عضو انجمن واردکنندگان برنج عنوان کرد
مشخص شدن میزان دقیق عرضه و تولید برنج
عضو انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه هیچ آمار دقیقی از میزان تولید در کشور و سطح تولید وجود ندارد، اظهار کرد: نیاز کلی کشور ما بهطور متوسط، سالانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است و بسیاری از مناطق کشور همچون جنوب کشور، به لحاظ ذائقه و قیمت خواهان مصرف برنج ایرانی نیستند که نباید نیاز این مناطق را فراموش کنیم.
/ باید به ذائقه و نیاز نقاط مختلف کشور توجه شواحمد جابریان - عضو انجمن وارد کنندگان برنج - در نشست خبری با موضوعیت بررسی دلایل ناترازی بازار برنج اظهار کرد: همانطور که مطلع هستید ما چند سالی است که بهویژه در سالهای گذشته شاهد بروز برخی نوسانات در حوزه برنج بودیم. طی چند سال گذشته نقل مباحث و سایتهای خبری این نوسانات حوزه برنج ایرانی و خارجی بوده است. برنج به عنوان دومین کالای استراتژیکی کشور شایسته یک نگاه بهتر و درک بهتری از شرایط موجود است. این محصول در سفره ایرانیها نقش مهمی دارد و همچنین از ویژگی بسیار خاصی نیز برخوردار است.
وی افزود: مهمترین دلیلی که باعث این نوسانات و مشکلات هر ساله میشود، عدم وجود یک رویکرد راهبردی و همه جانبه است. رویکردی که بتواند تمام نیاز و منافع تمام ذینفعهای این زنجیره ارزش را از تولید کننده تا مصرف کننده، بازرگان، حاکمیت و تمام کسانی که در این امر نقش دارند را بتواند تامین کند.
کشت و کشاورزی در ایران به شیوه سنتی گران است
به گزارش ایسنا،جابریان ادامه داد: کشور ما اقلیم خشکی دارد و به همین دلیل مسئله کمآبی و منابع محدود آب چیزی نیست که بخواهیم آن را انکار کنیم و در این شرایط باید توجه داشته باشیم که روشهای کشت و کشاورزی در کشور عمدتا شیوههای سنتی هستند. در مقایسه با کشورهایی که همچون ایران تولیدکننده برنج هستند، این روشهای سنتی و کشاورزی سنتی موجب میشود که نسبت به تولید دنیا، تولیدات داخلی ما گرانتر باشد.
وی با تاکید بر اینکه تولید جزو اولویتهای ما و دولت است و به همین دلیل نیز حمایت از این بخش انکارناپذیر است، گفت: ما هم به عنوان چه بخش تولید چه بخش بازرگانانی که در این حوزه فعالیت میکنند خواهان حمایت حداکثری از فضای تولید هستیم و این را در مقاطع مختلف نیز اثبات کردیم.
عضو انجمن واردکنندگان برنج ادامه داد: نکته حائز اهمیت این است که، مسئله مهم توجه به یک اصل اساسی در حوزه اقتصاد و تنظیم و تعادل عرضه و تقاضا است که متاسفانه نگاههای مقطعی و نگاههای غیر همه جانبه موجب شده که ما یا در صدد توجه به عرضه باشیم و یا تقاضا و در این صورت بالانس و تعادل در عرضه و تقاضل از هم گسسته میشود.
بسیاری از مناطق کشور خواهان مصرف برنج ایرانی نیستند
وی افزود: طی دو سال گذشته، برنج ایرانی گران شد، در سال جاری نیز برنج خارجی گران میشود و مجددا در سال آینده نیز ممکن است دوباره همین اتفاقات رخ دهد و آنچه که موجب رخداد این شرایط میشود، نگاه تک بعدی ما به این مسئله است. اعتقاد ما این است که قیمت برنج ایرانی طی سالهای گذشته شایسته کشاورزان نبوده اما علیرغم اینکه همه ما دوست داریم که برنج ایرانی در سفره همه ما و همه مردم باشد، ولی نباید فراموش کنیم که مناطقی از کشور ما مصرفکننده برنج ایرانی به صورت خاص نیستند یعنی تغییر ذائقه یا به هر دلیلی سبک زندگی در این مسئله تاثیرگذار است.
جابریان ادامه داد: به طور مثال در مناطق جنوبی کشور، مردم کمتر خواهان مصرف برنج ایرانی هستند و دلیل اصلی آن نیز قیمت و البته ذائقه است. به همین دلیل نیز نباید ما نباید آن بخش قابل توجه در مناطق شرقی، جنوبی و بخشی از مناطق غربی کشور را فراموش کنیم.
وی افزود: سرانه مصرف و نیاز کشور به برنج بهطور میانگین سالانه ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن است. اما نکته مهم این است که ما هیچ مرجع و هیچ اطلاعات درستی از فضای تولید در کشور نداریم و هیچ مرجعی نتوانسته آمار دقیقی را بهطور رسمی انتشار دهد و به دلیل عدم دسترسی به منابع اطلاعاتی صحیح و قابل اتکا متاسفانه در برخی مواقع شاهد این هستیم که برخی بر پایه همین اطلاعات نادرست و غیر موثر آدرس غلط میدهند که بعضاً به فضای رسانه هم دسترسی دارند و با بهرهگیری از این تریبون سعی میکنند که فضا را به سمت اهدافی که خودشان دارند تغییر دهند بدون اینکع منافع ۸۵ میلیون ایرانی را در نظر بگیرند.
عضو انجمن واردکنندگان برنج ادامه داد: نیمه دوم مهرماه بود که خبری منتشر شد و این خبر اول از طریق یکی از نمایندگان مجلس و سپس توسط وزارت جهاد کشاورزی اعلام شد که حاکی از اعلام قیمت مصوبه برنج توسط شورای قیمت گذاری بود که برنجهای ایرانی را به قیمت خرید تضمینی داد و آن بازه زمانی، در حالی بود که بازار هیچ التهابی نداشت و عرضه و تقاضا کاملا در شرایط نرمالی اداره میشد.
وی افزود: ما به بیش از ۴۰۰۰ فروشگاه دسترسی داریم و به همین دلیل میدانیم که در آن بازه زمانی عرضه و تقاضا دچار هیچ مشکلی نبود. در همان بازه زمانی، برنجها از بازار با قیمت ۸۰ الی ۸۵ هزار تومانی تهیه میکردیم که بهطور ناگهانی با قیمت۹۰ هزارتومانی مواجه شدیم و پس از پرسوجو متوجه شدیم این قیمت، نرخی است که برای سال آینده مطرح شده و عددی نیست که الزامآوری باشد و تمامی این موارد و مصوبهها میگویند که خرید تضمینی انجام میشود. این شرایط به دلیل این بود که حرکت رو به بالایی در جریان قیمت برنج ایجاد شود.
جابریان ادامه داد: در ظاهر هدف حمایت از این افزایش قیمت، حمایت از کشاورزان بوده اما کسی به این نکته توجه نکرد که وقتی در انتهای مهرماه این مصوبه قیمتی صادر میشود، اصلا چه ارتباطی به کشاورزی دارد که محصول خود را در مردادماه برداشت کرده است؟ و به دلیل مشکلاتی که در حوزه اقتصادی دارد، بیشتر محصولات خود را فروخته است و الان برنجی در دست کشاورز نیست! این نوش دارو سازوکار درستی نیست. زمانی این قیمت اعلام میشود که نه تنها کشاورز از این موضوع انتفاعی نمیبرد بلکه میتواند به ضرر کشاورز نیز باشد.
افزایش قیمت برنج؛ حاصل نگاه غیر کارشناسانه به این محصول
وی ادامه داد: ممنوعیت واردات برنج در شرایطی ایجاد شد که ما همچنان نگران حوزه برنج ایرانی بودیم که واردات برنج در مقایسه با سنوات گذشته کمتر اتفاق افتاده بود و نگاه غیر کارشناسانه در فضای مربوط به برنج موجب شد که مشکلاتی در بازار بیشتر شود به گونهای که در فصل ممنوعیت برنج خارجی که به عنوان یک راهکار تامین نیاز دهکهای کم برخوردارتر بود، متاسفانه به دلیل عدم عرضه و عدم واردات شاهد رشد قیمت بسیار قابل توجهی بودیم.
عضو انجمن واردکنندگان برنج افزود: طی چند ماه دوره ممنوعیت واردات برنج علی رغم اینکه انجمن واردکنندگان برنج به تمام دلسوزان این حوزه در خصوص برنج ایرانی و خارجی مکاتباتی انجام داد که اینها سبک حمایتهای اولیه است که بهتر است از روشهای دیگری برای حمایت از کشاورز استفاده کنیم. ما طی ماههای گذشته از مرداد تا اواخر آبان ماه در حوزه برنج خارجی با افزایش قیمت شدیدی مواجه شدیم.
وی ادامه داد: به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات نادرست که در چندماه گذشته شاهد آن بودیم، برخی دوستان مصاحبههایی انجام دادند مبنی بر اینکه نسبت به سالیان گذشته افزایش تولید داشتیم و اعدادی را مطرح میکنند که صحیح نیستند و میگویند دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید داشتیم و هیچ نیازی به واردات نداریم اما نقد ما این است که اگر این میزان تولید داریم چرا قیمت برنج مدام در حال افزایش است؟
جابریان با تاکید بر اینکه به ذائقه مردم و توانایی خرید قشر کم درآمد توجهی نشده است اظهار کرد: امروز برنج در دست بازرگان نیست که عرضه کند چراکه اجازه واردات به موقع آن داده نشده و اگر داده شده آن مقدار انقدر کم بوده که جوابگوی نیاز نبوده و این باعث شده که شاهد افزایش قیمت بیرویه هم برنج ایرانی هم برنج خارجی باشیم.
مجیدرضا خاکی - معاون و سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران - نیز در این نشست اظهار کرد: انجمن واردکنندگان برنج به امنیت غذایی و تنظیم بازار کمک میکند. به نظر میرسد که مهمترین علتی که طی چند سال اخیر موجب شرایط فعلی در بازار شده، تصمیمگیری و برنامهریزی بر اساس دادههای نادرست و آدرسهای غلط بوده که متاسفانه عموما با بخشی نگری و رویکرد غیر کارشناسی همراه بوده که بتوانیم درباره این موضوع گفتوگوی مناسبی داشته باشیم.
ارسال نظر