خطیب زاده:
با همه طرفها در افغانستان در تماس هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: با همه طرفهای سیاسی افغانستان در تماس مستمر هستیم و از انتقال مسالمت آمیز قدرت به دولت فراگیر در این کشور استقبال میکنیم.
نشست خبری هفتگی سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان صبح امروز دوشنبه اول شهریور ماه به دلیل محدودیتهای کرونایی به صورت مجازی آغاز شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای این نشست با اشاره به روز پزشک گفت: تمام کادر درمان آبروی ما هستند و جز با رعایت دستورالعملهای بهداشتی نمی توان از شر ویروس منحوس کرونا عبور کرد؛ روز کارمند را هم به پرسنل خدوم دولت تبریک می گویم.
وی در ادامه با اشاره به تحولات افغانستان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران آخرین تحولاتِ افغانستان را رصد کرده و با آنها در تماس است. صلح و ثبات افغانستان آرزوی ایران و کشورهای منطقه است، تاریخ افغانستان نشان داده است که حل و فصل نظامی، راه حل موضوع افغانستان نیست. ایران آماده همکاری و تسهیل گفت و گوی افغانستانی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ایران در چهل سال گذشته همواره در کنار مردم افغانستان بوده و همچنان خواهد بود. ایران از انتقال مسالمتآمیز قدرت استقبال می کند. بدیهی است که در شرایط جدیدِ این کشور موج جدیدی از مهاجرتها شکل گرفته که نیازمند کمک گروه ها و سازمان های بشر دوستانه است.
خطیب زاده در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان درباره اهداف سفر وزیر امور خارجه پاکستان به ۴ کشور همسایه افغانستان که ایران هم جزو آنها هست، اظهار کرد: سفر وزیر خارجه پاکستان در روز پنجشنبه انجام خواهد شد و محور سفر افغانستان است. طبیعی است که ایران به عنوان رکن رکین این منطقه در راستای صلح و ثبات و پایداری ارتباطات خود را با کشورهای درخواست کننده همکاری خواهد داشت و این سفر در خصوص در خواست های دوستانه افغانستان انجام خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگر باشگاه خبرنگاران جوان درباره نشست مذاکرات احیاء برجام با توجه به اظهارات میخائیل اولیانوف در مورد آغاز مجدد مذاکرات هستهای ایران در آیندهای نزدیک، گفت: طبیعی است که در این تغییر و تحولات قوه مجریه ایران که در حال وقوع است برخی از تحولات صورت بگیرد؛ البته مواضع ایران همان است که قبلا اعلام کردیم. مواضع ما تغییر نکرده است؛ رفع موثر تمامی تحریم ها و پایبندی تمامی طرف های برجامی به صورت راستی آزمایی در دستور کار است.
وی درباره آخرین وضعیت پناه جویان افغانستانی هم اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران طی ۴۰ سال گذشته میزبان مردم افغانستان بوده است، ما پیوستگی عمیقی با یکدیگر داریم و شرط همسایگی خود را به جا آوردهایم، قطعا ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد البته تمامی اهداف باید به این سو برود که مردم این کشور در کشور خودشان زندگی آرامی داشته باشند.
خطیب زاده ادامه داد: آنچه که امروز در افغانستان میبینیم و طی دو دهه اخیر با توجه به تجاوز آمریکا در افغانستان دیدیم، واشنگتن بارها ثابت کرده است که حتی برای متحدان خودش هم اهمیتی قائل نمیشود. ورود آمریکا به افغانستان مصیبت بود و خروجش هم نکبت. این درس تاریخی است که نشان میدهد که ایالات متحده به هرجا رفته است به جای صلح و امنیت، ویرانی میبرد.
وی افزود: ایران تلاش خود را کرده و باز هم میکند که به رقم نا امنی آمریکا و دوستانش، یک منطقه آرام و همراه با صلح و ترتیبات بومی بیاورد قطعا در این راه همسایگان مان همراه ما خواهند بود. تصاویری که از افغانستان بیرون آمد دل ما را به درد آورد و این شرم تاریخی برای مدعیان حقوق بشر است که لب از لب باز نمیکنند، اما بدانند که موضوع افغانستان یک بار دیگر نشان داد که افول آمریکا در حوزه بین الملل بیش از پیش از است.
خطیب زاده دخصوص اظهارات وزیر جنگ رژیم صهیوینستی علیه کشورمان هم گفت: موضوع رژیم صهیونیستی یک موجودیت بر آمده از ترور است که هر کجا پا گذاشته با خود ترور برده است. تقریبا کسی نیست که نداند که رژیم صهیونیستی چگونه به وجود آمده و چگونه به حیات خود ادامه میدهد و اظهارات آنها یک فرافکنی بی ارزش است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدامات احمد مسعود در افغانستان اظهار کرد: ما تمام طرفها را به خویشتنداری و راه حل سیاسی و گفتوگو دعوت میکنیم، برای ایجاد یک دولت با ثبات و دولتی که همه اقوام باید در آن باشند تلاش کنیم. ترکیب دولت باید بازتاب دهنده ترکیب جعیت و قومی باشد. موضع ایران در این مدت ثابت بوده؛ ما به گروههای افغانستانی دسترسی داریم و تلاش میکنیم که آنها را به این سو ببریم که از طریق گفتوگو به سمت صلح و ثبات برویم. سعی میکنیم این خشونتها در این کشور به حداقل ممکن برسد.
وی درباره بیانیه اروپا مبنی بر اینکه ایران باید تمام فعالیتهای نقض کننده توافق هستهای را متوقف کرده و به مذاکرات وین بازگردد، اظهار کرد: آنچه ایران تاکنون انجام داده در چارچوب تعهدات خود در حوزه پادمان بوده است و ما از قبل هم به اطلاع آژانس رساندیم و تمامی اینها صلح آمیز است و این بیانیههای سیاسی نه تنها غیر حقوقی هستند بلکه غیر سازنده هم هستند.
خطیب زاده ادامه داد: سه کشور اروپایی بعد از خروج آمریکا از برجام هیچ اقدامی نکردند، زمانی که تحریمهای حداکثری به مردم ایران تحمیل شد اینها کجا بودند و چه بیانیهای دادند؟ واقعا طرفهای اروپایی در بی عملی مثال بارزی هستند. عمل به تعهدات اروپا بهترین اقدام ممکن اروپا برای احیاء برجام است. اروپا به جای تکرار اظهارات خود به تعهدات خود فکر کنند و آنها را عملیاتی کنند. ایران حداقل تعهدات خود را ذیل پادمان انجام میدهند آنها نه تنها تعهدات خود را انجام نمیدهند بلکه تنها حرف میزنند.
خطیب زاده درباره سفر وزیر امور خارجه ژاپن به ایران، گفت: این سفر در پاسخ به سفر آقای ظریف به ژاپن انجام شده و هیچ بحث میانجی گری نبود و در چارچوب روابط خوب ایران و ژاپن انجام شد.
وی درباره اینکه آیا ایران طالبان را به رسمیت میشناسد؟ توضیح داد: اکنون برای اینکه درباره دولت آینده افغانستان تصمیمی بگیریم زود است و زمانی که دولتی فراگیر در این کشور تشکیل بشود میتوان صحبت کرد. امروز تشکیل جان و مال و ناموس مردم و گفتوگوهای بینالافغانی اولویت ماست. افغانستان خسته از این برادر کشیها و جنگ های افراط گرایانه است. ما تمام تلاش خود را به کار گرفتیم که افغانستانی بهتر و با صلح و ثبات داشته باشیم. ما بر اساس آرزوها موضع نمیگیریم؛ افغانستان تنها در مسیری به صلح میرسد که یک دولت فراگیر با رعایت حقوق همه مردم در افغانستان و برگرفته از مردم این کشور باشد و طالبان قطعا بخشی از آینده افغانستان است.
خطیب زاده گفت: زمان جدید برای گفتوگوهای وین یک امر طبیعی است و زمان به نفع برجام نیست، متاسفانه به دلیل نقض کامل برجام توسط ایالات متحده و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ توسط طرفهای اروپایی در برجام، زمان به نفع برجام نیست. اقدامات جبرانی ایران در برجام در چارچوب پادمان است. ما طی ماه های گذشته چیزی جز حرف از دولت آمریکا ندیدیم و نشنیدیم. برجام نه تعهدی بیش و نه منافعی کم تر است. در آن صورت ایالات متحده میتواند به میز برجام برگردد. اگر واقع نگرانه بیایند قطعا مذاکرات فرسایشی نخواهد بود.
وی درباره برگزاری اجلاس سران در بغداد گفت: اجلاس همسایگان در بغداد ابتکار جدیدی نیست و مدتهاست که برادران ما در بغداد آن را پیگیری میکردند، قطعا ما در سطح متناسب حضور خواهیم داشت. نقش منطقه ای عراق را قابل توجه می دانیم و همواره سعی کردیم این نقش برجسته شود.
خطیب زاده درباره اینکه محمدجواد ظریف بعد از وزارت خارجه کجا می رود؟ گفت: آقای ظریف عضو هیئت علمی دانشگاه است و طبیعی می باشد که بعد از این تمام وزارت در دانشگاه خواهد بود.
خطیب زاده درباره اقدامات وزارت خارجه در خصوص برگزاری مراسم اربعین، گفت: در سفری که من به عراق داشتم گفتوگوهایی انجام شد و سفیر ما در عراق با مقامات عراقی گفتوگوهایی جداگانه داشته است؛ البته شرایط پاندمی کرونا ما را محدود کرده؛ باید ببینیم آیا این امکان را خواهیم داشت که اگر حتی شده به صورت محدود عاشقان اباعبدالله را در این راهپیمایی داشته باشیم یا خیر؟ تمام تلاش وزارت خارجه و مسئولان این است که در این زمینه کمک کنیم. اما تلاش ما این است که در صورت امکان در چارچوب سلامت مردم این موضوع عملیاتی شود.
خطیب زاده درباره خبر اعلام شده از سوی دبیرکل حزبالله لبنان مبنی بر ارسال سوخت از کشورمان به لبنان، گفت: تجارت عادی در حوزه مشروع مانند انرژی تصمیم حاکمیتی و مرسوم است که براساس تصمیم خودمان و اعلام نیاز دوستانمان نفت میفروشیم. قطعا ما نمیتوانیم رنج مردم لبنان را که با طراحی پشت پرده دچار مشکل شدهاند ببینیم.
وی افزود: ما به عنوان کشوری که سالها تحت تحریم قرار داشتیم، میدانیم برخی کشورها دچار اعتیاد به تحریم هستند. پس اعلام آمادگی میکنیم که اگر دولت لبنان هم تمایل داشته باشد، علاوه بر این سوخت که توسط تجار شیعه لبنان خریداری شده، سوخت به دولت این کشور بفروشیم.
خطیب زاده درباره اظهارات مایک پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا تصریح کرد: بنده جواب های لازم را وقتی پمپئو وزیر خارجه دولت ترامپ بود دادم. خود آمریکاییها میگویند که دولت ترامپ جمعی از رذایل بود و این وزیر خارجه خودش بارها اعتراف کرده که استاد دزدی، تقبل و همه چیزهایی است که در سرویس اطلاعاتی آمریکا ساری و جاری است.
وی ادامه داد: وزیر خارجه سابق آمریکا نمیداند که برای ما شهادت در راه خدا بالاترین فوز است. صلح سازترین سردار منطقه به دست اشقیا به شهادت رسید. در آن روزها نشان دادیم و اجازه نمیدهیم کسانی که در این ترور ناجوانمردانه اقدام کردند بی کیفر بمانند. آنچه در عین الاسد انجام دادیم پاسخ تعدی آنها بود؛ نه پاسخ شهادت سردار سلیمانی. هیچ جلسهای نیست به صورت دوجانبه و چندجانبه با کشورهایی که داشتیم مگر اینکه این موضوع را پیگیری کردیم. مفسر فعلی فاکس نیوز حواسش باشد که در چه حوزههایی صحبت میکند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اینکه غنی سازی ایران و گام های کاهش تعهدات ایران برگشت پذیر است یا خیر؟ توضیح داد: اقدامات جبرانی ایران برگشت پذیر است، تمام اقدام ما در چارچوب پادمانی پیگیری می شود، البته اگر طرف های برجامی به تعهدات خود برگردند، تمام این اقدامات ایران برگشت پذیر است و کشور ما نه تنها اقدامات خود را متوقف می کند بلکه تمام آنها را کامل اجرا می کند.
ارسال نظر