بهترین روشهای حمل و نقل بین المللی کالا
یکی از مهمترین مباحثی که از گذشته تا به امروز در زندگی بشر نقش اساسی داشته، مساله حملونقل است.
در نگاه اول ممکن است این گونه به نظر برسد که حملونقل با اختراع وسایل حمل و ماشینآلات امروزی به وجود آمده یا معنا یافته است. اما در واقع، قرنها و حتی هزارها سال است که بشر حتی با وسایل حمل بسیار ساده، حمل و نقل بین المللی کالا را انجام میداده است. این مساله، در سالهای جدید و قرن اخیر، شکل بسیار پیشرفتهتری به خود گرفته و طبیعتا پیچیدگیهای خاص خود را نیز پیدا کرده است.
در ادامه، قصد داریم دو شیوهی بسیار مهم حملونقل بینالمللی را که نقش مهمی در جابجایی کالا بین کشورها دارند، به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید:
حملونقل دریایی یا Maritime transport
حمل و نقل دریایی را میتوان قدیمیترین نمونهی حمل و انتقال کالا در جهان دانست. این شیوهی حملونقل، قرنها و بلکه هزارها سال است که به شیوههای ابتدایی در جهان وجود داشته است. جالب است بدانید که امروزه نیز، بیش از 70 درصد حملونقل بینالمللی کالا در بین کشورهای مختلف، از طریق حمل دریایی صورت میگیرد. این آمار بسیار بالا، حاکی از مزایای حملونقل دریایی نسبت به سایر شیوههای حمل است.
در ادامه برخی از مهمترین مزایای حمل دریایی را بازگو میکنیم.
مزایای حملونقل دریایی
- قیمت مقرونبصرفه و اقتصادی نسبت به سایر روشهای حملونقل کالا
- امکان جابجایی و انتقال کالاهای عظیمجثه و بزرگ
- بهترین روش برای حمل سوخت و فراوردههای نفتی
- هزینهی کمتر تعمیر و نگهداری سیستم حملونقل دریایی نسبت به سایر روشهای حمل
- داشتن ایمنی بالا
- وجود تنوع بالا در کشتیهای باربری که باعث میشود بتوان انواع کالاهای مختلف را جابجا کرد.
- امکان قرار دادن کانتینر درون کشتیهای باری
اگر چه حملونقل دریایی بخش عمدهی حملونقل بینالمللی را بر عهده دارد، اما این روش، محدودیتهایی نیز دارد که باعث میشود نتوان برخی کالاها را با این روش جابجا کرد.
محدودیتها و معایب حملونقل دریایی
- سرعت پایین، اصلیترین معایب حمل دریایی کالا است.
- نبود دسترسی همهی کشورها و مناطق جغرافیایی به آبهای آزاد جهان
- امکان رهگیری مرسولات در حملونقل دریایی دشوار است.
- شرایط جغرافیایی و آبوهوایی نامناسب، میتواند بر روی حمل کالا از طریق دریا تاثیر بگذارد.
همانطوری که پیشتر اشاره شد، با وجود تمام محدودیتهایی که حمل دریایی دارد، باز هم بیش از دو سوم جابجاییها و انتقال کالا در سطح بینالملل، از طریق حملونقل دریایی انجام میگیرد. با وجود اختراع و ساخت وسایل حمل جدید، کماکان حمل دریایی مهمترین و پرکاربردترین شیوه در حملونقل بینالمللی است.
هزینهی جابجایی و لجستیک کالا در شیوهی حمل دریایی بسیار مقرون به صرفه بوده و باعث میشود تاجران تمایل داشته باشند ازین شیوه برای جابجاییهای بینالمللی استفاده کنند.
حملونقل هوایی
حمل و نقل هوایی از طریق استفاده از هواپیماهای باری و مسافری انجام میشود. حمل هوایی، سریعتری و ایمنترین روش در حملونقل بینالمللی است. اما در عین حال، گرانترین شیوهی حمل نیز هست. بنابراین تنها کالاهایی با این شیوه حمل میشوند که با ارزش، سبک و کم حجم باشند و در عین حال، نیاز به سرعت انتقال بالایی داشته باشند.
به عنوان مثال، محمولههای پزشکی و داروها به دلیل فوریتی که در ارسال دارند، معمولا توسط حملونقل هوایی جابجا میشوند.
مزایای حملونقل هوایی
- امکان انتقال و جابجایی کالا در سریعترین زمان ممکن
- مناسب برای کالاهای با ارزش و کمحجم و سبک
- وجود سیستم رهگیری مناسب
- حمل هوایی مدرنترین و جدیدترین شیوهی حمل بینالمللی است
- ایمنی و امنیت بالا نسبت به سایر روشهای حمل بینالمللی کالا
محدودیتها و معایب حملونقل هوایی
حملونقل هوایی با وجود تمام مزایا و محاسنی که دارد، محدودیتهایی نیز دارد که باعث میشود از این شیوه، تنها برای کالاهای خاص و با اهمیت استفاده کرد. در ادامه به برخی محدودیتهای حمل هوایی اشاره میکنیم:
- حمل هوایی هزینهی بسیار بالایی نسبت به سایر روشهای حمل دارد. اساسا هزینهی تعمیر و نگهداری هواپیما نسبت به سایر وسیلههای نقلیه بسیار بالا است. این مساله باعث میشود حمل هوایی چه برای انسان و چه برای کالا پر هزینه باشد.
- حمل هوایی وابسته به وجود فرودگاه و باند پرواز است. بنابراین در همهی شهرها نمیتوان ازین شیوه استفاده کرد.
- کالاهای حجیم و سنگین مانند ماشینآلات یا مایعات را نمیتوان به وسیلهی حملونقل هوایی جابجا کرد.
سایر روشهای حملونقل بینالمللی کالا
در بالا اشاره کردیم که دو شیوهی مهم حملونقل بینالمللی کالا، حملونقل دریایی و حملونقل هوایی است. اما در کنار این دو شیوهی مهم حمل و جابجایی کالا در سطح بینالملل، حمل زمینی نیز بسیار کارساز و سودمند است. حمل زمینی به دو طریق صورت میگیرد:
- حمل جادهای
- حمل ریلی
پرواضح است که حملونقل ریلی، وابسته به وجود خط آهن است و فقط در مناطقی قابل استفاده است که دارای خط آهن باشند.
حمل جادهای که از آن به عنوان حمل پشتیبان نام برده میشود، بیشترین انعطاف را از نظر دسترسی دارد. در واقع، هر جایی که جادهای وجود داشته باشد میتوان از حملونقل جادهای برای انتقال کالا استفاده کرد. حملونقل جادهای به دلیل دسترسی بیشتر، به عنوان حمل پشتیبان و ساپورتکنندهی سایر شیوههای حملونقل کالا مورد استفاده قرار دارد.
سخن پایانی
دنیای امروز را نمیتوان بدون حملونقل متصور بود. حملونقل بینالمللی کالا در دنیای ما، آن چنان مهم و حائز اهمیت است که اگر بنا به دلایلی مختل شود، میتواند تمام قدرت و اقتصاد یک کشور را تحت شعاع قرار دهد.
انتخاب شرکت حملونقل بینالمللی کالا یکی از مهمترین آیتمهایی است که باید مد نظر تاجران ارجمند قرار بگیرد. سابقهی کار، تخصص و تجربهی کافی از اصلیترین ویژگیهایی است که یک شرکت حملونقل کالا باید از آن برخوردار باشد. پیشنهاد میدهیم برای انتقال کالا در سطح بینالملل، حتما از شرکتهای خوشنام و با تجربه در این زمینه بهره بگیرید.
از این که تا پایان همراه این مقاله بودهاید از شما سپاسگزاریم. امیدواریم مطالب بیان شده برایتان مفید و سودمند واقع شده باشد.
ارسال نظر