دریافت کارت هوشمند ملی را به پایان سال موکول نکنید
نشست خبری سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور به مناسبت یکصدمین سالگرد پایه گذاری ثبت احوال برگزار شد.
به نقل از دفتر روابط عمومی و همکاری های بین الملل، سیفالله ابوترابی سخنگوی سازمان در این نشست گفت: برای اولین بار سازمان ثبت احوال در سال 1295 تصویب نامه هیات وزیران برای تشکیل اداره احصائیه را تصویب و ابلاغ کرد و اولین بار در 3 دی ماه 1397 اولین شناسنامه برای فاطمه ایرانی در سنگلج تهران صادر شد.
وی ادامه داد: این سازمان با تصویب قانون و بخشنامهها ارتقاء یافت و در سال 1307 اداره ثبت احوال در کل کشور شکل گرفت و صدور شناسنامه در سراسر کشور آغاز شد. همچنین در سال 1314 اداره آمار به سازمان ثبت احوال کشور اضافه شد و بخش سرشماری نفوس را در کشور سازمان ثبت احوال تا سال 1337 که بعد از آن اداره آمار از ثبت احوال جدا شد بر عهده گرفت.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور اضافه کرد: در سال 1368 با صدور شناسنامه و صورت برداری از اسناد سه جلدی گذشتگان، هم آنهایی که در قید حیات بودند و هم آنهایی که فوت کردند و اختصاص شماره ملی به آنان تحولی در ثبت احوال آغاز شد و بحث صدور کارت ملی قدیم در سال 1376 نیز آغاز گردید و تا به امروز نیز بحث صدور کارت ملی هوشمند را در دست داریم.
ابوترابی در خصوص کارت هوشمند ملی گفت: تمام افرادی که امسال درخواست کارت هوشمند ملی کرده و مرحله تکمیل ثبت نام را انجام دادهاند، می توانند بر اساس اصلاحات انجام شده، کارت خود را دریافت کنند.
وی با بیان اینکه برای تمدید مهلت دریافت این کارت ها برنامه ای نداریم، گفت: افرادی که فاقد کارت هوشمند ملی هستند، هر چه زودتر برای دریافت کارت هوشمند ملی اقدام کنند و این زمان را به پایان سال موکول نکنند.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشورافزود: 12 تا 15 میلیون نفر در نوبت گرفتن کارت هوشمند ملی هستند که هنوز کارت خود را دریافت نکرده اند. بیش از 190 دستگاه به صورت برخط و همچنین 200 هزار نقطه با پایگاه اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال در ارتباط هستند که استعلام های هویتی را از این طریق دریافت میکنند.
سخنگوی سازمان ثبت احوال گفت: تاکنون بیش از 47 میلیون و 200 هزار نفر مرحله تکمیل ثبت نام کارت هوشمند ملی را انجام دادهاند که برای 44 میلیون و 500 هزار نفر کارت صادر شده است و از این تعداد تاکنون کارت های 44 میلیون نفر ارسال شده است تا متقاضیان آن را تحویل بگیرند.
ابوترابی با اشاره به فعالیت 667 ایستگاه سیار ثبت احوال اظهار کرد: این واحدهای سیار برای افرادی مانند جانبازان، معلولان و سالمندان که محدویت حرکتی دارند، پیش بینی شده است تا کارت هوشمند ملی را دریافت کنند.
وی همچنین در خصوص هزینه ثبت نام کارت هوشمند ملی گفت: هزینه صدور کارت هوشمند ثابت است؛ 20 هزار تومان واریزی به خزانه و 11 هزار تومان بابت تصویربرداری، اسکن انگشت و تحویل کارت است و بیش از این مبلغ تخلف محسوب میشود.
ابوترابی ادامه داد: تعدادی کارت هوشمند ملی صادر شده است اما در ادارات ثبت احوال باقی مانده است. ثبت احوال نیز برای حل این مشکل اعلام کرده است کسانی که برای دریافت کارت ملی هوشمندشان قبل از سال 96 اقدام کردهاند از هفته آینده کلیه کارتهای نمونه قدیم آنها از درجه اعتبار ساقط و سریال کارتهایشان از مراکزی که با آنها در ارتباطند و استعلام انجام میدهند فاقد اعتبار خواهد بود.
وی تصریح کرد: کسانی که در سال 97 درخواست کارت ملی هوشمند کردهاند اما هنوز کارتهایشان صادر نشده نیز نگرانی نداشته باشند. همچنین به هموطنان تاکید میکنم با توجه به اینکه تا پایان سال 97 کلیه کارتهایی که اعتبارشان بر اساس مصوبه هیات وزیران تمدید شده بود عملا باطل خواهد شد و سازمان هیچ برنامهای برای تمدید آن ندارد. لذا هموطنان بایستی هر چه سریعتر به دفاتر پست و پیشخوان برای دریافت کارت و یا تکمیل ثبت نام مراجعه کنند. همچنین کسانی که هنوز ثبت نام نکردهاند نیز زمان ثبت نام کارت ملی هوشمند را به پایان سال موکول نکنند و در این سه ماه پایانی سال نسبت به انجام آن اقدام کنند.
ابوترابی افزود: برای حل مشکل هم وطنانی که دارای محدودیتهای حرکتی هستند یعنی سالخوردگان، جانبازان و افرادی که دارای ناتوانی جسمی هستند و یا در بعضی از مراکز نگهداری مانند بهزیستی و یا دیگر جاها نگهداری میشوند بیش از 667 ایستگاه سیار فعال شده است. همچنین برای خانوادههایی که معلول یا سالمندی که توان حرکتی ندارد در صورت درخواست ایستگاه سیار ایستگاههای سیاری به محل اعزام شده است.
سخنگوی سازمان ثبت احوال در مورد فراوانی پنج اسم برتر دختران و زنان طی ۱۰۰ سال اخیر گفت: از سال ۹۷ تاکنون اسامی فاطمه با فراوانی ۴ میلیون و ۲۹۲ هزار و ۳۲۱ اسم، زهرا با فراوانی ۲ میلیون ۸۷۵ هزار و ۴۹۷ مورد، مریم با فراوانی یک میلیون و ۷۷۵ هزار و ۶۴۴ مورد، معصومه با فراوانی یک میلیون و ۲۴۸ هزار و ۵۷۴ مورد و زینب با ۹۶۳ هزار و ۴۷۰ مورد بیشترین اسامی را به خود اختصاص داده اند.
وی تصریح کرد: در میان اسامی پسران نیز در بازه زمانی ۱۰۰ ساله اسامی محمد با ۲ میلیون و ۵۹۴ هزار و ۲۵۹ مورد، علی با ۲ میلیون و ۳۸۴ هزار و ۱۶۸ مورد، حسین با یک میلیون و ۸۰۰ هزار و ۱۱۴ مورد، مهدی با یک میلیون و ۴۱۴ هزار و ۲۴۴ مورد و رضا با فراوانی یک میلیون و ۸۰ هزار ۳۲ مورد بیشترین اسامی در میان پسران بوده اند.
ابوترابی همچنین به تغییر نام اشاره کرد و گفت: طی ۹ ماهه امسال ۵۷ هزار و ۸۸۳ مورد تقاضای تغییر نام بوده که این آمار در سال ۹۶، ۱۱۲ هزار و ۴۰۲ مورد و در سال ۹۵، ۹۷ هزار و ۳۳۱ مورد بوده است.
سخنگوی سازمان ثبت احوال به تغییر نام خانوادگی نیز اشاره کرد و گفت: در ۹ ماهه امسال ۱۳۶ هزار و ۴۲۵ مورد تقاضای نام خانوادگی بوده که در سال ۹۶ این تعداد ۲۳۰ هزار و ۴۷ مورد و در سال ۹۵ نیز ۲۱۰ هزار و ۷۵۹ مورد بوده است و آمارها نشان می دهد گرایش به تغییر نام خانوادگی در مقایسه با سال های قبل بیشتر شده است.
به گفته وی، همچنین در کمیته مشورتی که با حضور اساتید مورد بررسی قرار می گیرد، ۸۶۵ نام در ۲۹ جلسه کمیته بررسی شده که از این تعداد ۷۲۸ نام قبول و ۱۳۷ نام نیز رد شده است.
ابوترابی در مورد ۲۰ اسم برتر دختران طی ۹ ماهه امسال گفت: اسامی فاطمه، زهرا، هلما، زینب، یسنا، آوا، نازنین زهرا، باران، ریحانه، فاطمه زهرا، رها، مرسانا، آیلین، النا، مهرسا، بهار، رقیه، آیناز، مهیا و مریم بیشترین اسامی بوده که خانواده ها برای دختران خود انتخاب کرده اند.
وی به اسم پسران نیز در ۹ ماهه امسال اشاره کرد و گفت: اسامی امیرعلی، محمد، علی، امیرحسین، حسین، ابوالفضل، امیرعباس، محمدطاها، محمدحسین، کیان، محمدرضا، ماهان، امیرمحمد، سامیار، آراد، مهدی، محمدمهدی، امیررضا، محمدامین و علی اصغر نیز از اسامی پرطرفدار پسران بوده است.
سخنگوی سازمان ثبت احوال در مورد نوسان آمار ولادت ها گفت: تغییر آمار استخراج شده بسیار نامحسوس است به طوری که طی زمان های مختلف آمارها کمی بالا یا پایین می رود. به طوری که در برخی از موارد نرخ ولادت از ۲.۱ به ۲.۳ میرسد و در برخی موارد دیگر از ۱.۹ به ۲.۱ می رسد به همین دلیل نمی توانیم بگوئیم که این آمار کاهش یا افزایش جدی دارد.
وی با اشاره به اینکه در دهه ۶۰ به دلیل دفاع مقدس آمار ولادت رشد داشته در آن برهه از زمان، نرخ ولادت ۳.۷ بود در حالی که هم اکنون به ۲.۱ رسیده است.
ابوترابی گفت: ولادتهای ثبت شده امسال یک میلیون و 46 هزار و 99 واقعه بود، آمار فوتی ها نیز276 هزار و 787 نفر گزارش شده است.
وی ادامه داد: هر دو فصل یک بار آمار ازدواج و طلاق استخراج میشود و به همین دلیل آمار ازدواج در نیمه اول امسال 324 هزار و 713 واقعه و آمار طلاق 84 هزار و 16 واقعه ثبت شده است.
سخنگوی سازمان ثبت احوال گفت: در دهه 60 به دلیل جنگ تحمیلی رشد بالای جمعیت را تا نرخ 3.7 داشتهایم در حالی که اکنون اینگونه نیست و کاهش یافته است، به همین دلیل آمار ازدواج نیز متاثر از آن خواهد بود هر چند تغییرات نامحسوس است اما در مقاطعی شاهد کاهش یا افزایش ازدواج هستیم.
ابوترابی گفت: در حال حاضر 99،8 درصد ولادت ها در کشور در مهلت قانونی (15روز پس از تولد) ثبت می شود و با انجام ده گردشی در روستاها و همچنین کمک گرفتن از دهیاران، شوراها، خانه های بهداشت، بهورزان و ثبت یارها ولادت ها در تمام نقاط ایران ثبت می شود.
وی در مورد شناسنامه فرزندانی که از زنان ایرانی و پدران خارجی متولد می شوند نیز گفت: زنان ایرانی که بر اساس قوانین و مقررات با اتباع خارجی ازدواج می کنند و از استانداری ها پروانه زناشویی دریافت کرده اند، برای فرزندان خود گواهی ولادت دریافت می کنند و اگر این فرزندان تا 18 سالگی از کشور خارج نشوند، ایرانی محسوب می شوند.
ابوترابی تاکید کرد: اگر ازدواجی شرعی باشد اما ثبت نشده باشد و گواهی هم نداشته باشد، اگر مراجع انتظامی و امنیتی مراتب را تایید کنند، این افراد می توانند شناسنامه دریافت کنند.
وی افزود: در حال حاضر در استان سیستان و بلوچستان کمیته ویژه ای برای افراد فاقد شناسنامه شکل گرفته است که اگر فرزند ایرانی به هر دلیلی شناسنامه نداشته باشد، بر اساس قانونی برای آنها شناسنامه صادر شود.
سخنگوی سازمان ثبت احوال در مورد لایحه ای که دولت به مجلس در خصوص فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی داده است، گفت: بر این اساس درخواست تابعیت برای فرزندان تا زیر 18 سال از این طریق با مادر است و مادر آن را تقاضا می کند و هرچه مجلس مصوب کند نیز ما در ثبت احوال اجرا خواهیم کرد.
ابوترابی همچنین از انعقاد تفاهم نامه با سازمان ثبت اسناد کشور خبر داد و گفت: قرار شده تمام معاملات با استفاده از کارت هوشمند ملی انجام شود چنانچه این تفاهم نامه منعقد شود، در فضای اطمینان صد در صدی با انجام استعلام و اسکن و اثر انگشت، معاملات و هرگونه خدمات ثبتی انجام خواهد شد.
وی در خصوص کاربردی کردن کارت هوشمند ملی توضیح داد: این کارت کلید ورود به دولت الکترونیک است و تاکنون چندین بانک شامل بانک های ملی، ملت و برخی موسسات قرض الحسنه تفاهم نامه منعقد کردیم تا خدمات خود را با کارت هوشمند ملی ارائه دهند.
سخنگوی سازمان ثبت احوال گفت: هر دستگاهی که زیرساخت های لازم برای بهره برداری را داشته باشد، سازمان ثبت احوال آمادگی همکاری برای استفاده کارت هوشمند ملی برای ارائه خدمات را دارد.
ارسال نظر