و رنگ سبز روشن آن با زرق و برق زیادی سوسو میزند و اطرافش با مواد مذاب کوه سنگفرش شده است. البته شرایط درون این آتشفشان چندان دوستانه نیست.
آتشفشان کاوا آیجن Kawah Ijen در اندونزی
در حقیقت، بیشتر گردشگرها برای قادر بودن به تنفس هوای نیمه سمی آن از ماسک تنفسی استفاده میکنند که استفاده از آن برای به حداقل رساندن بوی تند اطراف بسیار پیشنهاد میشود.
این پدیده تا چه اندازه منحصربهفرد است؟
در طول تاریخ تعداد آتشفشانهای با شعله آبیرنگ بسیار کم بودهاند. در ایتالیا، اسنادی از وجود آتش آبیرنگ در دامنههای جنوبی کوه وزوویوس دیده شده است. همچنین آتشفشانی با شعلههای آبیرنگ در جزیره ولکانو در مدیترانه وجود داشته است.
آتشفشان کاوا آیجن Kawah Ijen
زمانی هم که آتش، جنگل یلو استون را نابود کرد، گوگرد موجود در اطراف دریچههای هیدروترمال، ذوب شده و رودخانههای مشابهی را با آب آبیرنگ ایجاد کرد. اما در حال حاضر اگر میخواهید شعلههای آبیرنگی که از دهانهی یک کوه به بیرون میآیند را ببینید میبایست به آیجن بروید و گزینهی دیگری ندارید.
مسیر سفر به آیجن
اگر مایل هستید تا راهنمایی شما را به این کوه ببرد و اطراف را نشانتان بدهد، میتوانید از شرکتهای گردشگری که مختص تورهای آتشفشانی هستند کمک بگیرید. برخی از این شرکتهای گردشگری بالی جاوا هالیدیز (Bali Java Holidays)، آیجن کراتر تورز (Ijen Crater Tours) و آیجن تور (Ijen Tour) نام دارند که گزینه سفر یکروزه یا چندروزه با تجربهای جامعتر را برای گردش در اطراف آیجن پیشنهاد میکنند.
ارسال نظر