سخنگوی وزارت خارجه:
استیضاح حق مجلس است/ تهدیدهای آمریکا کاربردی ندارد
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در مورد ادعاهای یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه گزینه نظامی آمریکا علیه ایران بر روی میز است، اظهار کرد : بحث گزینه نظامی، یک بحث تاریخ مصرف گذشته است که بارها توسط ایالات متحده آمریکا تکرار شده است.
بهرام قاسمی در نشست خود با رسانهها در این ارتباط ادامه داد: تدوین چنین سازوکاری زمانبر است ولی ما انتظار داریم که اروپاییها در کوتاه ترین زمان ممکن این سازوکار را نهایی کنند. نگاه ما به این ساز و کار مثبت است و هرگاه به نتیجه مطلوب و نهایی در این زمینه دست پیدا کردیم اطلاعات لازم را در اختیار رسانهها و افکار عمومی قرار میدهیم .
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در مورد ادعاهای برایان هوک یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه گزینه نظامی آمریکا علیه ایران بر روی میز است، اظهار کرد : بحث گزینه نظامی، یک بحث تاریخ مصرف گذشته است که بارها توسط ایالات متحده آمریکا تکرار شده است ، این ادعاها و تهدیدها کاربردی ندارد و امکان عملی ندارد و تکرار این ادعاها از سوی ایشان ناشی از بی تجربگی کودکانه ایشان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی برتوافق ایران و کره جنوبی در مورد قراداد نفت در برابر غذا تصریح کرد: من چنین را چیزی تکذیب میکنم .
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح روز دوشنبه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی از اخبار منتشر شده که یمن سفیری را برای حضور در ایران معرفی کرده ولی ایران هنوز مجوز لازم را برای حضور این سفیر فراهم نکرده است. از دیگر سو سفارت ایران در یمن چه زمانی فعالیت دوباره خود را در این کشور از سر میگیرد؟ گفت: در مورد اینکه یمن سفیری را به ایران معرفی کرده است اطلاعی ندارم و این موضوعی است که من از شما میشنوم. تصور نمیکنم که چنین موضوعی رخ داده باشد، ولی در این مورد سوال میکنم و در این زمینه پاسخ کامل را خواهم داد.
قاسمی همچنین ادامه داد: اینکه ما چه زمانی مجددا سفیر به یمن اعزام خواهیم کرد بستگی به شرایط آتی در یمن دارد و اینکه تحولات در این کشور به چه سمت و سویی سوق پیدا میکند.
وی با اشاره به شرایط کنونی یمن تصریح کرد: این کشور در محاصره کامل قرار دارد و با توجه به این محاصره امکان ورود و خروج افراد وجود ندارد، بنابراین صحبت از اینکه ما در چه زمان قطعی شدهای بار دیگر سفیر به این کشور اعزام میکنیم، غیرمنطقی است و باید منتظر شرایط آتی در این کشور باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با تحولات اخیر فرانسه و استفاده دولت این کشور از خشونت علیه تظاهرکنندگان در این کشور، بیان کرد: من فکر میکنم که با استفاده از ابزارهایی چون خشونت، خرابکاری و برخورد در شرایط امروز کمتر میشود به موفقیت و اهداف لازم دست پیدا کرد. توصیه ما به دولت و پلیس فرانسه این است که خویشتندار باشد و همچنین به کسانی که در خیابان حضور دارند میگوییم که انجام اقدامات خصومتآمیز و خشن ممکن است که شرایط را پیچیدهتر کند.
وی ادامه داد: ما امیدواریم با درایت و اقدامات مثبتی که از سوی دولت فرانسه صورت میگیرد مشکل حادث شده برطرف شود.
این دیپلمات ارشد کشورمان خاطر نشان کرد: دولت فرانسه نمیتواند در برابر مردم خود استفاده از خشونت را استمرار دهد و شنوایی خود را برای شنیدن درخواستهای مردم کاهش دهد و یا از دست بدهد و امیدواریم با درایت این موضوع حل و فصل شود.
قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که دولت عراق در روزهای اخیر در راستای تحریمهای آمریکا علیه تهران برای برخی از بانکهای ایرانی محدودیتها و مشکلاتی را به وجود آورده و همچنین طبق اخبار منتشر شده به بانک مرکزی این کشور دستور داده که به شهروندان عراقی که به ایران سفر میکنند دلار ارائه نکند، اظهار کرد: مشخص و روشن است که همه همسایگان ما در مرحلهی نخست و همچنین دیگر کشورها حتی اتحادیه اروپا و چین توسط آمریکاییها شدیدا تحت فشار هستند برای اینکه با ایران همکاری نکنند و همکاریهای خود را محدود کنند. بیشتر این فشارها و آزارها از سوی ایالات متحده آمریکا نسبت به همسایگان ما اعمال میشود. آمریکاییها تلاش دارند که ممانعتهایی را برای همکاریهای موجود بین ایران و کشورهای همسایهاش به وجود آورند، این همکاریها را متوقف و یا مانع گسترش آنها شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این فشارها از سوی آمریکاییها نسبت به دولت عراق وجود دارد و همچنین به خاطر برخی مسائل دیگر ما شاهد ایجاد اختلالاتی در برخی حوزههای همکاریهای اقتصادی بین ایران و عراق هستیم و گزارشهایی را در این چارچوب دریافت کردهایم.
وی در همین راستا توضیح داد: ما در حال مذاکره با دولت عراق هستیم که بتوانیم مانع کارشکنیها و ایجاد مشکل از سوی دولت آمریکا در روابط دو کشور شویم.
قاسمی در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در مورد اینکه طی روزهای اخیر اخباری منتشر شده مبنی بر اینکه سازوکار اتحادیه اروپا یا همان اس پی وی موضوع معاملات نفتی را در بر نمیگیرد و از دیگر سو اختلافاتی بر سر میزبانی این سازوکار مالی بین کشورهای اتحادیه اروپا وجود دارد، گفت: من در مورد بحث میزبانی این سازوکار مالی قضاوت نمیکنم، چرا که این موضوعی است بین کشورهای خود اتحادیه اروپا.
وی ادامه داد: برخی از کشورهای عضو این اتحادیه امکان میزبانی این سازوکار را به دلایل خاص خود نداشتند و کشورهای دیگر برای این موضوع اعلام آمادگی کردهاند و موضوع را با ما مطرح کردند. ما منتظر هستیم تا این پروسه و روند در ارتباط با اس پی وی قطعی شود و توسط اروپاییها رسما اعلام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه بار دیگر در مورد محل استقرار این سازوکار مالی، اظهار کرد: این موضوع، موضوع پیچیدهای است موانع خاص خود را دارد و فشار آمریکاییها بر روی کشورهایی که میخواهند و یا ممکن است محل استقرار این سازوکار شوند وجود دارد. البته اراده دیده شده در این زمینه مثبت است و آنها در پی راهحلی برای استقرار این سازوکار هستند.
قاسمی با بیان اینکه نگاه ما همچنان به این روند و تلاشهایی که برای تدوین این سازوکار در حال انجام است خوشبینانه است و امیدواریم این پروسه بتواند علیرغم برخی پیچیدگیها به کار خود ادامه دهد و به اتمام برسد، ادامه داد: کشورهایی که نمیخواهند ایران و اتحادیه اروپا با یکدیگر همکاری کنند اقدام به شایعهپراکنی و بیان تحلیلها و ارزیابیهای غلط میکنند مثل همین موضوع نفتی که مطرح کردید یا بحث نفت در برابر غذا. اینها چیزهایی هستند که از کانونهای مشخصی بیان میشود و فکر میکنیم که زیربنایی ندارد در حال حاضر باید این مساله را رد کرد و منتظر نهایی شدن کار ماند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه این نشست در پاسخ به سوال یک خبرنگار خارجی مبنی بر اینکه شما در این نشست در برابر اظهارات اخیر مقامات آمریکایی تاکید کردید که سیاستهای دفاعی و موشکی ایران امری مشخص و روشن است و تهران در این مورد با کسی مذاکره نمیکند، سوال من از جنابعالی این است که آیا ایران در چند روز اخیر آزمایش موشکی انجام داده است یا نه؟ گفت شما باید این سوال را از مقامات نظامی بپرسید و آنچه که مربوط به وزارت خارجه است بیان مواضع کلی ایران در مورد سیاستهای دفاعیاش است که من در این جلسه درباره آن صحبت کردم.
قاسمی در همین ارتباط افزود: ادعاهایی که معمولا آمریکاییها مطرح میکنند خیلی ادعاهای با اساسی نیست و ما هرازچند گاهی شاهد هستیم که اینگونه ادعاها توسط آمریکاییها و صهیونیستها در مورد ایران مطرح میشود. اگر چنین آزمایشی انجام شده باشد مقامات دفاعی ایران در این زمینه اطلاعرسانی میکردند و یا میکنند و همانطور که گفتم من اطلاعی در این زمینه ندارم.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تمامیتخواهی رژیم صهیونیستی و دولت آمریکا در ارتباط با موضوع فلسطین و عدم توجه آنها به بیانیههای سازمان ملل در ارتباط با حقوق مردم فلسطین خاطرنشان کرد: یک جانبهگرایی آمریکاییها و دفاع آنها از رژیم غاصب و اشغالگر صهیونیستی امر جدیدی نیست. این یکی از پایههای سیاست خارجه آمریکا است. قطعا اینگونه رفتارها و سیاستها محکوم است و نهادهای حقوق بشری و کسانی که دل در گروی جان و حقوق انسانها دارند این رفتارها را محکوم میکنند. سیاست ما نیز در مقابل اینگونه رفتارهای آمریکا و جنایتهای صهیونیستها مشخص و روشن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد اقدام رییسجمهور روسیه مبنی بر امضای قانون توافقنامه موقت ایجاد منطقه آزاد تجاری بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، خاطرنشان کرد: ما در اردیبهشتماه توافقنامه لازم را برای عضویت در این پیمان امضا کردیم و در روزهای اخیر نیز دیدیم که رییسجمهور روسیه نیز این توافقنامه را امضا کرد. این یک کانال و سازوکار برای همکاری اقتصادی منطقهای است که میتواند به همگرایی بیشتر کشورها کمک کند.
قاسمی با بیان اینکه سازوکارها و تسهیلات گمرکی که در این اتحادیه پیشبینی شده منجر به افزایش همکاری ما با دیگر کشورهای عضو این اتحادیه خواهد شد و در این زمینه موثر و تاثیرگذار است، گفت: ما از امضای چنین توافقنامهای استقبال میکنیم و علاقهمند به گسترش این نوع همکاریهای منطقهای هستیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه ایران از انجام مذاکرات یمنی – یمنی در استهکلم سوئد استقبال میکند، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از هرگونه تلاشی که بتواند در کاهش آلام مردم یمن موثر باشد استقبال میکند.
وی با اشاره به طرح چهارمادهای که توسط ایران در سالهای اولیه بحران یمن برای حل این بحران ارائه شد، گفت: ما فکر میکنیم این طرح چهار مادهای میتواند راهکار مشخصی برای حل این بحران، انجام گفتوگوهای یمنی – یمنی و پایان فاجعهای که در این کشور در حال رخ دادن است، باشد و ما از هر تلاش صادقانهای در این زمینه که مبتنی بر حفظ تمامیت ارضی یمن، حفظ حقوق مردم یمن، ایجاد آتش بس در این کشور و انجام گفتوگوهای یمنی – یمنی باشد استقبال میکنیم و به تحقق آن کمک خواهیم کرد، چرا که علاقهمند نیستیم که وضعیت نابههنجار کنونی در این کشور همچنان ادامه پیدا کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارنظرهای برخی از مقامات اروپایی و آمریکایی در مورد فعالیتهای موشکی ایران، آیا این امکان وجود دارد که در آینده شاهد انجام گفتوگوهایی بین ایران و کشورهای اروپایی در مورد سیاستهای دفاعی و موشکی ایران باشیم؟ خاطر نشان کرد: همانطور که بارها گفتهایم ما در خصوص موضوعات دفاعی و موشکیمان با کشوری مذاکره نمیکنیم و گفتوگویی نداریم. سیاست ما در این زمینه روشن است. این امور مربوط به سیاست داخلی ماست و دیگران حق ورود به اینگونه مسائل را ندارند و این اجازه را نمیدهیم که دیگران در اینگونه مسائل داخلی ما دخالت کنند.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با طرح استیضاح وزیر امور خارجه از سوی برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و حضور روز گذشته وزیر امور خارجه در کمیسیون امنیت ملی برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان استیضاحکننده، اظهار کرد: استیضاح حق مجلس محترم است و نمایندگان میتوانند در مواقع لزوم این موضوع را در مورد تمام وزرا دنبال کنند. وزارت خارجه در این زمینه مستثنی نیست البته آنچه که در مورد وزارت خارجه رخ داد، موضوعی بود که برای اولین بار صورت میگرفت و ما چه بپسندیم و یا نپسندیم و چه بخواهیم در مورد خواص و مضرات این موضوع صحبت کنیم یا نکنیم، این موضوعی بود که اتفاق افتاد و آقای ظریف روز گذشته با حضور در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به تعداد زیادی از سوالات که مطرح بود پاسخهای لازم را دادند و طبق اخباری که خودم دریافت کردم دوستان نماینده تا حدود زیادی از این پاسخها قانع شدند.
قاسمی با بیان اینکه طبق تصمیم کمیسیون امنیت ملی قرار شده که طی دو هفته آینده آنها نظرشان را اعلام کنند و در صورت لزوم جلسه دیگری را برگزار کنند و اتخاذ تصمیم کنند، گفت: باید منتظر ماند و دید که نوع دیدگاه مجلس شورای اسلامی چگونه خواهد بود، ولی همانطور که گفتم وزارت خارجه استیضاح را حق مجلس میداند و به احترام مجلس آقای ظریف در کمیسیون امنیت ملی حضور پیدا کردند به راحتی به تمام سوالات پاسخ دادند مشکلی در این خصوص نبود. ما وظیفه خود میدانیم که ابهامات نمایندگان را برطرف کنیم که البته برای رفع این ابهامات راههای متفاوتی وجود دارد که برخی از این راهها میتواند صعبالعبور باشد و برخی از آنها میتواند راحتتر باشد.
ارسال نظر