چالش برخی کشورها برای تامین خون کافی
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: در حالیکه هنوز ۷۰ کشور در جهان به اهدای خون جایگزین و پولی وابسته هستند، ایران از سال ۲۰۰۷ به اهدای خون صد درصد داوطلبانه دست یافته است و اولین کشور در منطقه بود که چنین دستاوردی داشت.
به گزارش ،
دکتر بشیر حاجی بیگی با بیان اینکه هر ساله کشورها روز ۱۴ ژوئن را به مناسبت روز جهانی اهدای خون جشن میگیرند، گفت: این روز جهت تقدیر از اهدا کنندگان داوطلب که بدون چشمداشت مالی برای نجات بیماران خون خود را اهدا میکنند و در راستای افزایش آگاهیها نسبت به نیاز به اهدای خون مستمر جهت تضمین کیفیت، سلامت و در دسترس بودن خون و فرآوردههای خونی برای بیماران نیازمند نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه خون و فرآوردههای خونی سالانه جان میلیونها نفر را نجات میدهند، گفت: این فرآوردهها به بیمارانی هم که در شرایط تهدید کننده زندگی قرار دارند کمک میکند که زندگی با کیفیتتری داشته باشند و در زمان جراحی و شرایط پیچیده پزشکی به افراد کمک میکنند. در عین حال باید توجه کرد که انتقال خون نقشی حیاتی و کلیدی را در مراقبتهای مادر و کودک و در طول پاسخهای اضطراری به فجایع طبیعی و بحرانهای انسان ساز ایفا میکند.
حاجی بیگی ادامه داد: وجود یک مرکز خدمات انتقال خون در کشورها که دسترسی به خون و فرآوردههای خونی را به میزان کافی برای بیماران فراهم کند، عنصری کلیدی در سیستمهای سلامت کارآمد به شمار میآید. باید توجه کرد که تامین خون کافی فقط از طریق اهدای مستمر و داوطلبانه اهدا کنندگان خون فراهم میشود. در بسیاری از کشورها مراکز انتقال خون با چالش تامین خون کافی و در دسترس همچنین تضمین سلامت و کیفیت آن مواجه هستند.
وی با اشاره به روز جهانی اهدای خون اظهار کرد: امسال کشور میزبان روز جهانی اهداکنندگان خون کشور یونان است و کمپینی که قرار است به مناسبت این روز برگزار شود اهدای خون را به عنوان اقدامی در راستای همبستگی و اتحاد اعلام میکند و بر ارزشهای انسانی، نوع دوستی، احترام، یکدلی و مهربانی تاکید دارد و سیستمهای اهدای خون داوطلبانه و بدون چشمداشت مالی را برجسته و با اهمیت میکند. از جمله اهداف این کمپین افزایش آگاهیها نسبت به اینکه اهدای خون عملی نوع دوستانه، برجسته کردن نیاز به اهدای خون متعهدانه در طول سال جهت تامین خون کافی، جلب کردن توجه مردم به اهدای خون به عنوان تجلی مشارکت اجتماعی در سیستمهای سلامت و اهمیت مشارکت اجتماعی در حفظ تامین خون سالم، کافی و پایدار، ارتقای ارزشهای اجتماعی اهدای خون و ارتقای همکاریهای بینالمللی و اطمینان از انتشار و اجماع بر اصول اهدای داوطلبانه و بدون چشمداشت مالی و افزایش سلامت و در دسترس بودن خون است.
سخنگوی سازمان انتقال خون با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی اهدای خون را «مرا هزار امید است و هر هزار تویی» ذکر کرد و در ادامه با اشاره به وضعیت اهدای خون ایران در کشورهای منطقه و با بیان اینکه بیشترین اهدای خون منطقه در ایران انجام میشود، گفت: بر اساس آخرین گزارش منتشر شده سازمان جهانی بهداشت نزدیک به ۱۱۳ میلیون اهدای خون در جهان در سال ۲۰۱۳ انجام شده است که از این میان سهم کشورهای عضو مدیترانه شرقی حدود ۹.۹ میلیون اهدای خون بوده است. از این میزان بیش از دو میلیون اهدای خون در ایران انجام شده است که رقم قابل توجهی محسوب میشود.
حاجیبیگی با بیان اینکه دومین شاخص اهدای خون در منطقه نیز متعلق به ایران است،اظهارکرد: شاخص اهدای خون در کشورهای جهان به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت بین ۰.۳ تا ۵۶ واحد در ۱۰۰۰ نفر جمعیت است. حال متوسط نرخ اهدا در میان کشورهای با درآمد بالا ۳۲.۱ ،در کشورهای با درآمد متوسط ۱۴.۹ و در کشورهای با درآمد پایین ۷.۸ به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت است. متوسط شاخص اهدا در کشورهای عضو مدیترانه شرقی نیز ۴.۹ است که این شاخص اهدای خون در ایران ۲۷ واحد به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت است بنابراین از این نظر ایران سرآمد کشورهای منطقه به شمار میرود.
وی درباره دستاورد کشورمان درجهت رسیدن به اهدای خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه گفت: ایران از نظر شیوع پایین عفونتها در میان اهدا کنندگان خون نیز در میان کشورهای منطقه دارای رتبه نخست است. همچنین کشورمان به همراه کشور تونس دو کشور منطقه هستند که به تولید داروهای مشتق از پلاسما میپردازند.
ارسال نظر