آقای رئیس جمهوری؛ مدیریت مالیات،مچگیری نیست
ناصربزرگمهر
به نام او که هرچه بخواهد همان می شود
فهمیدن یا فهماندن این که یک جامعه سالم بدون همراهی و همدلی مردم با مسئولین حکومتی که از میان خود آن ها با انواع روش های دموکراسی و غیر دموکراسی انتخاب و اداره حکومت و دولت را در دست می گیرند، بدون فرهنگسازی و توجه به زیرساخت های اجتماعی و اقتصادی و قضایی در هیچ جای عالم امکانپذیر نیست،بنظر ساده و قابل فهم همگانی است.
رسیدن به رفاه اجتماعی که مهمترین نشانه قوی بودن دولت ها و تفاوت حکومت ها است، آرزوی همه مردم جهان به نسبت رفاهی است که دارند و یا ندارند.
رسیدن به رفاه اجتماعی که باید با امنیت،جاده سازی،مسکن،بهداشت،آموزش،پرورش، ورزش و امثالهم و بصورت عمومی توسط دولت ها تدارک دیده شود و مثل یک چتر بزرگ جامعه را زیر سایه خود قرار دهد نیاز به پول و سرمایه ومدیریت دارد، بخشی از این پول و سرمایه باید توسط خود مردم به گونه های مختلف و منجمله مالیات به دولت ها پرداخت شود.
مالیات چیست؟
مالیات برحسب تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) پرداختی است لازم،اجباری که ممکن است به شخص، موسسه، دارایی های فردی و حقوقی تعلق گیرد. مالیات انتقال بخشی از درآمدهای جامعه به دولت یا بخشی از سود فعالیت های اقتصادی است که نصیب دولت می شود، زیرا ابزار و امکانات دست یابی به درآمد و سودها را دولت فراهم می سازند. مالیات به مثابه یک نوع هزینه اجتماعی است که آحاد یک ملت در راستای بهرهبرداری از امکانات و منابع یک کشور موظفند آن را پرداخت نمایند تا توانائیهای جایگزینی این امکانات و منابع همیشه فراهم شود. اقتصاددانان معمولا از مالیات بر مصرف در مقابل مالیات بر درآمد حمایت می کنند، به عنوان مثال سیگار و دخانیات از جمله کالاهایی است که دولت ها برای جلوگیری از مصرف آن مالیات های سنگین بر آن وضع می کنند.
انواع مالیات کدامند ؟
معمولا دو نوع مالیات تعریف شده است،مالیات مستقیم،مالیات غیرمستقیم.
مالیات مستقیم از درآمد یا دارایی افراد حقیقی و حقوقی اخذ میشود. مثل مالیات بر درآمد املاک، بر درآمد حقوق، بر درآمد مشاغل، بر درآمد اشخاص حقوقی، بر درآمد اتفاقی، بر درآمد کشاورزی، بر درآمد منابع مختلف، بر دارائی، بر ارث، بر اراضی ، بر مستغلات مسکونی و دریافت حق تمبر
مالیات غیر مستقیم تابع سیاست های کلان بازرگانی و شرایط اقتصادی کشورها است، مثل مالیات بر واردات که یکی از راه های درآمدزایی دولت ها است ومعمولا برای حمایت از صنایع داخلی نیز به کار گرفته می شوند. این دسته از مالیات ها ممکن است بر اساس قیمت و ارزش کالاها یا بر اساس ویژگی ها و مشخصات مانندحجم، وزن تعیین و دریافت شوند. این گونه از مالیات به صورت حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی دریافت می گردد.مالیات غیر مستقیم، روی مصرف کالاها و فعالیتهایی وضع میشود که بهطور غیر مستقیم روی درآمد مؤثر میباشد.
مالیات بر مصرف، مالیاتی است که مصرف کنندگان کالا های خاص در زمان خرید آن کالا (به همراه قیمت کالا) پرداخت می کنند. به این ترتیب هر شخصی که میزان بیشتری از آن کالا را مصرف کند، در نهایت مالیات بیشتری پرداخت می کند. گرچه این نوع مالیات نهایتا به وسیله مصرف کننده نهایی پرداخت می شود، اما وظیفه قانونی پرداخت آن به دولت به عهده تولیدکنندگان و فروشندگان است.
مالیات بر ارزش افزوده هم از جمله مالیات هایی است که در سال های اخیر شروع به دریافت آن از خریداران شده است که بحث های گوناگونی را در حرفه های مختلف بوجود آورده است. مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات بر مصرف است که در زنجیره واردات، تولید و توزیع بر حسب درصدی از ارزش کالا و خدمات مشمول دریافت میشود. این مالیات نخستین بار در سال ۱۹۵۱ به منظور فائق آمدن بر مسائل مالی کشور آلمان طرحریزی گردید و از سال ۱۹۵۴به بعد، برزیل، فرانسه، دانمارک و آلمان در زمره نخستین کشورهایی بودند که این مالیات را در نظام مالیاتی کشور خود معرفی نمودند. هماکنون بیش از ۱۴۰ کشور جهان از سیستم مالیات بر ارزش افزوده بهرهمند هستند.
و اما چه اشخاصی مشمول پرداخت مالیات هستند ؟
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که دریک کشور زندگی می کنند وملک و املاک داشته باشند ودارای درآمد ناشی از شغل یا هر چیز دیگری باشند باید به نسبت آن و با توجه به قانون، مالیات پرداخت کنند که همین بخش در سال های اخیر در کشور ما جای بحث و گفتگوی فراوان داشته است، در ایران متاسفانه کارمندان دولت بیشترین مالیات را نسبت به قشرهای ثروتمند جامعه به دولت می پردازند.
آقای رئیس جمهوری
می دانیم که دولت ها امکان ارایه خدمات بدون دریافت مالیات را ندارند، خصوصا در شرایطی که از ذخایر و منابع غنی زیرزمینی و خدادادی هم نشود استفاده کرد، اما با همه تعریف ها ومزایای عمومی که مالیات برای جامعه در بر داشته است،همچنان گروهایی وجود دارند که مالیات توسط دولت ها را قبول نداشته و به هرشکل ممکن تلاش می کنند که از پرداخت مالیات فرار نمایند.
و از طرف دیگر سیستم مالیاتی کشور هنوز در روال مناسب و قانونمند حرکت نمی کند، درآمدهای مشاغل گوناگون تعریف درستی نشده است، سیستم کامپیوتری و پرونده های دستی هر دو به هم کمک نکرده و نوعی تداخل وحشتناک در اجرا را بوجود آورده اند، أصناف از ارایه درآمدهای واقعی اجتناب می کنند، ثروتمندان مالیات کمتری می پردازند، جایگاه تعریف هزینه مالیات های دریافتی برای افکار عمومی باز تعریف مناسب نشده است و در نهایت مردم پرداخت مالیات را دوست ندارند.
باید برای دریافت مالیات و پرداخت آن توسط مردم ، فرهنگسازی کرد و قبل از هرچیزباید برای اداره مالیات طرحی نو درانداخت و این باور را بوجود آورد که مالیاتچی ها قرار نیست مچگیری نمایند،باید در یک ارتباط دوسویه ، مسیر مالیاتی کشور بهبود یابد.
ارسال نظر