فرماندار تربت حیدریه:
زعفران کاران به معاملات آتی بورس کالا می آیند
فرماندار و معاون استاندار شهرستان تربت حیدریه می گوید که کشاورزان می توانند زعفران را به کمک قراردادهای آتی بورس کالا، قبل از برداشت محصول در بورس پیش فروش کنند. بطوریکه دیگر نیاز نیست که با نگرانی از آینده، محصول خود را در قبال چک و یا دریافت سفته ارزان به واسطه ها بفروشند.
علی رستمی در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا به مزایای ورود زعفران به بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: با اجرای طرح خرید توافقی زعفران به کمک بورس کالای ایران طی سال گذشته تجربه خوبی به دست آمد و با حمایتی که صورت گرفت، در مسیر واقعی شدن قیمت زعفران قدم برداشتیم. این تجربه باعث شد که صادرکنندگان و تولیدکنندگان وارد بورس شده و حتی برای فروش محصول خود قبل از زمان برداشت، در معاملات آتی زعفران در بورس نیز فعال شوند.
معاون استاندار شهرستان تربت حیدریه اظهار داشت: در سال گذشته به دلیل نوسانات شدید قیمت زعفران به ویژه در فصل برداشت زعفران، سازمان تعاونی روستایی با حمایت دولت و به کمک بورس کالا وارد خرید توافقی زعفران از کشاورزان و زعفران کاران شد. البته در آن مقطع مقاومت هایی از سمت فعالان بازار سنتی مشاهده شد، اما فعالان بازار به تدریج متوجه شدند که اگر قیمت زعفران در بازار داخلی و با استفاده از ساختار معاملاتی بورس بتواند به سطح پایدار و مقرون به صرفه ای برسد، سهم همه زنجیره تولید اعم از کشاورز، بهره بردار و هم فعالان بازار سنتی در آن دیده شده است.
رستمی گفت: شفافیت در معاملات، استاندارد و کیفیت بالای محصول، کشف واقعی قیمت و بستری امن برای مبادله از جمله مزایای بورس کالا است که این موارد از خواسته های قدیمی فعالان بازار زعفران به شمار می رود.
وی افزود: در اولین سال تجربه عرضه زعفران در بورس کالا، این بازار به شفافیت در عملکرد مورد انتظار خریداران و کیفیت محصولی که قرار بود از فروشنده دریافت کنند، بسیار کمک کرد. به گونه ای که ورود زعفران به بورس موجب شده امسال در مقایسه با سال گذشته زعفران را با قیمت به مراتب بالاتری که نرخ واقعی زعفران است، بفروشیم. البته عدم اطلاع و آگاهی بهره برداران و کشاورزان از چگونگی استفاده از معاملات بورس برای فروش محصول باعث شده در کنار بورس و کمک نسبی دولت و سازمان تعاونی روستایی برای ورود به طرح خرید توافقی، برخی افراد به تجارت داخلی و بازرگانی زعفران لطمه بزنند.
فرماندار تربت حیدریه تاکید کرد: امیدواریم با اجرای سیاست های آموزشی و فرهنگ سازی بیشتر و آموزش مکانیسم های معاملاتی بورس و برگزاری همایش های حوزه زعفران برای کشاورزان، بهره برداران و عمده مالکان حوزه زعفران، به تدریج عمده فعالان بازار زعفران برای خرید و فروش وارد بورس شده و به صورت مستقیم به معامله در این بازار شفاف بپردازند.
پیش فروش زعفران در معاملات آتی
رستمی به نتایج مثبت استفاده از ابزارهای معاملاتی بورس به ویژه قراردادهای آتی زعفران اشاره کرد و گفت: اگر این هدف محقق شده و شفافیت در معاملات به کمک بورس برقرار شود، کشاورزان در کنار فروش مستقیم، می توانند زعفران را به کمک قراردادهای آتی قبل از برداشت محصول در بورس پیش فروش کنند. بطوریکه دیگر نیاز نیست که با نگرانی از آینده، محصول خود را در قبال چک و یا دریافت سفته بفروشند. به این ترتیب کشاورز می تواند محصول خود را در انبارهای پذیرفته شده در بورس کالا ذخیره کرده و در زمان مورد نیاز اقدام به فروش محصول کند.
معاون استاندار تربت حیدریه با بیان اینکه در حال حاضر به کمک بورس شرایط بازار و قیمت ها به ثبات لازم رسیده و معاملات گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی در بورس در جریان است، اظهار کرد: خرید توافقی دولت و نهادهای وابسته متناسب با شرایط بازار و به کمک بورس قابل اجرا است. اما نکته مهمی که باید در حوزه زعفران به آن توجه داشت این است که معلوم نیست که همواره در سطح زیر کشت با شرایط باثباتی رو به رو باشیم و به سرعت این رکوردها می تواند جا به جا شود. از این رو با توجه به تجربه ای که کشاورزان و بهره برداران منطقه خراسان در این حوزه داشته و میراث و سرمایه معنوی ما محسوب می شود، باید بتوانیم به کمک بورس کالا در معادلات قیمتی، فروش و تجارت زعفران ایرانی نقش آفرینی کنیم.
کشف قیمت پایه برای صادرات زعفران
رستمی تاکید کرد: در حال حاضر در حوزه صادرات زعفران یکی از مشکلات این است که ما نرخ پایه ای برای فروش صادراتی نداریم؛ از این رو باید به کمک وزارت جهاد کشاورزی و بورس یک قیمت حداقلی برای صادرات زعفران کشف کنیم. البته در سقف قیمتی هم باید تلاش کنیم که مدیریت های لازم صورت گیرد. چراکه اگر قیمت ها را صرفا به دلیل اینکه جایگاه نخست را در تولید این محصول داریم، بدون توجه به سلیقه و توان خرید خارجی افزایش دهیم ممکن است سهم بازاری زعفران ایرانی را کاهش دهد.
وی ادامه داد: از این رو باید تلاش داشته باشیم با پایداری تولید و کشت و صادرات آن، جایگاه ایران را در دنیا حفظ کنیم. چراکه اگر بنا باشد افزایش بی رویه قیمت ها اتفاق بیفتد، دنیا به سرعت سایر کشورها را در تولید این محصول جایگزین ایران می کند، بطوریکه با رشد بی رویه قیمت ها دیگر کشورها تولید زعفران را مقرون به صرفه دانسته و در جهت توسعه این صنعت اقدام خواهند کرد تا خودشان در تعیین قیمت ها نقش داشته باشند.
رستمی در خاتمه سخنان خود اظهار کرد: تلاش ما بر این است که همه بخش های درگیر در زنجیره تولید زعفران از ارزش افزوده آن سهم عادلانه و منصفانه ای داشته باشند؛ حال آنکه تاکنون کمتر از ۱۰ درصد ارزش افزوده زعفران به بهره بردار و کشاورز واقعی می رسید و ۹۰ درصد آن در چرخه فرآوری، صادرات و مصرف کننده به جیب افرادی می رفت که حتی زعفران را نمی شناختند و تنها محصول فیزیکی را دیده بودند. اما می توان با ورود بورس به معاملات این محصول صادراتی، سهم عمده ای از ارزش افزوده زعفران را به دست کشاورز و بهره برداران اصلی رساند.
ارسال نظر