بازار سرمایه در اولین فصل سال جاری اتفاقات متعددی را به خود دید و اگرچه مهمترین رویداد سیاسی کشور در سه ماهه نخست امسال رخ داد و تبعات آن در بازار سرمایه و بازارهای موازی با آن همچون طلا و  ارز مشاهده شد اما در نهایت بورس ثلث اول امسال را با ثبت عملکردی مثبت و رکوردهای جدید پشت سرگذاشت.

به گزارش اکوناپرس، در سه ماهه نخست سال جاری دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا پس از اظهارات متعدد از تصمیم خود مبنی بر خروج از برجام پرده برداری کرد و وعده اعمال دوباره تحریم های بین المللی سخت تر از قبل را به ایرانیان داد. این موضوع سبب واکنش منفی اهالی بازار سرمایه شد و اغلب سهام شرکت ها که در روند نزولی قیمت حرکت می کردند بیش از پیش با فشار فروش سهام مواجه شدند. در مقابل اما موج تقاضا به سمت خرید طلا و ارز رفت و در مدت کمی نرخ ارز به محدوده هشت هزار تومان و قیمت هر گرم طلا به بیش از 200 هزار تومان افزایش یافت.

این روند در حالی در بازار ارز و سکه شکل گرفت که بازار سرمایه همچنان در رکود عمیقی که ماه ها بود با آن دست و پنجه نرم می کرد، قرار داشت و ارزش سهام شرکت ها نیز به کمترین قیمت ممکن رسید. در این شرایط در روزهای پایانی خرداد ماه امسال به یکباره بازار سهام با موج جدیدی از نقدینگی مواجه شد و همراه با افزایش تقاضا برای خرید سهام و افزایش ارزش سهام اغلب شرکت ها به ویژه شرکت های فعال در گروه پتروشیمی، پالایشی، فولاد و معدنی شاخص کل بورس رکوردهای جدیدی را ثبت کرد که تا به حال در عمر 50 ساله خود ندیده بود. این روند صعودی به زعم کارشناسان و تحلیلگران بازار سرمایه متاثر از اعمال اثر افزایش قیمت ارز و سکه رقم خورده و طبیعی به نظر می رسد که پس از بازدهی مثبت بازارهای ارز، سکه و مسکن رونق  به بازار سرمایه برسد.

 به نظر می رسد اگرچه می توان از این دوره که اندکی از ضرر و زیان سهامداران کاسته شد به عنوان دوران طلایی بورس نام برد، اما همچنان بیم احتمال عدم تداوم این روند و بازگشت به روند فرسایشی ماه های گذشته در دل سهامداران وجود دارد.

در این گزارش به بررسی روند شاخص کل، معرفی صنایع و شرکت های پربازده و کم بازده از ابتدای امسال تا پایان خرداد ماه پرداخته شده تا در این مدت سهامداران خوشحال و مغموم بورس معرفی شوند.

بر اساس اطلاعات موجود، شاخص کل بورس در دوره مورد بررسی از محدوده 96 هزار واحدی با گذر از 12 کانال در 46 قدمی کانال 109 هزار واحدی ایستاد و بورس نیز سه ماهه بیش از هشت درصد بازدهی مثبت از آن اهالی بازار سرمایه ساخت.

از میان صنایع مختلف تنها هفت گروه همچون خرده فروشی، فنی و مهندسی، بانک ها، مخابرات، دستگاه های برقی، خودرو و استخراج ذغال سنگ از کسب بازدهی مثبت محروم ماندند. به طوریکه گروه خرده فروشی با افت قیمت سهام 13 درصدی تک سهم آن یعنی قاسم ایران در جایگاه نخست رتبه بندی صنایع از نظر کسب بازدهی منفی نشست و بعد از آن، فنی و مهندسی با هشت درصد بازدهی مفنی و بانک ها با پنج درصد بازدهی منفی در جایگاه های دوم و سوم قرار گرفتند.

در مقابل اما، از میان اغلب صنایعی که بازدهی مثبت به ارمغان آوردند، محصولات چوبی با رشد ارزش سهام 80 درصد تک نماد آن یعنی "چفیبر" صدرنشین جدول پربازده ترین صنایع شد و گروه قند و شکر با ثبت 62 درصد بازدهی مثبت دومین گروه پربازده بورس معرفی شد. همچنین گروه اطلاعات و ارتباطات با حدود 60 درصد بازدهی مثبت رتبه سوم را به خود اختصاص داد.

بر اساس این گزارش، از میان 569 شرکت فعال در بورس در سه ماهه اول امسال، 348 شرکت رشد ارزش سهام را تجربه کردند، 217 مجموعه با افت قیمت مواجه شدند و معاملات چهار شرکت نیز بدون ثبت بازدهی مثبت یا منفی پایان یافت.

شرکت قند ارومیه در نماد "قاروم" که در بازار پایه فرابورس فعال است، بیشترین بازدهی مثبت را به ثبت رساند و با 853 درصد رشد قیمت سهام در ردیف نخست قرار می گیرد. بعد از آن، شرکت مبین وان کیش با کسب 126 درصد بازدهی مثبت در جایگاه دوم نشست و شرکت شیرین دارو نیز با 112 درصد افزایش ارزش سهام ردیف سوم را به خود اختصاص داد.

 

1111

این در حالی است که بانک گردشگری که افت قیمت سهام 39 درصدی را پشت سرگذاشته، به عنوان کم بازده ترین سهم بورس شناخته می شود. بعد از آن، فروشگاه رفاه و کاشی صدف که نماد هر دو در بازار پایه درج و معامله می شود رتبه های دوم و سوم را از آن خود ساختند.

222222

در پایان این گزارش می افزاید، معاملات فصل اول بورس در حالی خاتمه یافت که حجم معاملات 67 میلیارد و 952 میلیون سهمی طی چهار میلیون دفعه معامله ارزشی به مبلغ بیش از 153 هزار و 345 میلیارد ریال را در بورس ثبت کرده است.