مجازات حبس و شلاق برای مزاحمت بانوان
مزاحمت در خودش مفهوم آزار و اذیت و سلب آرامش را دارد. این مزاحمت گاهی به وسایل و ابزارهایی ارتباط پیدا میکند؛ مانند مزاحمت تلفنی، ملکی، پیامکی، با چاقو و اسلحه و مزاحمت در اموال یا حقوق مادی یا کسبوکار. و گاهی به افراد خاصی مربوط میشود؛ مانند مزاحمت برای بانوان و کودکان. در قانون برای انواع مزاحمت تعریف و مجازات وجود دارد و ما در این مطلب درباره ایجاد مزاحمت برای بانوان در اماکن عمومی و معابر صحبت میکنیم و اینکه چه مجازاتی برای شخص مزاحم در نظر گرفته شده است.
برای رفع انواع مزاحمت و اجرای قانون علیه مزاحم با مشاوران آنلاین حقوقی بنیاد وکلا می توانید از بهترین راهکار قانونی آگاه شوید.
مزاحمت برای بانوان
در جامعه افراد باید احساس امنیت و آرامش و کرامت کنند. قانونگذار برای تأمین این اهداف و حفظ نظم و امنیت در جامعه و نیز جلوگیری از مزاحمت و تجاوز به حقوق فردی و اجتماعی دیگران قوانینی را وضع کرده است. یکی از افراد جامعه که بیشتر در معرض مزاحمت قرار دارند بانوان و اطفال هستند که به آنها در قانون توجه ویژه شده و برای مجرمان آن نیز مجازات سنگینی در نظر گرفته شده است. البته بانوان در بخشهای غیرعمومی جامعه نیز حضور دارند و ممکن است برایشان مزاحمتی ایجاد شود. در این موارد طبق قوانین خودش برخورد میگردد که موضوع اصلی بحث ما نیست؛ مثل خشونت خانگی یا رابطه نامشروع.
مصادیق مزاحمت بانوان در امکان عمومی
یکی از مکانهایی که بانوان حضور دارند فضاهای عمومی مثل کوچه و خیابان یا پارک و فروشگاه است. مزاحمتها در این فضاها نسبت به بانوان ممکن است کلامی یا فیزیکی باشد و مصادیق مختلفی داشته باشد. برای نمونه صحبت کردن دور از اخلاق و عرف، مانند متلک یا فحش و ناسزا گفتن جزو مزاحمت کلامی است. تهدید، بستن راه عبور، لمس نامشروع، حرکات دست یا بدن و حتی چشم، و تعقیب کردن به صورت پیاده یا با استفاده از وسیله نقلیه و حتی بدون استفاده از کلام، مثالهای مزاحمت غیرکلامی است. همچنین مزاحمت در اماکن و معابر عمومی میتواند از طریق افراد داخل وسایل نقلیه هم صورت بگیرد؛ مثل متلک گفتن از داخل ماشین.
مجازات برای مزاحمت بانوان در اماکن عمومی چیست؟
فصل هفدهم قانون تعزیرات مجازات اسلامی، درباره جرایم علیه اشخاص و اطفال است و ماده ۶۱۹ این قانون، مجازات مزاحمت برای بانوان و اطفال مشخص کرده است. طبق این ماده، اگر فردی در اماکن عمومی یا معابر، متعرض یا مزاحم بانوان یا کودکان شود به حبس ۲ تا ۶ ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم خواهد شد.
در این ماده، علاوه بر تصریح به دو اصطلاح تعرض و مزاحمت، به بعضی از مصادیق دیگر اشاره شده است: توهین با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت.
یک نکته مهم حقوقی این است که جرم مزاحمت بانوان مطابق مواد ۱۰۳ و ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی، جزو جرایم غیر قابل گذشت است؛ یعنی مطابق تبصره ۲ ماده ۱۰۰ قانون مجازات اسلامی، شکایت شاکی یا گذشت او، برای تعقیب مجرم و رسیدگی به آن و اجرای مجازات تاثیری ندارد.
مشاوره حقوقی تلفنی بنیاد وکلا بهترین راه برای مطرح کردن محرمانه موارد مزاحمت و گرفتن راهکار قانونی برای طرح شکایت با حفظ آبرو و بدون ترس از مشکلات بعدی است.
تعریف اماکن عمومی و معابر
در ماده ۶۱۹ مجازات اسلامی از دو اصطلاح اماکن عمومی و معابر استفاده شده است. منظور از معابر همه جاهایی در داخل یا بیرون از شهر است که در تمام شبانهروز، حضور و رفت و آمد مردم در آن آزاد و مجاز است؛ مانند خیابانها و کوچهها. و مراد از اماکن عمومی جاهایی است که عموم اشخاص میتوانند در آن رفت و آمد داشته باشند و حتی اگر در برخی از موارد محدودیتهای ساعتی یا سنی وجود داشته باشد باز هم مکان عمومی شناخته میشوند؛ مانند سازمانها و ادارات دولتی و عمومی، بازارها و نمایشگاههای کالا و خدمات، سینماها و محافل عمومی هنری و فرهنگی، انواع مراکز درمانی مثل بیمارستان و درمانگاه، مکانهای پذیرایی و سکونت عمومی مانند هتل و مسافرخانه، وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس و تاکسی.
ترس بانوان از شکایت
ترس از آبرو یکی از عواملی است که بانوان از طرح شکایت مزاحمت خودداری میکنند اما خانمها باید بدانند که در قانون این موارد نیز پیشبینی شده است و آنها تحت حمایت قانون قرار دارند. برای مثال، طبق قانون، مقرراتی برای آشکار نشدن هویت و محل سکونت بانوان وجود دارد و برای کارمندانی که از آن تخلف کنند مجازات تعیین شده است. همچنین قانون در مواردی که خطر مالی یا جانی برای شاکی یا شاهدان او وجود دارد تدابیری در نظر گرفته است. برای مثال، در مزاحمت برای بانوان حضور شاهدان در دادگاه الزامی نیست.
راهکارهای بنیاد وکلا در هنگام هنگام مزاحمت شخصی
برای مزاحمت بانوان قانون و مجازات کیفری وجود دارد اما دو مسئله دیگراینحا وجود دارد؛ یکی تهیه مدارکی برای اثبات وقوع جرم در دادگاه است و دیگری اقداماتی که مناسب است بانوان هنگام مزاحمت در فضاهای اجتماعی و عمومی انجام دهند. برخی از این موارد را اینجا ذکر میکنیم:
۱. تماس با پلیس ۱۱۰ یا کمک از مأموران پلیس که در محل حضور دارند. پس از حضور پلیس حتماً صورتجلسه آن نیز تنظیم شود.
۲. کمک خواستن از مردم و اطرافیان. در این موارد نیز بهتر است از شاهدان شهادت کتبی گرفته شود تا در دادگاه استفاده گردد.
۳. اگر مزاحمت از طریق وسیله نقلیه انجام شد شماره پلاک ماشین را یادداشت گردد و به پلیس اطلاع داده شود.
۴. بانوان هنگام حضور در اماکن و معابر عمومی، اخلاق و نزاکت را رعایت کنند که در پیشگیری از این جرم خیلی مؤثر است.
۵. توهین و فحاشی یکی از مصادیق جرایم کیفری و مستقل از مزاحمت در امکان عمومی است و اگر برای هر یک افراد جامعه، چه مرد و چه زن، رخ دهد قابل پیگیری و مجازات است. البته توهین ساده به مردان در اماکن عمومی جرم نیست اما درباره بانوان جرم است؛ چراکه قانون میخواهد از این بخش از جامعه که در معرض آسیب بیشتری هستند حمایت افزونتری داشته باشد.
پرسش و پاسخ حقوقی یکی از خدمات حقوقی بنیاد وکلا برای ثبت رایگان سؤال و دریافت جواب و راهنمایی کوتاه است. در این خدمت، میتوانید هرگونه ابهام یا پرسش حقوقی یا کیفری خود را مطرح کنید تا برای بیش از ۳ هزار کارشناس یا وکیل ارسال شود.
ارسال نظر