درمان بی اشتهایی در تابستان با طب سنتی
تابستان با تمام شور و هیجانی که با خود می آورد؛ ممکن است برای بعضی از افراد مشکلاتی از جمله بی اشتهایی ایجاد کند. البته با آگاهی از این مشکلات و سعی در جلوگیری از آن می توان آثار نامطلوب آن را کاهش داد.
گرمای شدید هوا یکی از این مشکلات است که ممکن است بعضی ها را دچار گرمازدگی، کم اشتهایی و لاغری کند.
در تابستان بر اثر گرمای بیش از حد هوا، سیستم تنظیمکننده دمای بدن برخی از افراد دچار اختلال می گردد. هنگامی که فرد در یک محیط خیلی گرم یا مرطوب قرار می گیرد یا این که فعالیت بدنی شدیدی دارد، برای رها شدن از این گرمای زیاد، مکانیسم هایی در بدن فعال می شوند که باعث بروز گرمازدگی در فرد میشود.
بیاشتهایی در طب سنتی
طبقهبندی بیاشتهایی در طب سنتی با طب مدرن تفاوت دارد. در منابع طب سنتی انواع سومزاجها، وجود اخلاط در معده، اختلال در عملکرد طحال و کبد، کم خونی و اعراض نفسانی مانند غم، ترس و هیجانها به عنوان دلیل بیاشتهایی آمده است.
در تابستان، کاهش اشتها و بیاشتهایی بیش از دیگر فصلها به خصوص در گرم مزاجها دیده میشود، زیرا بر اثر گرمای هوا بینظمیهایی در سیستم داخلی بدن بروز میکند. همچنین غلبهی صفرا بر بدن باعث ایجاد التهاب و حرارت شدید میشود که نتیجهی آن تشنگی مفرط و بیاشتهایی بسیار است.
نسخههای درمانی برای کم اشتهایی در تابستان:
باید گفت «کم اشتهایی و لاغری در تابستان» بیماری نیست و بیشتر مردم برای رفع کم اشتهایی و کاهش وزن در تابستان به دارو نیاز ندارند، مگر اینکه این عارضه باعث اختلال فعالیتهای روزانهی فرد شود. در این صورت باید نسخههای درمانی زیر را رعایت کنید:
انگور
انگور و فرآوردههای آن (کشمش، مویز، شیره و شربت) بسیار پرخاصیت هستند و میتوان آنها را به عنوان یک مادهی غذایی مفرح و خونساز مصرف کرد. اگر در روزهای گرم تابستان دچار بیاشتهایی شدید و نتوانستید غذا بخورید، انگور را در برنامهی غذایی خود بگنجانید، زیرا تغذیهکنندهی همهی اعضای بدن است و موجب خوشرنگی پوست و شادابی آن میشود.
عرق خارشتر
یکی از عرقیات گیاهی موثر در افزایش اشتها، عرق خارشتر است که موجب افزایش تعریق نیز شده و به این ترتیب گرما و حرارت موجود در بدن را کاهش میدهد. به این منظور، در روزهای گرم تابستان، یک فنجان عرق خارشتر را به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا خنک شود، سپس آن را میل کنید.
آویشن
آویشن، گیاهی مقوی معده و اعصاب است و به دلیل عطر و طعم مطبوعی که دارد یک داروی اشتها آور و هضم کنندهی غذاست. به این منظور، ۲۵ گرم آویشن خشک را در یک لیتر آب جوش بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه روی حرارت ملایم دم کنید. روزانه سه تا چهار بار میتوانید این دم کرده را میل کنید تا بیاشتهایی شما رفع شود.
پونه
پونه از جمله گیاهانی است که باید در هر آشپزخانهای نگهداری شود. این گیاه یک ضد عفونتکننده و اشتهاآور قوی است. به این منظور، دو قسمت پونه و یک قسمت افسنتین، سماق و گلپر را با یکدیگر خوب مخلوط کنید، سپس یک قاشق مرباخوری از این ترکیب را در یک لیوان آب جوش دم کرده و برای رفع بیاشتهایی مصرف کنید.
یونجه
اگر اشتهای خود را از دست دادهاید، هشت قسمت برگ یونجه، دو قسمت گیاه باباآدم، یک قسمت دارچین و یک قسمت شیرین بیانرا خرد و با یکدیگر مخلوط کنید. یک قاشق غذاخوری از این مخلوط را در یک لیوان آب جوش بریزید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه دم بکشد، سپس آن را صاف کرده و روزی سه بار، یک فنجان میل کنید. عرق یونجه نیز اشتهاآور است و مصرف یک تا دو استکان در روز توصیه میشود.
زنجبیل
زنجبیل را به عنوان یک گیاه چربی سوز میشناسند، اما این گیاه در ترکیب با به لیمو، بابونه و پونه میتواند اشتهای شما را برای خوردن غذا باز کند. به این منظور نسبت مساوی از این گیاهان را با یکدیگر مخلوط کنید. یک قاشق مرباخوری از مخلوط را در یک لیوان آب جوش دم کرده و میل کنید. این نسخه برای بی اشتهاییهای با منشا عصبی نیز مناسب است.
رازیانه ( فقط بانوان)
رازیانه یکی از گیاهان اشتهاآور، مقوی اعصاب و هضمکنندهی سریع غذاست. به این منظور، یک قاشق چایخوری رازیانه را خوب بکوبید، در یک لیتر آب جوش بریزید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه دم بکشد، سپس ۳۰ دقیقه قبل از غذا، یک فنجان از آن بنوشید.
پیاز
پیاز اشتهاآور و ضد نفخ است و پختهی آن برای کسانی که رودهی ضعیفی دارند، غذای مناسبی محسوب میشود. برای افزایش اشتها،پیاز را بپزید و با عسل مخلوط کنید، سپس در وعدههای غذایی مقداری از آن را مصرف کنید.
گرمازده نشوید:
گرمازدگی نیز یکی از دلایل مهم بروز بیاشتهایی در فصل تابستان است، زیرا باعث اختلال در تنظیم دستگاه حرارتی بدن، رخوت و گرفتگی عضلات میشود و تمایل بدن را به دریافت غذا کاهش میدهد. بنابراین توصیه میشود:
- در هوای گرم تابستان تا حد امکان از منزل خارج نشوید و در صورت اجبار، حتما لباسهای آزاد و گشاد با رنگ روشن بپوشید؛ زیرا تاباندن گرما و حفظ دمای طبیعی بدن بسیار موثر است.
- ورزش در هوای گرم میتواند به سلامت انسان صدمه بزند و مشکلاتی در گردش خون ایجاد کند، بنابراین صبحها و عصرها ورزشهای سبک انجام دهید.
- مصرف قهوه و چای را کنار بگذارید و بیشتر آب و آبمیوهای طبیعی بنوشید.
غذاهای خنک بخورید:
در تابستان ترشح شیرهی هاضمهی بدن به دلیل گرمای هوا کاهش مییابد، بنابراین ترشح اسید معده نیز کاهش مییابد و مرکز اعصاب دچار اختلال میشود. برای رفع این مشکل باید آب و مایعات بیشتری بنوشید تا درجه ی حرارت بدن کاهش یافته و گردش خون بهبود پیدا کند. همچنین بهتر است غذاهای خنککنندهی بدن، سبک و بدون چربی، سبزیجات و میوه های تازه و آبدار مصرف کنید.
خوب بخوابید
کم خوابی یا بیخوابی عوارض زیادی برای سلامتی دارند که یکی از آنها کاهش اشتهاست، زیرا ساعت بیولوژیک بدن به هم میریزد. پس اگر میخواهید در طول روز شاداب باشید و به راحتی غذا بخورید، از شب زندهداری بپرهیزید! اگر دچار کم خوابی شدید، با خواب بعدازظهر آن را جبران کنید.
آرام باشید
اگر جزو افرادی هستید که در فصل تابستان بیشتر دچار کاهش اشتها یا بیاشتهایی میشوید باید حواستان به حال روحیتان باشد. به عبارت دیگر کمتر هیجان زده یا عصبانی شوید. شوخ طبعی و شادابی روح باعث افزایش اشتها میشود و شما را از ابتلا به بیماریهای روحی دور میکند.
ارسال نظر