علی نوری در گفت وگو با اکوناپرس:
اصلی ترین علت کاهش نرخ ازدواج نبود مکانیزم آشنایی است
یک جامعه شناس معتقد است: نبود مکانیزم آشنایی میان دختران و پسران مهمترین علت کاهش نرخ ازدواج در کلانشهرهاست که برای رفع آن نیازمند پژوهش های علمی مؤثر در جهت ارائه راهکارهایی دقیق از سوی نهاد ها و دستگاههای مربوطه نظیر رسانه ها و دانشگاه ها هستیم.
علی نوری، جامعه شناس و کارشناس مسائل اجتماعی در گفت وگو با خبرنگار اکوناپرس با بیان این که در بسیاری از کشورها و در مناطقی که دارای نرخ طلاق بالایی هستند، تلاش های زیادی انجام شده تا میزان طلاق زوجین کاهش یابد، گفت: با مشاهده واقعیت های روز جامعه و افزایش مستمر نرخ طلاق، این کشورها به سراغ سیاست تشویق ازدواج های مجدد رفته تا بتوانند خانواده ها را پابرجا نگه دارند.
او همچنین با بیان این که مشکل اصلی، تجرد قطعی دختران و پسران و تبعات به دنبال آن نظیر افزایش سن و محدودیت های مرتبط با بارداری است، افزود: متأسفانه آمار موجود نشان دهنده این است که نرخ ازدواج در مقایسه با یک دهه گذشته نه تنها کم نشده بلکه افزایش هم یافته است.
نوری با تأکید بر این که اولویت اصلی جامعه توجه به افرادی است که در سن ازدواج قرار گرفته اما ازدواج نکرده اند، ادامه داد: به این معنا که با توجه به آمار بالای دختران و پسران مجرد در کلانشهرها باید به سراغ علل این عدم ازدواج و زمینه های فرهنگی و اجتماعی مرتبط با آن برویم.
این جامعه شناس با بیان این که رسیدگی به وضعیت مجردها و ریشه یابی علل عدم ازدواج آن ها در مقایسه با فرهنگ سازی برای ترویج ازدواج مجدد در جامعه امروزی اولویت دارد، مطرح کرد: گفتنی است که مشکل اصلی عدم ازدواج نه به مسائل اقتصادی بلکه به تغییر سبک زندگی بازمی گردد. به این معنا که امروز در برخی از شهرهای بزرگ با افرادی مواجه می شویم که مشکلات مالی ندارند اما ازدواج هم نکرده اند.
او با تأکید بر این که تغییر سبک زندگی مهمترین عامل چنین اتفاقی است، افزود: جایگزین شدن فرهنگ جدید شهرنشینی با آداب و رسوم سنتی باعث شده تا سیستم آشنایی دختران و پسران با یکدیگر تغییر کند. به این معنا که در گذشته مقدمات آشنایی آن ها از سوی خانواده ها صورت می گرفت و امروز این شیوه ها تا حدی پایان یافته و دیگر هیچ مکانیزم مناسبی جایگزین آن نشده و دیگر روش های آشنایی هم معمولا به زندگی پایدار منجر نمی شود.
نوری در ادامه با بیان این که نبود مکانیزم آشنایی مهمترین مشکل عدم ازدواج دختران و پسران است، اظهار کرد: آن چه باید در مسیر رفع این مشکل موردتوجه قرار گیرد، نوعی فرهنگ سازی است که نه از بالا به پایین بلکه مرتبط با آموزه های شهروندی به مردم از مجراهای متعددی است.
این کارشناس مسائل اجتماعی با اعتقاد بر این که در این راستا رسانه ها، رادیو و تلویزیون، دانشگاه ها، مراکز علمی و ... دارای مسؤوولیت هایی به منظور ارائه راهکارهایی علمی برای ایجاد نوعی مکانیزم آشنایی میان دختران و پسران هستند، گفت: در این مسیر لازم است تا سهم هر دستگاه و نهاد مسؤول در ایجاد مکانیزم آشنایی افراد با یکدیگر مشخص شود و برنامه ریزی های مناسب برای ایفای نقش مربوطه نیز طرح و دنبال شود.
گفت وگو: بهناز لطفعلی زاده
ارسال نظر