مشاور رییس سازمان بورس عنوان کرد:
با نقدینگی فعلی نیازی به سرمایه خارجی نداریم
عضو سابق هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و مشاور رییس این سازمان، دلایل افزایش اخیر قیمت سهام و تاثیر نرخ ارز بر وضعیت شرکت ها را تشریح کرد.
به گزارش اکوناپرس، علی سعیدی در گفت و گو با سنا گفت: طبیعتاً زمانی که ارزش ریال کاهش پیدا می کند بر حسب ظاهر قیمت کالاها افزایش پیدا می کند ولی این را لزوماً نمی توانیم به افزایش قیمت کالاها یا دارایی ها نسبت دهیم، بلکه قدرت خرید پول کاهش پیدا کرده و در مورد بورس هم به همین ترتیب است.
وی با بیان اینکه شرکت هایی که در بورس پذیرفته شده اند، عملاً قدرت خلق نقدینگی آنها در آینده تعیین کننده ارزش آنها است، اظهار داشت: طبعاً زمانی که افزایش قیمت کالا را داشته باشیم محصولات شرکت های بورسی هم در آینده افزایش قیمت دارد. همچنین قیمت دارایی های آنها افزایش خواهد یافت.
مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بنابراین به دو علت در بورس با افزایش قیمت سهام مواجه خواهیم شد؛ نخستین دلیل، ارزش جایگزینی دارایی هاست. مساله دیگر این است که جریان های نقدی که در آینده به وجود خواهد آمد و ارزش شرکت امروز تابع آن است، به علت افزایش قیمت کالاها یا به عبارت دقیق تر کاهش قدرت خرید پول افزایش پیدا کرده است و طبعاً اثر اصلاحی خود را در بورس می گذارد. از طرفی افزایش نرخ ارز روی بعضی صنایع تاثیر مثبت داشته و نهایتاً باعث بازدهی مثبت خواهد شد.
سعیدی خاطرنشان کرد: اگر قیمت سهام در بورس افزایش یابد، نرخ بازده واقعی لزوماً محقق نشده است. به عبارت دیگر، یک نرخ بازدهی واقعی و یک نرخ بازدهی اسمی وجود دارد و در کنار آنها یک نرخ تورم. نرخ بازدهی واقعی بعد از خارج کردن تورم است. اگر بر حسب قدرت خرید مقداری که کاهش ارزش پول داشته ایم در طرف دیگر افزایش قیمت داشته باشیم طبعاً در همان نقطه اولیه قرار داریم؛ بنابراین اصلاحاتی که این روزها در بورس می بینیم بیشتر اصلاح قیمت هاست تا ایجاد بازدهی یا افزایش بی رویه قیمت . لذا باید در کاربست واژگان دقیق بود.
وی افزود: از طرف دیگر در بورس، شرکت ها و صنایع بسیار متفاوتی داریم. شرکت هایی که در حوزه فلزات اساسی، معادن، پتروشیمی و پالایشگاهی هستند و قیمت های آنها در سطح بین المللی قابل ردیابی است یا عملاً معیارهای قیمتی بین المللی دارند از این کاهش ارزش پول تاثیرات مثبتی می بینند و طبیعتاً وضعیت بهتری پیدا می کنند.
سعیدی در پاسخ به این سوال که در شرایطی که حجم نقدینگی در جامعه بالا است هدایت این نقدینگی به سمت بورس تا چه حد می تواند تامین سرمایه در گردش را برای بنگاه ها و شرکت های اقتصادی مولد تسهیل کند، گفت: مهمترین اقدامی که ما باید انجام دهیم همین است. در کشور آنقدر نقدینگی وجود دارد که عدم دسترسی به منابع مالی خارجی برای ما بحران ایجاد نکند.
وی افزود: زمانی که صحبت از سرمایه گذاری خارجی می شود نگران این هستیم که پول های خارجی بخواهد وارد کشور شود و با ایجاد نوسان نرخ ارز مشکلات زیادی در مواجهه با سرمایه گذار خارجی بروز خواهد کرد. بنابراین اگر امکان آن وجود داشته باشد خوب است ولی امروزه که امکان آن نیست اصلاً نباید در مورد آن نگران بود.
مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: زمانی که این حجم نقدینگی سرگردان در جامعه وجود داشته و مالکان آنها به دنبال محلی برای سرمایه گذاری هستند، باید برای این سوال مردم جواب خوبی پیدا کرد تا صنعت ما به سرمایه گذاری خارجی نیاز پیدا نکند. به عبارت دیگر اگر همین منابع داخلی درست مدیریت شود این اتفاق خواهد افتاد.
سعیدی با بیان اینکه در مجموعه بازار سرمایه اتفاقات خوبی افتاده است و نهادهای مالی سخت مشغول انجام کار هستند، گفت: برای توسعه صندوق های سرمایه گذاری گام های خیلی خوبی برداشته شده است.
وی توضیح داد: هم اکنون صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری از طریق پلت فرم های صندوق های سرمایه گذاری ممکن است. بدین صورت که علاقه مندان بدون حضور فیزیکی؛ می توانند واحدهای سرمایه گذاری مربوط به صندوق های سرمایه گذاری را خریداری کنند و نیازی به مراجعه به بانک نبوده و هر زمانی که اراده کنند می توانند واحد خود را بفروشد. این دسترسی باعث می شود که مردم به راحتی بتوانند وارد بازار سرمایه شوند و معمولاً بازدهی خوبی هم کسب کنند.
سعیدی ادامه داد: امروز هم که بورس وضعیت خوبی پیدا کرده باز هم جایز نیست مردم مستقیماً سهم خریداری کنند و بهتر است از طریق صندوق های سهام این کار را انجام دهند.
عضو سابق هیأت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار اظهار داشت: همکاران ما در نهادهای مالی و شرکت های تامین سرمایه کمپینی را برای صندوق های سهام ایجاد کرده اند و پول های خوبی از جانب مردم به سمت سهام در حال جریان است.
سعیدی تاکید کرد: مهم ترین کاری که سیاست گذاران اقتصادی باید انجام دهند این است که حضور صندوق های سرمایه گذاری را قدر بدانند و از آن نهایت استفاده را بکنند برای اینکه بتواند پلی بین مردم و صنعت ایجاد کند. حتی صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت بر اساس مقررات حداقل باید 5 درصد سهم بخرند و البته تا 20 درصد می توانند سهام خریداری کنند.
به گفته عضو سابق هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، امروز درصد عمده ای از وجوهی که به صندوق های سرمایه گذاری منتقل شده صرف خرید اوراق بهادار دولت و شرکت ها شده و به کمک تأمین مالی اقتصاد کشور آمده اند. تأمین مالی از طربق انتشار اوراق بهادار نظم مالی بیشتری هم برای دولت و هم برای شرکتها ایجاد می کند.
وی تصریح کرد: اگر ما به صندوق های سرمایه گذاری اعتماد کنیم و به جای اینکه برای آنها سقف تعیین کنیم یا با گفتار خود آنها را منکوب کنیم یا مشکلات سایر بخش ها را به آنها فرافکنی کنیم، به مدیران صندوق ها شامل شرکت های تامین سرمایه، شرکت های سبد گردان و شرکت های مشاور سرمایه گذاری میدان دهیم تا وجوه بیشتری را جمع آوری کنند، امکان انتقال بهتر آن به صنعت نیز فراهم خواهد شد. چرا که وقتی شرکت های بزرگ صکوک منتشر می کنند، خریدار آن همین صندوق های سرمایه گذاری هستند و طبیعتا اینها که شفافند، از بانک ها بهتر عمل می کنند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بانک ها در آخر سال به سختی صورت مالی تهیه می کنند، گفت: این در حالی است که صندوق های سرمایه گذاری هر سه ماه یک بار صورت های مالی حسابرسی شده منتشر می کنند که هیچ شرکت دیگری این کار را انجام نمی دهد.
سعیدی افزود: صندوق های سرمایه گذاری همچنین ماه به ماه صورت ریز پورتفوی خود را اعلام می کنند که پول را در کجا سرمایه گذاری کرده اند. اگر در سپرده است کدام سپرده با چه نرخی است یا در سهام، صکوک و ... رفته است. همچنین روز به روز خالص ارزش دارایی یا همان NAV را اعلام می کنند که این مقدار از شفافیت ممتاز و ستودنی است.
سعیدی توضیح داد: اتفاقاً اگر مردم ما تمایل دارند که در ارز یا سکه سرمایه گذاری کنند نیاز به سرکوب آن نیست؛ بلکه باید مسیر سرمایه گذاری را به گونه ای شکل دهیم که هم تمایل به سرمایه گذاری مردم هموار شود و هم بازارهای فیزیکی دچار مازاد تقاضا و برهم خوردن تعادل نشوند. انجام این مهم نیز از طریق صندوق های سرمایه گذاری ممکن است و سازمان بورس، سازو کار آن را را طراحی کرده است.
مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: به جای اینکه مردم فیزیک سکه و ارز را بخرند می توانند واحدهای سرمایه گذاری صندوق های سرمایه گذاری در سپرده های کالایی تهیه کنند. این کالا می تواند طلا یا ارز باشد. صندوق های ارزی نیز به همین صورت طراحی شده اند که هم مردم نوسان نرخ ارز را به جای داشتن فیزیک ارز، از طریق داشتن واحد سرمایه گذاری صندوق ارزی کسب کنند و صندوق نیز ارز را مجدد در بانک سپرده گذاری می کند. بدین ترتیب هم مردم در ارز سرمایه گذاری کرده اند و هم بازار ارز دچار ناتعادلی نشده است.
وی ادامه داد: از طرف دیگر، صندوق های سرمایه گذاری نوسانات قیمت ارز را به سرمایه گذار می دهد. در حقیقت این نوآوری بسیار ارزشمند و نهاد بسیار ارزشمندی است که برای اقتصاد کشور بسیار مفید است. مهم ترین مزیت آن هم این است که پلی بین مردم و این صندوق ها که وجوه مازاد دارند، شکل می گیرد. لذا باید به شکل ملی این صندوق ها را که امروز تعداد آنها کم هم نیست تبلیغ کنیم .
ارسال نظر