سینمای بچه پولدارهای ۶۰ سال قبل ایران +تصاویر
رادیوسیتی از پربینندهترین سینماهای تهران بود که از اواخر دههٔ ۳۰ فیلمهای روشنفکرانه اکران میکرد که بیشتر فیلمهای آمریکایی بودند. سانس ۱۱ صبح روزهای جمعه این سینما بسیار شلوغ بود و جوانان تهرانی با لباسهای مد روز و شیک برای دیدن فیلم صف میکشیدند.
سینما رادیوسیتی از مجللترین و مدرنترین سینماهای ایران بود که توسط حیدر غیایی طراحی و در ۲۷ شهریور ۱۳۳۷ افتتاح شد. با وجود بمبگذاری سال ۱۳۵۲ سینما همچنان فعال بود، اما در آبانماه ۱۳۵۷ به آتش کشیده شد و پس از آن تعطیل گشت. این سینما پس از انقلاب ۱۳۵۷ مصادره شد و اکنون متروکه است. در بهمن ماه ۱۳۹۶، ساختمان سینما پس از بررسی کارشناسان سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
در این زمینه علیاصغر مونسان - معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در دو نامه جداگانه به محمدحسین مقیمی استاندار تهران، مراتب ثبت دو اثر فرهنگیتاریخی را در فهرست آثار ملی ابلاغ کرد.
در یکی از نامههای رئیس سازمان میراثفرهنگی خطاب به استاندار تهران آمده است:
«در اجرای بند (ج) ماده واحده قانون تشکیل سازمان میراثفرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۴ مجلس شورای اسلامی و بند ششم ماده سوم قانون اساسنامه سازمان میراثفرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی مبنی بر ثبت آثار ارزشمند منقول و غیرمنقول فرهنگیتاریخی کشور در فهرست آثار ملی و فهرستهای ذیربط، مراتب ثبت اثر فرهنگیتاریخی ”سینما رادیوسیتی“ واقع در استان تهران، شهر تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از خیابان طالقانی، نبش خیابان گیلان، که پس از طی تشریفات قانونی لازم بهشماره ۳۱۹۲۶ مورخ ۹۶/۱۱/۴ در فهرست آثار ملی ایران بهثبت رسیده، ابلاغ میگردد.
اثر مذکور تحت حفاظت و نظارت این سازمان است و هر گونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود برابر مواد ۵۵۸ لغایت ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازاتهای اسلامی، تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده، جرم محسوب میشود و مرتکب مشمول مجازاتهای قانونی خواهد شد و مرمت وبازسازی اثر صرفا با تایید و نظارت این سازمان ممکن خواهد بود.
خواهشمند است دستور فرمایید مراتب جهت اطلاع و اجرا به مقامات و مسئولان ذیربط در استان ابلاغ شود و از نتیجه این سازمان را مطلع فرمایید.»
مونسان همچنین در نامه دیگر خود مراتب ثبت اثر فرهنگیتاریخی «پل کن» واقع در استان تهران، شهر تهران، منطقه ۵، منطقه کن، ابتدای جاده سولقان، بعد از پل فلزی، سمت چپ، انتهای خیابان، پل آجری به شماره ۳۱۹۲۷ مورخ ۱۳۹۶/۱۱/۴ را به استاندار تهران ابلاغ کرد.
گفتنی است، رادیوسیتی همچون سینما مولن روژ، کاخ سنا و هتل هیلتون توسط حیدر غیایی که از پیشگامان معماری مدرن ایران بود طراحی و در ۲۷ شهریور ماه سال ۱۳۳۷ در خیابان پهلوی تهران با حضور نمایندگان مجلس وقت افتتاح شد.
معماری نمای ورودی سینما به سبک گوگی طراحی شد و در طراحی آن از فرمهای منحنی و مستقیم استفاده شده بود. چراغهای نئون قرمز رنگی بر روی نمای بیرونی ساختمان این سینما نصب شده بودند که شبها روشن میشدند و جلوهای مدرن به سینما میدادند.
رادیوسیتی یکی از پربینندهترین سینماهای تهران بود که از اواخر دههٔ ۳۰ فیلمهای روشنفکرانه اکران میکرد که بیشتر فیلمهای پخش شده فیلمهای آمریکایی بودند.
این سینما، محلی برای اجتماع طبقات مرفه جامعه و قرار گذاشتن دختران و پسران بود که با لباسهای رسمی و کت و شلوار، کراوات و کلاه شاپو در آن جمع میشدند. گاهی بلیت آن در بازار سیاه به دو برابر قیمت فروخته میشد و به دلیل ازدحام جمعیت، گاهی پلیس نیز دخالت میکرد و مردم را پراکندهمیساخت. سانس ۱۱ صبح روزهای جمعه این سینما بسیار شلوغ بود و جوانان تهرانی با لباسهای مد روز و شیک برای دیدن فیلم در جلوی آن صف میکشیدند.
ارسال نظر