خبر بد برای کارمندان دولت و فرهنگیان
هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در مقام رفع تعارض از آرای شعب این دیوان اعلام کرد: فوق العاده ویژه و تفاوت تطبیق، مستمر نبوده و احتساب آن در تعیین پاداش پایان خدمت وجاهت قانونی ندارد.

بعد از اضافه کار؛ فوقالعاده ویژه هم از پاداش پایان خدمت حذف شد
شعب بدوی و تجدیدنظر دیوان عدالت اداری در رسیدگی به خواسته احتساب «تفاوت تطبیق و فوقالعاده ویژه» در پاداش پایان خدمت، آرای متعارضی صادر کرده بودند که هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در مقام رفع تعارض از آرای صادره و ایجاد وحدت رویه، تکلیف موضوع را مشخص کرد.
شعب بدوی با این استدلال که تفاوت تطبیق تابعی از حقوق و فوقالعادههای مستمر است که از آن کسور بازنشستگی کسر میشود و طبق (ماده 107) قانون مدیریت خدمات کشوری باید در محاسبه پاداش پایان خدمت ملاحظه شود و (همچنین مطابق ماده 106 این قانون) مبنای کسور بازنشستگی و محاسبه حقوق بازنشستگی کارمندان مشمول این قانون باشد.
بر این اساس، حقوق ثابت به اضافه فوقالعادههای مستمر و مطابق قانون بودجه سال 1393 تفاوت تطبیق در حکم حقوق ثابت تلقی و مشمـول کسر کسـور بازنشستگی است و در نهایت بـا وحدت ملاک از رأی وحدت رویه مورخ ششم شهریور 1391 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، حکم به ورود شکایت و الزام به پذیرش خواسته صادر کردند.
در مقابل شعب یک، 2 و 14 تجدیدنظر به ترتیب با این استدلال که مطابق ماده 76 قانون مدیریت خدمات کشوری صرفاً مزایا و فوقالعادههای شغلی در بندهای 2، سه و پنج از ماده 68 (قانون مدیریت خدمات کشوری) فوقالعاده مستمر محاسبه و پرداخت میشود و به موجب ماده 107 همین قانون پرداخت پاداش پایان خدمت مشمولان، به ازای هر سال خدمت، یک ماه آخرین حقوق و مزایای مستمر پیشبینی شده است و در نتیجه فوقالعاده ویژه (موضوع بند 10 ماده 68) و تفاوت تطبیق (موضوع تبصره ماده 78) مستمر نبوده و احتساب آن در تعیین پاداش پایان خدمت وجاهت قانونی ندارد، حکم به رد شکایت صادر میکردند.
در همین ارتباط هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ 28 فروردین امسال با حضور رئیس، معاونان، رؤسا، مستشاران و دادرسان دیوان عدالت تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء، تعارض در آرای صادره را محرز دانسته و در اعلام کردند: بر اساس ماده 107 قانون مدیریت خدمات کشوری، عوامل مبنای پرداخت پاداش پایان خدمت «حقوق ثابت» به علاوه «مزایای مستمر» تعیین شده است و طبق (صدر ماده 68) قانون مدیریت خدمات کشوری، حقوق ثابت شامل حق شغل و حق شاغل است و برابر تبصره ماده 76 این قانون صرفاً فوقالعادههای مذکور در بندهای 2، سه و پنج ماده 68 آن، جزو فوقالعاده مستمر تلقی شده است.
در ادامه رأی وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عدالت آمده است: بنابراین «تفاوت تطبیق» همان گونه که در رأی 30 فروردین 96 هیأت تخصصی اداری و استخدامی ذکر شده، نه جزو «حقوق ثابت» است و نه جزو «فوقالعادههای مستمر» است. به همین جهت قانونگذار در احکام بودجه سالهای 1388 تا 1395 تاکید و تصریح کرده است که « تفاوت تطبیق» در احکام حقوقی کارمندان (احکام کارگزینی) به طور ثابت باقی بماند و مستهلک نشود و ماده 50 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران (مصوب 15 دی 1389) آن را قابل احتساب در فوقالعاده اضافه کار ندانسته است. در حالی که اگر جزو «حقوق ثابت» یا «فوقالعادههای مستمر» بود حتماً در محاسبه اضافه کار لحاظ میشد و نیازی به تکرار عبارت «افزایش حقوق گروه های مختلف حقوق بگیر توسط دولت به نحوی که تفاوت تطبیق در حکم حقوق ثابت باقی بماند، انجام میپذیرد» در قوانین بودجه سالیانه کل کشور وجود نداشت.
این رأی می افزاید: هر چند رأی شماره 300 مورخ ششم شهریور 1391 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با حکم مقرر در بند «ز» ماده 50 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران همخوانی ندارد، به دلیل اینکه این رأی، بخشنامه 21 اردیبهشت 1388 معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهوری که قبل از تصویب و اجرایی شدن قانون برنامه پنجم توسعه ابلاغ شده بود، را ابطال کرده، قابلیت استناد ندارد و همچنین استدلال به اینکه از تفاوت تطبیق کسور بازنشستگی کسر میشود موجب نمیشود که تفاوت تطبیق در تعیین پاداش پایان خدمت مورد محاسبه قرار گیرد.
در بخش پایانی حکم دیوان عدالت تاکید شده است: اگر نظر قانونگذار بر احتساب بود، در ماده 107 یا ذیل تبصره ماده 78 قانون مدیریت خدمات کشوری همانند «حقوق بازنشستگی» به آن تصریح میکرد و عدم تصریح به منزله عدم احتساب است. با توجه به مراتب، آراء صادر شده مبنی بر رد شکایت به شرح مندرج در گردش کار صحیح و موافق مقررات تشخیص شد و این رأی به استناد بند 2 ماده 12 و ماده 89 قانون تشکیلات و آییندادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 برای شعب دیوان عدالت اداری و سایر مراجع اداری مربوط در موارد مشابه لازمالاتباع است.
دیوان عدالت اداری پیشتر نیز بخشنامه معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری مبنی بر ممنوعیت احتساب اضافه کار در پاداش پایان خدمت کارمندان و فرهنگیان را، قانونی اعلام کرده است.
با این حساب، از این پس علاوه بر محسوب نشدن اضافه کار، فوقالعاده ویژه و تفاوت تطبیق نیز در پاداش پایان خدمت کارمندان و فرهنگیان احتساب نمیشود.
خدا ایشالا روزیتونو قطع کنه هر کی باعث حذف وکم شدن حقوق معلما می شه دچار عذاب خداوند بشید ایشالا نا مردا
خدا ایشالا روزیتونو قطع کنه هر کی باعث حذف وکم شدن حقوق معلما می شه دچار عذاب خداوند بشید ایشالا نا مردا
خدا ایشالا روزیتونو قطع کنه هر کی باعث حذف وکم شدن حقوق معلما می شه دچار عذاب خداوند بشید ایشالا نا مردا
دیوان عدالت اداری چرا تفاوت امتیاز حقوقی کارمندان و فرهنگیان را مورد بررسی قرار نمی ده تا ببینه چه ظلمی به قشر فهیم تحضیل کرده آموزش و پرورش تحمیل می شه
خاک بر سراین دیوان باید به جای عدالت اداری اسمش میذاشتن دیوان ظالم ادار
کسری بودجه نداریم یعنی چه؟؟؟؟؟ اگر راست میگید چرا حق و حقوق بازنشسته های بد بخت و بی چاره را نمی دهید معلومه دروغ میگید .
کسری بودجه نداریم یعنی چه؟؟؟؟؟ اگر راست میگید چرا حق و حقوق بازنشسته های بد بخت و بی چاره را نمی دهید معلومه دروغ میگید .
کسری بودجه نداریم یعنی چه؟؟؟؟؟ اگر راست میگید چرا حق و حقوق بازنشسته های بد بخت و بی چاره را نمی دهید معلومه دروغ میگید .
دیوان عدالت بایستی درجهت احیا واحقاق حق برداره چرا کمک هزبنه ازدواج معلم از ۹۳مونده کاری نداره اما زود د ربرابرچندرقازپول برای معلم قدعلم میکنه
قضات محترم دیوان چرا درباره ی فاصله حقوق فرهنگیان با دیگر کارمندان حرفی نمیزنید شما خودتان از زیر دست همین معلمان بوده که قاضی شده اید ممنون از شما که به فکر ما هستیم ایا فکر کرده اید که فاصله ی حقوق معلمان با شما چقدر میباشد چرا این فاصله را کم نمیکنید
گویی هرکه ظالمتروفاسدترباشه،توکشورمااجروقربش بیشتره و بیشتربهش توجه میکنند و هواشو دارن.
واقعاً عدالت علوی اینطوریه!؟
اگر اینه عدالت بایدگفت واویلا
اقای نوبخت از فرزندانتان در امریکا چه خبر؟
خداوند ریشه همه آن ظالمانی که به وسیله معلمان به آنجا رسیدند ومعلمان را فراموش کرده ودرحال خیانت به آنها هستند هرچه زودتر خشک شوند ونابود گردند ان شاا...
خداوند ریشه همه آن ظالمانی که به وسیله معلمان به آنجا رسیدند ومعلمان را فراموش کرده ودرحال خیانت به آنها هستند هرچه زودتر خشک کندونابود گردند ان شاا...
هنوز پاداش را نداده ان دارید به بهانه های واهی از سروته اون میزنید ایا پاداشهایی که خودتون می گیرید وجاهت قانونی دارد؟چندی پیش اقای حاج بابایی در مجلس فرمول محاسبه ی پاداش را داده اند.واگذارتان به خدا
این گرگ سالهاست که با گله آشناست
دیوان عدالت ................... و دیگر هیچ .
میخواید این چندر غاز حقوقو کلا کم کنید بفرستید برای بچه هاتون تو آمریکا خرج کنند عشق وحال کنندنامردا از زن کمترا
میخواید این چندر غاز حقوقو کلا کم کنید بفرستید برای بچه هاتون تو آمریکا خرج کنند عشق وحال کنندنامردا از زن کمترا
میخواید این چندر غاز حقوقو کلا کم کنید بفرستید برای بچه هاتون تو آمریکا خرج کنند عشق وحال کنندنامردا از زن کمترا
خدایا خودت این دیوان را نابود کن . این دیوان با دشمنان معلم ها دست به یکی است .
الهی خبر مرگ دیوان رو برامون بیارن .
من دیگه درس نمی دم وجدان بی وجدان در برابر بی وجدانها باید بی وجدان باشی تا نسوزی
من دیگه درس نمی دم وجدان بی وجدان در برابر بی وجدانها باید بی وجدان باشی تا نسوزی
کاش فقط باید درس می دادیم . هر روز یه طرح می فرستند مدرسه اجرا کنیم مخصوصا برای ابتدایی .امتیاز طرح ها رو خودشون می گیرن و دردسرش برای معلمه ، مثل همیشه . روز زن به زنان اداره ها کادو دادند ، ولی معلم ها هیچی . همه چیز به نام معلم و به کام دیگرانه . برای همین اونایی که زرنگ هستن یا پارتی دارن میرن اداره .
من دیگه درس نمی دم وجدان بی وجدان در برابر بی وجدانها باید بی وجدان باشی تا نسوزی
آقای نوبخت یک دروغگوی قهار و هفت خط است به گمانم هر جایی برای اختلاس کم می آورند می روند سراغ حقوق معلمان دیوار از دیوار آنها کوتاهتر پیدا نمی کنند بعدش اسم دیوان عدالت را باید به دیوان مضالم تغیر داد چرا از حقوق میلیونی خودشان کم نمی کنند بعدش با این اوصاف انتظار دارند ما هم مثل کشورهای دیگر پیشرفت کنیم
می خواهند سختی کار معلمان را کم کنند بفرستند برای آقا زاده هایی که گرین کارت آمریکا را دارند چون اونا دارای ژن خوب هستند خداوند باعث و بانی این تفکرات مریض را نابود کند اینو هم بدانید معلمان هم خدایی دارند
دیوان عدالت در مورد نجومی بگیرها و مدیرانی که پاداش های نجومی می گیرند ، چرا لال است . معلوم است چون دستشان با هم در یک کاسه است .
همکاران عزیز متاسفانه ما در آموزش و پرورش یک مشکل بزرگداریم و آن این است یک تشکل و حامی یا سخنگو یا حقوقدانی که نماینده فرهنگیان باشد و بتواند ندا و حرف ما را در اینگونه جلسات که در دیوان عدالت اداری و یا در سازمان مدیریت و سرمایه ریاست جمهوری و یا در سازمان مدیریت خدمات کشوری تشکیل میشودرا مطرح کند کم داریم .چند سال پیش در بحث حقوق پرستاران تشکل های فعال آنها در جلسات حضور داشتند و موفق شدند حق خود همکارانشان در را در جلساتی که در چند نوبت با مسئولین داشتند بگیرند اما ما چکار میکنیم در آموزش و پروش قسمت حقوقی در ادرات داریم اما آنها دنبال اموال آموزش و پرورش هستند نه گرفتن حق و حقوق فرهنگیان گویا اموالی مثل زمین میز و نیمکت ارزش بیشتری در آموزش وپرورش دارد تا احقاق حق فرهنگیان ، باید از خودمان شروع کنیم چون با غر زدن به هیچ جایی نخواهیم رسید . به امید داشتن یک تشکل فعال فرهنگی یا علی مدد .