به گزارش اکونا پرس،

اسفندیار چهاربند در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت درباره مخالفت وزارت آموزش و پرورش نسبت به طرح کمیسیون آموزش مجلس برای تعیین تکلیف معلمان حق‌التدریس، گفت: نیاز آموزش و پرورش با منطق طرح پیشنهادی کمیسیون آموزش مجلس متفاوت است؛ نیاز ما متاثر از سه مؤلفه اصلی جنسیت، جغرافیا و محدوده محل خدمت و رشته تحصیلی است.

وی درباره بومی گزینی آموزش و پرورش، توضیح داد: اصرار آموزش و پرورش بر تامین نیرو از بوم همان استان است زیرا در غیر این صورت این نیروها پس از گذشت چند سال از جذب به سمت کلانشهرها کوچ می‌کنند؛ در واقع عدم تعادل نیروی انسانی نیز به همین دلیل صورت می‌گیرد به همین دلیل آموزش و پرورش سه چهار سالی است که بر بومی‌گزینی تاکید دارد.

نیروهای حق التدریس نمی‌توانند مواد درسی جدید را تدریس کنند

رئیس مرکز برنامه‌ریزی، منابع انسانی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش دومین مولفه را رشته تحصیلی اعلام کرد و افزود: به عنوان مثال 180 ماده درسی جدید که در تحول بنیادین آموزش و پرورش تعریف شده، وجود دارد؛ کدامیک از افرادی که شامل طرح کمیسیون آموزش مجلس می‌شوند قابلیت تدریس در این موارد را دارند مثلا در بحث تفکر و سواد رسانه‌ای، یک نفر را در بین این جمعیت نمی‌توان پیدا کرد که قادر به تدریس این امر باشد.

جنسیت مولفه مهمی در جذب نیرو انسانی در آموزش و پرورش است

چهاربند درخصوص جنسیت که مولفه سوم آموزش و پرورش برای جذب نیرو است، خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش در استفاده از معلمان با توجه به جنسیت با محدودیت روبه رو است؛ برای مقطع متوسطه نمی‌توان از معلم زن برای دانش‌آموزان پسر یا بالعکس استفاده کرد.

طرح کمیسیون آموزش برای جذب نیروهای حق‌التدریس از نظر جنسیت، توزیع جغرافیایی و تسلط بر مواد درسی جدید تناسبی با نیاز آموزش و پرورش ندارد و باعث ورود نیروهای ناکارآمد می‌شود

وی گفت: جمعیتی که موردنظر طرح کمیسیون آموزش مجلس است، نه به دلیل جنسیت و نه به لحاظ توزیع جغرافیایی و نه به لحاظ تخصص و تسلط بر مواد درسی جدید، تناسبی با نیاز آموزش و پرورش ندارد.

رئیس مرکز برنامه‌ریزی، منابع انسانی آموزش و پرورش با بیان اینکه تحمیل کردن این جمعیت چند ده هزار نفری مانع از جذب نیازهای واقعی آموزش و پرورش می‌شود، افزود: نتیجه این کار ورود جمعیت کثیری از نیروهای ناکارآمد و مازاد به آموزش و پرورش است که فقط بار مالی سنگینی را به وزارتخانه تحمیل می‌کنند و تناسبی با نیازهای آن ندارند

اجرای طرح کمیسیون آموزش مجلس مجوزهای استخدامی آموزش و پرورش را با نیروهای ناکارآمد پُر می‌کند

چهاربند همچنین گرفته شدن امکان جذب نیروی مورد نیاز در آموزش و پرورش را از معایب دیگر تصویب این طرح از سوی مجلس دانست و ادامه داد: در برنامه ششم توسعه آموزش و پرورش حداکثر می‌تواند 200 هزار مجوز استخدامی برای جذب نیرو بگیرد این در حالی است که اگر ما وارد اجرای چنین طرحی شویم، بیش از دو سوم این مجوزها در همین مسیر مصرف می‌شود؛ بدون اینکه ما نیازی به آنان داشته باشیم.

وی ادامه داد: چه توجیهی دارد که دو سوم از عددی که آموزش و پرورش اجازه استخدام دارد، به جذب افرادی تعلق گیرد که به آن‌ها نیازی نیست.

طرحی برای ناکارآمد کردن دانشگاه فرهنگیان؟

رئیس مرکز برنامه‌ریزی، منابع انسانی آموزش و پرورش توضیح داد: نتیجه تصویب چنین طرحی از یک سو عدم پاسخگویی به نیازهای آموزش و پرورش است و از سوی دیگر با اجرای این طرح با وجود ظرفیت و توانایی دانشگاه فرهنگیان برای جذب سالانه 35 هزار دانشجو، عملا باید آن را طرح انحلال یا ناکارآمد کردن دانشگاه فرهنگیان نامید.

در آموزش و پرورش نیروی حق‌التدریسی پیش از سال 94 وجود ندارد

چهاربند تاکید کرد: اساسا حق‌التدریسی که پیش از سال 94 وجود داشته باشد، نداریم؛ تمام حق‌التدریس‌های موجود کمتر از 3 سال سابقه فعالیت دارند زیرا در سال 1388 به استناد قانون تعیین تکلیف معلمان حق‌التدریس، هر آنچه نیروی حق‌التدریس وجود داشت جذب شد و به استناد همین قانون جذب حق‌التدریس جدید ممنوع بود.

وی گفت: طرح فعلی کمیسیون آموزش مجلس در واقع هشتمین اصلاح به قانون سال 88 است؛ تا سال 94 نیز هیچ نیروی حق‌التدریسی در هیچ رشته‌ای جذب نشد، در سال 94 مجددا کمیسیون آموزش مجلس، وزارتخانه را موظف به حق التدریسی کردن مربیان پیش‌دبستانی که هیچ رابطه استخدامی با وزارتخانه نداشتند کرد و ذیل قانون منع حق‌التدریس و تعیین تکلیف حق‌التدریسان تکلیف کردند که باید این افراد جذب شوند؛ از سال 94 حدود 32 هزار مربی پیش‌دبستانی به استناد آن تبصره به وزارت آموزش و پرورش افزوده شد.

رئیس مرکز برنامه‌ریزی، منابع انسانی آموزش و پرورش تصریح کرد: بنابراین براساس همین قانون پرسابقه‌ترین نیروهای حق‌التدریس موجود کمتر از 3 سال سابقه کار دارند و حتی به جرات می‌توان گفت یک نفر از این افراد سابقه بیشتر از 3 سال ندارد زیرا دیوان محاسبات براساس قانون منع به کارگیری نیروهای حق التدریس رفتار می‌کرد.  

جذب نیروهای پیش‌دبستانی بی هیچ ضابطه‌ای انجام شد

وی درباره جذب نیروهای نهضتی به آموزش و پرورش، گفت: اساسا جذب نیروهای پیش‌دبستانی بی هیچ ضابطه‌ای انجام شد زیرا در دوره آموزش‌های این وزارتخانه نمی‌گنجد؛ تامین مالی، آموزش و نه جذب آنها به این وزارتخانه ارتباطی ندارد و صرفا براساس روابط محلی و خانوادگی و صنفی و غیره جذب شده‌اند و هیچ اطلاعی از سطح تخصص، صلاحیت و رشته تحصیلی این افراد وجود ندارد بنابراین اگر در شرایط بدبینانه قرار باشد که این افراد جذب شوند، لازم است که با یک حد نصاب این کار انجام گیرد.

برگزاری آزمون تخصصی بین حق التدریسان مشکلی را حل نمی‌کند

چهاربند درباره این نکته که کمیسیون آموزش مجلس به برگزاری آزمون اعتقاد دارد، توضیح داد: البته کمیسیون آموزش به برگزاری آزمون تخصصی و نه عمومی تاکید می‌کند در حالی که اگر بخواهیم از خود این افراد آزمون بگیریم مجددا با خودشان مقایسه می‌شوند و مشکلی را حل نمی‌کند.

رئیس مرکز برنامه‌ریزی، منابع انسانی آموزش و پرورش ادامه داد: آموزش و پرورشی که قرار است متحول شود، با این اتفاقات بیشتر از گذشته ناکارآمد خواهد شد.

آموزش و پرورش می‌توانست از طریق بهینه کردن و ساماندهی نیروهای موجود با تدریس غیرموظف شاغلین نیازهای خود را برطرف کند

وی همچنین درباره فعالیت این دست از نیروهای حق‌التدریس، گفت: با توجه به آمار و ارقام و اطلاعات دقیقی که موجود است این افراد باری از دوش آموزش و پرورش برنداشته‌اند؛ ما می‌توانستیم از طریق بهینه کردن ساماندهی خود و با همین تعداد افراد موجود و با تدریس غیرموظف شاغلین نیازهای خود را برطرف کنیم. به دلیل ورود این افراد به چرخه آموزش و پرورش این کار انجام نشد و البته باید بدانیم که تعداد قابل توجهی از آن‌ها 24 ساعت در هفته تدریس نمی‌کنند و صرفا برای دریافت کد پرسنلی حدود 6 الی 7 ساعت تدریس دارند یعنی به جای آنکه 8 هزار نفر از این افراد جذب شوند، 30 هزار نفر جذب شده‌اند.

چهاربند درباره پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش در مقطع کنونی، توضیح داد: منطق آموزش و پرورش این است که اگر این سه مولفه در طرح‌های مورد نظر کمیسیون آموزش و پرورش در نظر گرفته شود از آن استقبال می‌کنیم باید به این نکته توجه شود که در برگزاری آزمون‌های استخدامی به افراد کد استخدامی داده می‌شود، مورد مصاحبه قرار می‌گیرند، آزمون علمی و گزینش دارند و جمعی استخدام می‌شوند اما در ارتباط با این گروه هیچ کدام از این فاکتورها وجود ندارند.

رئیس مرکز برنامه‌ریزی، منابع انسانی آموزش و پرورش در پاسخ به این سوال که اگر این افراد در آزمون استخدامی شرکت کنند، آیا امتیازی بابت سال‌های حق‌التدریسی به آن‌ها داده می‌شود یا خیر، توضیح داد: ما آمادگی داشتیم به این افراد ضریب یک دو دهم بدهیم، به حداکثر شرط سنی سال‌های تدریس این افراد را اضافه کنیم و ... و امتیازاتی را در نظر گرفته بودیم.

حق التدریسان موجود سطح علمی پایین تری نسبت به سایر داوطلبان آزمون استخدامی دارند

چهاربند ادامه داد: البته این افراد در رقابت با افرادی که ثبت‌نام کرده‌اند از سطح پایین‌تری برخوردارند و حتی در درخواست‌های خود اذعان داشته‌اند چندین بار در این آزمون‌ها رد شده‌اند در حال حاضر کسی مانع آن‌ها نشده و این امتیازها برای آن‌ها وجود دارد اما در همان مرحله اولیه که گزینش علمی است پذیرفته نشده و نمره نمی‌آوردند.

طرح کمیسیون آموزش مجلس برای مناطق محروم و روستایی کارآیی ندارد

وی درباره پراکندگی جامعه هدف در طرح کمیسیون آموزش مجلس، توضیح داد: اتفاقا طرح مجلس افراد را در مناطقی در برمی‌گیرد که وزارت آموزش و پرورش با تراکم نیرو در آن جا روبه رو است و این افراد کمتر در مناطق محروم و روستایی هستند ضمن آنکه نیاز وزارتخانه جنس مرد است در حالی که جامعه هدف این طرح 95 درصد زن هستند.

طرح کمیسیون آموزش مجلس مانع تحول آموزش و پرورش است

وی تاکید کرد: با این طرح آموزش و پرورش را درگیر مسئله‌ای می‌کنند که سال‌ها مانع از تحرک و تحول می‌شود این درحالی است که دو سال بعد از آموزش و پرورش مطالبه تحول می‌کنند و این نکته حائز اهمیت فراموش می‌شود که نیروی انسانی و معلم که فاکتور اصلی در این وزارتخانه است را با چه جمعیتی به آموزش و پرورش اضافه کردیم و مانع از جذب چه گروهی شدیم.

آموزش و پرورش هیچ تعصبی بر اینکه چه قشری جذب شود، ندارد

رئیس مرکز برنامه‌ریزی، منابع انسانی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش افزود: ما هیچ تعصبی بر اینکه چه قشری جذب کنیم، نداریم، ولی چه دلیلی دارد که این افراد در آزمون استخدامی با سایر مشمولان رقابت نکنند، زیرا اگر ادعای باتجربه بودن می‌کنند، باید بتوانند امتیاز بالاتری بگیرند.