کنعانی:
مذاکره مستقیم با آمریکا نداریم
نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه طرح اخیر سلطان عمان را ابتکار عملی برای نزدیک کردن دیدگاههای طرفین برجام دانست و گفت: این ابتکار عمل نه یک توافق جدید و نه یک طرح جدید است.
به نقل از ایسنا، ناصر کنعانی در نشست هفتگی خود با خبرنگاران با تبریک فرا رسیدن هفته وحدت و برگزاری اجلاس وحدت در تهران گفت : امیدوارم شاهد انسجام هرچه بیشتر در جهان اسلام باشیم تا بتواند نقش خود را در عرصه منطقهای و بینالمللی به نحو موثری انجام دهد و جهان اسلام در سایه وحدت بتواند از شر نظام سلطه در امان باشد.
وی در پاسخ به پرسشی در مورد طرح سلطان عمان که این روزها در رسانهها از آن یاد میشود، گفت: ابتکارات و طرحهایی که از سوی برخی از کشورهای دوست از جمله ابتکار سلطان عمان مطرح شده است نه یک توافق جدید و نه یک طرح جدید است بلکه ابتکار عملی برای نزدیک کردن دیدگاهها طرفین برجام و بازگشت همه طرفها به توافق برجام است که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد.
کنعانی دامه داد : همانطور که بارها اعلام کردهایم ما از تلاشها و ابتکارات کشورهای دوست از جمله کشور عمان برای کمک به بازگشت تمام طرفها به توافق استقبال میکنیم.
وی تاکید کرد: روند دیپلماسی و تبادل پیامها باز است و این روند ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با ارائه توضیحاتی در مورد سفر اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان به تهران در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات اخیر اردوغان در مورد ارسال پالسهای مثبت از سوی ایران در مورد کریدور زنگزور گفت: ما با توسعه راههای مواصلاتی به نحوی که منافع همه کشورهای منطقه تامین شود ، موافق هستیم، اما در عین حال تاکید داریم که مخالف تغییر مرزهای بینالمللی و مخالف ایجاد تغییرات ژئوپلیتیکی در منطقه هستیم و دیدگاه خود را در این ارتباط به صورت روشن و شفاف اعلام کردهایم.
کنعانی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق که مهلت زمان اجرای آن ۲۸ شهریورماه به اتمام رسید و سفر اخیر مشاور شورای عالی امنیت ملی عراق به ایران در مورد اجرای این توافق گفت : براساس ارزیابیهای ما بخشی از این توافقنامه اجرا شده است و بخشی از آن باقی مانده است.
وی ادامه داد: هیات ارزیابی ایران برای ارزیابی میدانی از میزان اجرای دقیق این توافق نامه امنیتی به عراق سفر کرده است که این موضوع با همکاری و استقبال خوب مقامات عراقی همراه بود و ما از همکاری آنها تشکر میکنیم.
کنعانی تاکید کرد : ارزیابی دقیق از میزان اجرای این توافقنامه امنیتی موکول به بررسی دقیق گزارش هیات اعزامی است.
وی ادامه داد: مقامات عراق بارها اعلام کردهاند به اجرای کامل توافق امنیتی متعهد هستند و در گزارشهایی که به مقامات ذیربط ایران ارائه کردهاند اعلام کردهاند که بخش قابل توجهی از مقرهای نظامی نیروهای تروریستی در این منطقه تخلیه شده است و این نیروها خلع سلاح و به عمق خاک عراق منتقل شدهاند. همچنین بخشی از مقرهای تروریستها تخریب شده و مقرهای باقی مانده هم تخریب میشوند.
کنعانی با بیان این که ایران بر اجرای کامل این توافق امنیتی تاکید دارد، گفت: ما در ارتباط با امنیت مرزهای خود هیچ مسامحهای نمیکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی تاکید کرد: مذاکره مستقیمی با آمریکا نداشتهایم و هیچ برنامهای برای مذاکره مستقیم با آمریکا وجود ندارد.
کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با احتمال پیوستن ایران به FATF گفت: ایران در مورد موضوع شفافیت های مالی سازوکارهای خود را در داخل کشور دارد .
وی ادامه داد: اطلاعی از این که برنامهای برای پیوستن به FATF در کشور وجود دارد یا نه ، ندارم.
ناصر کنعانی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با سفر یک هیات آذربایجانی به ایران در آینده نزدیک گفت: برنامه ای برای سفر مقامات آذربایجان به تهران در چارچوب تبادل هیات بین دو کشور وجود دارد ولی من تاریخ دقیق آن را نمی دانم .
وی ادامه داد: گفتوگو و رایزنی بین مقامات دو کشور ادامه دارد و در این گفتوگو ها در مورد آخرین تحولات منطقه و همچنین ازسرگیری مجدد فعالیت سفارتخانه آذربایجان در ایران رایزنی و گفتوگو میشود .
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: روند گفتوگوها و رایزنیها برای از سرگیری فعالیت دیپلماتهای آذربایجانی روند مثبتی است و در روند دلگرم کنندهای قرار داریم و انشاءالله با تکمیل روندهای طی شده به زودی شاهد آغاز فعالیت مجدد دیپلماتهای آذربایجانی در ایران باشیم.
وی در پاسخ به سوالی در مورد برنامه ایران برای کمک به آوارگان قره باغ گفت: تا آن جایی که مطلع هستم قرار است اقداماتی برای ارسال کمکهای انساندوستانه انجام شود و این موضوع در دستور کار قرار دارد و نهادهای ذیربط از جمله هلال احمر میتوانند توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با احتمال لغو روادید بین ایران و عربستان گفت: در ارتباط با برخی از کشورها از جمله عربستان که در خصوص آنها این اخبار منتشر شده است، این موضوع توسط وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دست بررسی قرار دارد.
کنعانی گفت: چند طرح و ایده در این زمینه وجود دارد. جلساتی با نهادها و سازمانهای ذیربط در داخل کشور برگزار شده است و لازم است بعد از بررسی دقیق ابعاد فرهنگی و اجتماعی موضوع و همچنین توجه به موضوع سیاست افزایش جذب گردشگر خارجی ، طبق قانون، وزارت امور خارجه جمعبندی کارشناسی و نهایی خود را برای بررسی و تصویب به هیات وزیران اعلام میکند.
وی تصریح کرد: این روند در چارچوب ساز و کارهای خود دنبال میشود.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا نشست هشت کشور حاشیه خلیج فارس که قرار بود به ابتکار دبیرکل سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شود برگزار نشد؟ خطاب به خبرنگاران، اظهار کرد: همانطور که اشاره کردید قرار بود نشست هشت کشور حاشیه خلیج فارس در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل به ابتکار دبیرکل سازمان ملل در نیویورک برگزار شود و توافق عمومی در این زمینه وجود داشت ولی متاسفانه به دلیل برخی از فعل و انفعالات سیاسی در میان دو و یا تعدادی از کشورهای حوزه خلیج فارس، اختلاف نظرهایی رخ داد و این اختلاف نظرها مانع شکل گیری و برگزاری این ابتکار شد.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با گفتوگوهای انجام شده میان وزیران امور خارجه ایران و اردن در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک گفت: در نیویورک گفتوگوهای خوبی بین وزیران امور خارجه ایران و اردن انجام شد و گفتوگوهای صورت گرفته مثبت و رو به جلو بود و اتفاق نظر دو وزیر خارجه بر این بود که گامهای تکمیلی در این ارتباط برداشته شود و گفتوگوها ادامه پیدا کند تا این موضوع به ارتقاء سطح هیاتهای دیپلماتیک در کشور منجر شود و در مجموع گفتوگوهای انجام شده مثبت و رو به جلو بود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین با اشاره به از سرگیری روابط دو کشور جیبوتی و مالدیو با ایران گفت: بعد از نشست وزیران امور خارجه این دو کشور با آقای امیرعبدالهیان بیانیههای مشترکی در ارتباط با ازسرگیری روابط منتشر شد و گامهای مثبتی در این زمینه برداشته شد.
وی همچنین در ارتباط با روابط ایران با سودان نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران علاقهمند به ازسرگیری روابط با سودان است و از سوی طرف مقابل نیز دیدگاهها و مواضع مثبتی را شاهد بودیم. ابتکارات مثبتی در این زمینه شکل گرفته است و امیدواریم که در بازه زمانی نزدیک شاهد به نتیجه رسیدن این ابتکار عملها بر اساس اراده سیاسی مشترک مقامات دو کشور باشیم.
کنعانی ادامه داد: نگاه ما به این روند و آینده روابط دو کشور ایران و سودان مثبت است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با گزارشهای اخیر منتشر شده از سوی برخی از رسانهها در خصوص ارتباط برخی از اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا با ایران و مسائل حاشیهای مرتبط با آن گفت: ما مایل نیستیم که در خصوص برخی از مسائلی که در چارچوب مسائل داخلی آمریکا و رقابتهای داخلی احزاب و دیگر رقابتهای احتمالی موجود در این کشور مطرح میشود و بعضا تلاش میشود که از مسائل مرتبط با ایران و کارت بازی ایران استفاده شود، اظهار نظر کنیم و این مسائل را به طرفهای داخلی آمریکا واگذار میکنیم و وارد این مسائل نمیشویم.
وی همچنین با بیان اینکه تلاشهای ایران برای آزادی زندانیان ایرانی در دیگر کشورها ادامه دارد و اخیرا تلاشهای زیادی نیز انجام شده است، گفت: این تلاشها منجر به آزادی تعداد قابل توجهی از این زندانیان و بازگرداندن آنها به داخل کشور شده است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با سفر اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان به ایران گفت: این سفر در راستای گفتوگو و رایزنی بین مقامات دو کشور در ارتباط با مسائل دو جانبه و تحولات قفقاز جنوبی صورت گرفته است. دیروز گفتوگوهایی بین این مقام ارمنستانی و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان انجام شد و در این دیدار علاوه بر مسائل دو جانبه آخرین تحولات قفقاز جنوبی نیز مورد بررسی قرار گرفت. مقام ارمنستانی گزارشی از آخرین وضعیت منطقه و آخرین وضعیت روابط ارمنستان و آذربایجان ارائه کرد و ایران نیز دیدگاهها و نظرات خود را مطرح کرد.
وی ادامه داد: این مقام ارمنستانی امروز نیز با وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران رایزنی خواهد کرد. همانطور که میدانید تحولات قفقاز برای ایران حائز اهمیت است. صلح و ثبات در این منطقه منجر به صلح و ثبات در کل منطقه خواهد شد. ما تاکید داریم که مسائل باید در چارچوب مذاکرات و مناسبات دوستانه در منطقه حل و فصل شود. در ارتباط با موضوع مرزها نیز بارها دیدگاههای خود را اعلام کردهایم. معتقد به حل و فصل اختلافات در چارچوب مذاکرات و راههای سیاسی مسالمت آمیز هستیم و اینکه برای حل و فصل اختلافات آذربایجان و ارمنستان میتوان از ظرفیتهای منطقهای از جمله چارچوب 3+3 نیز استفاده کرد.
کنعانی تاکید کرد: ما مخالف تغییر مرزهای بینالمللی و مخالف ایجاد تغییرات ژپوپلتیک در منطقه هستیم و همچنین با مداخلات فرامنطقهای نیز در امور منطقه مخالف هستیم و دیدگاههای خود را در این ارتباط بیان کردهایم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین تحولات درخصوص ایران و مصر با توجه به گفتوگوی اخیر وزیران امور خارجه دو کشور در نیویورک گفت: خوشبختانه در سایه تحولات مثبت اخیر در منطقه، در مناسبات ایران و مصر نیز شاهد تحولات مثبتی هستیم، از جمله اینکه در نیویورک وزیران امور خارجه دو کشور با یکدیگر دیدار و رایزنی کردند و بعد از آن نیز روسای مجالس ایران و مصر در آفریقای جنوبی با یکدیگر دیدار کردند.
کنعانی ادامه داد: شاهد فضا، ادبیات و اراده مثبتی برای برداشتن گامهای مثبت به سمت جلو در روابط دو کشور هستیم و این تماسها و گفتوگوها ادامه پیدا میکند.
کنعانی با بیان اینکه به روند موجود خوشبین هستیم، گفت: بارها اعلام کردهایم که ایران نسبت به توسعه روابط خود با کشورهای اسلامی، عربی و منطقهای اهتمام جدی دارد و از هر گونه تحول مثبت در روابط کشورها استقبال میکنیم و به هر گونه گام مثبتی در این حوزه با گام مثبت پاسخ میدهد.
کنعانی ادامه داد: امیدواریم با گامهای تکمیلی شاهد ایجاد فضای جدید در روابط دو کشور و ارتقای مناسبات بین ایران و مصر به عنوان دو کشور مهم اسلامی و تاثیرگذار در منطقه و جهان اسلام باشیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در حال حاضر برنامهای برای تبادل زندانیان با اروپا از جمله فرانسه وجود دارد، گفت: در مورد اینکه آیا برنامه مشخصی در این ارتباط وجود دارد اطلاعی ندارم که بخواهم در اختیار شما قرار دهم ولی همانطور که پیش از این مطرح کردم بحث آزادی زندانیان ایرانی در خارج از کشور از جمله در اروپا و زندانیانی که با انگیزههای سیاسی دستگیر و محاکمه شدهاند جزو اولویتهای جدی دستگاه دیپلماسی ایران است و آقای امیرعبداللهیان در نشستهایی که با همتایان اروپایی خود در نیویورک داشت از جمله دیدار با وزیر خارجه سوئد این موضوع را به صورت جدی مطرح و پیگیری کرده است و این جزو موضوعاتی است که مورد توجه و پیگیری وزارت خارجه است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه گفته میشود که ایران در طی این مدت اخیر توجهی جدی به موضوع تحولات قفقاز جنوبی نداشته است با رد این مسئله گفت: اهتمام دولت ایران به تحولات قفقاز جنوبی جدی است ما با جدیت تحولات منطقه را دنبال میکنیم و در جریان رایزنی با کشورهای منطقه قفقاز چه در چارچوب دو جانبه و چه در چارچوب چند جانبه پیگیری تحولات این منطقه به صورت جدی در دستور کار ما قرار داشته و دارد.
کنعانی با تاکید بر اینکه ما نسبت به حوزه امنیت ملی خود بی تفاوت نیستیم، گفت: در جریان رایزنیها و تماسها در ارتباط با تحولات این منطقه حتی ابتکارهای سیاسی مختلفی نیز در این ارتباط از سوی ایران مطرح شده است و بخشی از گفتوگوهای جاری در تهران نیز طی روزهای اخیر در چارچوب این تحولات است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران بار دیگر تاکید کرد: ما مسائل منطقه را با حساسیت و جدیت دنبال میکنیم و این موضوع را در چارچوب کمک به تقویت صلح و ثبات و آرامش در منطقه و هم کمک به تامین مصالح و منافع ملی ایران دنبال میکنیم و هر جا احتیاج به ایفای نقش باشد ایفای نقش میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با هتک حرمت مجدد به قرآن کریم در سوئد نیز گفت: در جریان آخرین مذاکراتی که بین وزیران امور خارجه ایران و سوئد در نیویورک انجام شد. آقای امیرعبداللهیان به صورت جدی این موضوع را با همتای سوئدی خود مطرح کردند و ضمن محکوم کردن این اقدامات موضوع انتظارات جهان اسلام از دولت سوئد در این ارتباط را با جدیت مطرح کردند و اینکه دولت سوئد مسئول است تا از اهانت به مقدسات مسلمانان جلوگیری کند و این جزو مسئولیتهای دولت سوئد است و به هیچ وجه قابل قبول نیست که دولت سوئد و دیگر دولتهای اروپایی نسبت به ارزشهای دیگران بی توجهی کنند.
وی همچنین با بیان اینکه موضوع اهانت به قرآن کریم در نشست جاری کنفرانس وحدت اسلامی در تهران نیز در دستور کار قرار گرفت و در ارتباط با آن صحبت شد، گفت: در مجمع عمومی سازمان ملل نیز آقای رئیس جمهور در جریان سخنرانی خود این موضوع را به صورت جدی مطرح کردند و در گفتوگوهای دو جانبه نیز این مسئله پیگیری شد.
کنعانی تاکید کرد: در چارچوب ساز و کارهای بینالمللی در سازمان ملل و هم ساز و کارهای حقوق بشری در ژنو این موضوع به صورت جدی مورد توجه ایران است و ما با جدیت آن را دنبال میکنیم. ما تاکید بر این داریم که کشورهای اسلامی باید به صورت جدی و در قالب ساز و کارهای دسته جمعی این موضوع را دنبال کند و کشورهای خاطی در این زمینه را مسئول بداند و از آنها بخواهند که به مسئولیتهای خود در این زمینه عمل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود در ارتباط با موضوع مذاکرات رفع تحریمها تاکید کرد: ایران به روند دیپلماسی و مذاکره برای بازگشت همه طرفها به توافق پایبند است ولی همانطور که پیش از این گفتهایم در عین حال تلاشهای خود را در حوزه روابط خارجی و بینالمللی صرفا به موضوع برجام گره نمیزنیم. به بازگشت به توافق و مذاکرات برای رفع تحریمهای ظالمانه پایبندیم و در آن مسیر تلاش میکنیم و در عین حال به تلاشهای خود برای خنثی سازی و بی اثرسازی تحریمها نیز ادامه میدهیم.
ارسال نظر