آشنایی با انواع مواد اولیه پلاستیک و گریدهای آنها
شناخت مواد اولیه پلاستیک، از آن دست نکاتی است که شاید چندان مورد توجه عموم قرار نگرفته است؛ اما با توجه به کاربرد وسیع پلاستیک در تمامی خانهها و تقریباَ تمامی صنایع، شناخت مواد اولیه پلاستیک (پلی اتیلن، پلی پروپیلن، مواد پلیمری، پلی استایرن و ...) و مزایا و مضرات آن، از جمله مواردیست که بایستی شدیداَ به آن توجه داشت.
این مسئله از آنجایی بیشتر اهمیت پیدا میکند که بسیاری از افراد به مواد مختلف به کار رفته در صنعت آلرژیهای مختلفی داشته و شناخت ریزجزئیات ساخت پلاستیکی دارای اهمیت زیادی میباشد. اما حال این سوال به وجود میآید که مواد اولیه پلاستیک دارای چه ویژگیهای جذابی است که تا این میزان به گستردگی صنعت پلاستیک و فروش آن کمک نموده است؟!
ویژگیهای مواد اولیه پلاستیک
به طور کلی عموم مردم و صاحبان صنایع، همواره پلاستیکها را به داشتن ویژگیهای متنوعی چون ضد آلرژی بودن، انعطاف فوقالعاده، تولید در فرمهای بینهایت خلاقانه، رنگهای متنوع و کاربردهای گسترده میشناسند. اما در واقع همهی این ویژگیهای جذاب را بایستی در کیفیت مواد اولیه پلاستیک جستجو نمود؛ چرا که این مواد:
- کاملاَ رنگ پذیر بوده و قابلیت اجرای دقیق هر طیف رنگی بر روی آنها وجود دارد.
- علاوه بر مقاومت بسیار قابل قبول، قابلیت عایق بودن برای گرما و الکتریسیته را دارا میباشند.
- میزان شفافیت قابل توجه یا بسته به نیاز، مات شدگی کاملی را دارند.
- بسیار انعطافپذیر میباشند.
- بسیار کم وزن بوده و در مقایسه با عملکردهای گستردهشان، قیمتهای بسیار مقرون بهصرفهای دارند.
- در مقابل خوردگی و واکنشهای شیمیایی بسیار مقاوم عمل میکنند.
- از لحاظ بهداشتی نیز، مواد اولیه پلاستیک و خود پلاستیک فرآوری شده، از ترکیبات خاصی ساخته شدهاند که از رشد هرگونه میکروب و باکتری بر روی خود جلوگیری میکنند.
مواد اولیه پلاستیک چیست؟
پیش از هرچیز، ذکر این نکته ضروریست که کیفیت مواد پلیمری در تولید پلاستیک، از اهمیت قابل توجهی برخوردار میباشد. به طور کلی مواد پلیمری در انواع متنوعی قابل دسترس هستند که به کارگیری هر کدام از این نوعها، ویژگیها و قابلیتهای جالب توجهی را به پلاستیک میدهد. بد نیست بدانید که مواد پلیمری دارای ساختاری با مولکولهای بزرگ هستند که از کنار هم قرار گرفتن تعداد قابل توجه تکرار شونده، تشکیل یافتهاند. حتی پلیمرهای خاصی همچون الاستومرها، پلی استال، پلی آمیدها و پلی کربنات نیز کاربردهای فراوانی دارند که تحت عنوان پلیمرهای مهندسی شناخته میشوند.
اما در مجموع مواد اولیه پلاستیک را میتوان به سه دسته اصلی مواد پلیمری تقسیمبندی نمود:
پلی استایرن
پلی استایرنها معمولاَ در سه بخش انبساطی، دارای مقاومت بالا و پلی استایرن معمولی قابل دستهبندی میباشند. در واقع پلی استایرنها نوعی از مواد پلیمری محسوب میشوند که معطر بوده و از مونومر استایرنها تشکیل و تولید یافتهاند.
پلی پروپلینها
پلی پروپیلنها را به جرئت میتوان در زمرهی پراستفاده ترین مواد ساخت پلاستیک به شمار آورد؛ چرا که:
- نسبت به بسیاری دیگر از مواد پلیمری، دارای قیمت مناسبتری است.
- دارای وزن سبک و مخصوصی هستند.
- به دلیل دارا بودن ویژگیهای مختلف شیمیایی و فیزیکی، بسیار منعطف هستند.
- جایگزین مناسبی برای بسیاری از پلیمرهای مواد اولیه پلاستیک میباشد.
- کاربردهای مختلفی در ساخت انواع تجهیزات پزشکی دارند.
- همواره پیشرفتهای مختلفی در بهبود خواص گریدهای تولیدی جدید دارا میباشند.
پلی اتیلن
پلی اتیلنها به طور کلی دارای استحکام کششی قابل توجه و نیروی کششی قدرتمند بین مولکولی هستند که البته در صنعت، در دو دستهی سنگین و سبک قابل دسته بندی میباشند. در این رابطه میتوان گفت که بر خلاف انواع پلی اتیلن سنگین (HDPE) که دارای زنجیرهی پلمیری بدون شاخه است، انواع پلی اتیلن سبک (LDPE) دارای ساختار زنجیر مانند طولانی هستند که از اتمهای کربن تشکیل یافته است.
البته که متریال پلی اتیلن تولیدی در بازار ایران، خود به دستههای مختلفی تقسیم میشود که از جملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
پلی اتیلن PE100 و 3840: از این مدل مواد پلیمری به ترتیب در ساخت انواع لولههای انتقال آب و لولههای مربوط به تجهیزات فاضلاب و تصفیه آب و همچنین طراحی و تولید تانکرهای ذخیره و انتقال آب استفاده میشود.
پلی استر: از پلی استرها که با نام تجاری پلی اتیلن ترفتالات نیز شناخته میشود، به میزان گستردهای در صنعت نساجی و رنگرزی نخها استفاده میگردد.
پلی اتیلن سنگین EX3: از این مدل پلی اتیلن در ساخت انواع نوار تیپ و همچنین لولههای انتقال آب بهره گرفته میشود.
پلی اتیلن سنگین EX5: این مدل از مواد اولیه پلاستیک، دارای کاربردهای گستردهتری بوده و در تولید انواع نایلکس و نایلون، انواع مختلف لوله پلی اتیلنی، ظرفهای پلی اتیلنی با ظرفیت بالغ بر 3.5 لیتر و ... از آن استفاده میشود. البته که مدلهای پلی اتیلن 7000F و 5110 نیز در تولید انواع نایلکس و نایلون، قابلیتهای فراوانی دارند.
پلی اتیلن 0035 و BL3: در ادامه کارکردهای متنوع این متریال، از این مدل در تولید موارد بهداشتی و شویندهای همچون: قوطی و بطری پلاستیکی شامپو، مایع ظرفشویی و حتی پلاستیکهای کاور دستمالهای همراه و مرطوب استفاده میشود.
مدل 5620، 5030 و HI500: این مدلهای متریال در تولید ظروف تزریقی، ساخت انواع دربهای لاستیکی بطری و انواع باکسهای پلاستیکی کاربردهای گستردهای دارند.
گرید LLD209: این مدل یک پلی اتیلن سبک خطی بوده و در تولید انواع نایلون، نایلکس، قطعات کوچک و ....مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع این متریال نقش کمکی دارد و بهعنوان نرم کننده مورد استفاده قرار میگیرد.
گرید پلی اتیلن سنگین تزریقی HDPE52518: این متریال نیز در تولید انواع سبدهای پلاستیک، قطعات سفت و سنگین بهکار میرود.
انواع گریدهای پلیپروپیلن عبارتند از: PPZ30S- PPC30S- PP552R-PP440L-PP440G-PPMR230-PPZR230-PP510L-PP550J
پلیپروپیلنها معمولاً به دو دسته هموپلیمر (MFI بالا) و کوپلیمر (MFI پایین) تقسیمبندی میشوند: پلی پروپیلنها با درجه روانروی بالا معمولاً گرید نساجی دستهبندی میشوند و با درجه روانروی پایین در دسته شیمیایی قرار میگیرند .
انواع کاربردهای پلاستیک در صنعت
در رابطه با کاربردهای وسیع مواد اولیه پلاستیک و پلاستیک فرآوری شده در صنعت، ساعتها میتوان به بحث و گفتوکو پرداخت و اصطلاحاَ از مزیتهای آن، هر چه که بگوییم کم است! اما بطور اجمالی میتوان به موارد کاربردی چون:
- تجهیزات آب و فاضلاب
- ساخت قطعات محکم و صلب
- تولید فریمها و قطعات منعطف
- کاربرد گسترده در ساخت اتصالات و لولههای پلاستیکی و پلی پروپیلنی
- لوازم خانه و لوازم جراحی و تجهیزات پزشکی
- تولید انواع نایلون و نایلکس
- عایقهای برودتی و حرارتی
- لوازم شخصی چون لیوان، بشقاب، شانه و ...
- قطعات خودرویی بدنه و کابین و ساخت عدسی و پنجره هواپیماها
و ... اشاره نمود.
پلاستو ایران؛ همان گزینهای که به دنبالش هستید.
پلاستو ایران (plastoiran.com) با تجربهی حضور 13 ساله در سطح اول صنعت مواد اولیه پلاستیک و به پشتوانه توان فنی بالا و دارا بودن کارشناسان باتجربه و قدرتمند، آمادهی ارائه باکیفیتترین و کاملترین مشاورهها به تمامی متقاضیان از سراسر کشور میباشد. همچنین پیشنهاد میشود که در صورتی که قصد تهیه انواع مواد پلیمری (پلی اتیلن، پلی پروپیلن و پلی استایرن) و راهاندازی خط تولید انواع مصنوعات پلاستیکی را دارید، با مشاوران کارآزموده مجموعه پلاستو ایران تماس بگیرید. به یاد داشته باشید که ما کیفیت را فریاد نمیزنیم... بلکه کیفیت را برایتان به ارمغان میآوریم.
تلفنهای تماس: 88756692 - 88756693 - 09127696005
ارسال نظر