سازمان حفاظت محیطزیست به وظایفش عمل نمیکند
مشکل پسماند در استانهای شمالی و ورود شیرابههای فاضلاب به رودخانهها و جنگلها صدمات زیست محیطی جبرانناپذیری به طبیعت زیبای منطقه شمال واردکرده است، اما متاسفانه به گفته نماینده مردم استان مازندران در مجلس نه از سوی سازمان حفاظت محیط زیست نظارت دقیقی صورت میگیرد و نه دیگر دستگاهها به وظایف خود در زمینه مدیریت پسماند عمل میکنند.
متاسفانه مسئله انباشت زباله امروز به معضلی جدی برای استانهای شمالی کشور تبدیل شده است و در حالی که سازمان حفاظت محیط زیست از حل مشکل زباله در این استانها ظرف مدت سه سال خبر داده بود، رفع این مسئله در استانهای شمالی بسیار کند پیش میرود.
شیرابه پسماندها از جنس فاضلابهای بسیار خطرناک است
علی مریدی (مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره انباشت زباله در جنگلهای استانهای مازندران و گیلان گفت: متاسفانه سهم شیرابههای ناشی از مواد آلی پسماندها و زبالهها به ۲۰ الی ۳۰ برابر فاضلاب شهری میرسد. شیرابه این پسماندها از جنس فاضلابهای بسیار خطرناک است که باید حتما تصفیه شود اما متاسفانه این اتفاق نه در شمال بلکه در هیچ نقطهای از کشور صورت نمیگیرد.
او با بیان اینکه سایت مناسبی برای دفع پسماند در این مناطق وجود ندارد، ادامه داد: متاسفانه به دلیل محدودیت زمین و میزان بارش بالا در استانهای شمالی رودخانهها مانند رگههایی در همه سطح این استانها وجود دارد و وجود زبالهها و شیرابههای آنها خود را به شدت نشان میدهد. متاسفانه وجود زبالهها در استانهای شمالی نه تنها آلودگی خاک و آب ایجاد کرده بلکه از نظر بصری و بهداشتی نیز مشکلاتی را ایجادکرده است و باید راهحل اصولی برای آن پیدا کرد.
مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه برای دفن زباله در این مناطق راه حل مناسبی نیست و باید به دنبال راهکارهای جایگزین بود، تصریح کرد: مهمترین راهکار جایگزین بازیافت است که میتوان از آن کود بدست آورد و قبل از امحای زباله باید سعی کنیم به سمت احیای این سرمایه برویم و آن را بازیافت کنیم.
مریدی با اشاره به اقدامات محیط زیست در این زمینه گفت: یکی از اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه تشکیل و فعالیت کارگروه مدیریت پسماند در استانهاست اما متاسفانه مازندران یکی از استانهایی است که این کارگروه یا در آن استان تشکیل نمیشود یا دیر تشکیل میشود.
وی ادامه داد: ما در سازمان حفاظت محیط زیست همیشه از وزارت کشور پیگیر این موضوع بودهایم اما بودجه مهمترین مشکل در زمینه مدیریت پسماند است. در کشور ما رویه این است که اگر بخواهیم کاری را انجام دهیم میتوانیم از طرق مختلف بودجه آن را نیز تامین کنیم اما قصدی برای انجام کار وجود ندارد.
مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در زمینه پسماند هم میتوان با استفاده از وامهای بینالمللی، وام از صندوق توسعه ملی یا استفاده از بخشخصوصی این بودجه را تامین کرد. ما قوانین خوبی در حوزه پسماند داریم که اگر به خوبی اجرا شود بیشک میتوانیم از بخش خصوصی در این حوزه استفاده کنیم و مدام کمبود یا نبود بودجه را بهانه نکنیم.
مریدی با بیان اینکه تاکنون هیچ اقدام موثری نشده است، گفت: اگر اقدام موثری شده بود ما شاهد این وضعیت نبودیم یکی از مزیتهای محیطزیست این است که بعد از مدتی نتیجه اقدامات ما را مشخص میکند و پیامش را به ما میدهد. اگر موضوع زباله در این استانها مدیریت میشد ما قطعا نتیجه مثبت آن را میدیدیم.
سازمان حفاظت محیط زیست وظیفه نظارتی خود را به خوبی اجرا نمیکند
همچنین علیاصغر یوسفنژاد (نماینده مردم استان مازندران در مجلس شورای اسلامی) درباره عدم همکاری دستگاههای ذیربط درخصوص مدیریت پسماند در این استان به خبرنگار ایلنا گفت: یکی از سه مسئله اصلی زباله، شیرابههای آن و مشکلات زیستمحیطی است که این دغدغه همه مردم در این استان است.
او ادامه داد: متاسفانه اغلب مسئولان تلاشی در این زمینه ندارند البته مجمع نمایندگان استان نیز تا جایی که امکان داشته باشد کمک میکنند اما این موضوع وظیفه دستگاههای اجرایی است که به آن رسیدگی نمیکنند.
نماینده مردم استان مازندران با بیان اینکه آثار سوء انباشت این زبالهها در سلامتی مردم به شدت تاثیرگذار است تصریح کرد: ما انتظار داریم از مسئولان و دستگاههای اجرایی که اقدامات مناسب انجام دهند اما متاسفانه کملطفی و گاهی اوقات بیتوجهی زیادی در این زمینه از سوی مسئولان دیده میشود.
یوسفنژاد در پاسخ به این سوال که آیا مشکل بودجه در این زمینه وجود دارد، تصریح کرد: مسائل مدیریتی و اقدامات کارشناسی در این زمینه بسیار مهم و بودجه جزیی از فرعیات است. البته نمیگویم بودجه بیاثر است اما اثر موثر ندارد برخی از روشها، روشهای مدیریتی و اجرایی است و بعد از آن بودجه اهمیت پیدا میکند.
او ادامه داد: بودجههای بسیاری در استان هزینه میشود اما برای مدیریت پسماند متاسفانه این کار صورت نمی گیرد از سوی دیگر جلوگیری از دفع زباله در طبیعت و دفن آن نیاز به بودجه ندارد این اقدامات نیاز به انجام تکلیف دارد. متاسفانه سازمان محیطزیست هم اگرچه وظیفه نظارتی دارد و باید جلوی تخلفات را بگیرد اما به وظیفه خود عمل نمیکند و ما تاکنون چیزی ندیدیم.
ارسال نظر