به گزارش اکونا پرس،
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه می‌گوید که معتقد است مهمترین اتفاق در عرصه سیاست خارجی در سال 96، کمک به ایجاد صلح و ثبات جهانی بوده است. هم‌چنین وی تغییر در ساختار سازمانی وزارت خارجه را در راستای اقتصاد مقاومتی می‌داند.

 

 در ادامه گفت‌وگوی مشروح  با بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان را  می‌خوانید.

 

 

 مهمترین اتفاق در عرصه سیاست خارجی در سال 96 را چه می‌دانید؟

 

سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و فعالیت‌های دستگاه دیپلماسی در سال ۹۶ در ابعاد مختلف از برجستگی‌های ویژه‌ای برخوردار بود.

 

مبارزه با تروریسم و تلاش برای کمک به ایجاد آرامش و ثبات بیشتر و هم‌چنین مساعدت‌های لازم مستشاری بنابر درخواست دولت‌های عراق و سوریه برای کمک به اخراج و محدودسازی تروریسم در این کشورها، از جمله مهمترین اتفاقات و دستاوردها در عرصه سیاست خارجی کشورمان بود. هم‌چنین تلاش برای دفاع از منافع و مصالح کشور در عرصه بین المللی و حضور جدی در مجامع جهانی، توجه ویژه و هرچه بیشتر به گسترش و تحکیم روابط دو جانبه با کشورهای همسایه، منطقه و حوزه پیرامونی، حضور در اجلاس سه جانبه و چندجانبه با برخی از کشورهای پیرامونی منطقه و نیز رایزنی و  تفاهم  در جهت مقابله با تروریسم و تحکیم امنیت، صلح و ثبات؛ از دیگر مواردی است که باید به آن اشاره کرد.

 

تلاش برای  همگرایی هرچه بیشتر  اقتصادی با کشورهای همسایه  و ایجاد بسترهای لازم برای توسعه پایدار منطقه‌ای در قالب  نشست‌های سه جانبه، چندجانبه در سطح وزرای امور خارجه ترکیه، ایران، جمهوری آذربایجان؛ از قابل توجه‌ترین فعالیت‌های دیپلماتیک ایران  در عرصه بین‌المللی بود. 

 

استمرار روند موفق نشست آستانه در بحث کمک به کاهش نقاط تنش در سوریه و ایجاد زمینه‌های لازم برای امدادرسانی در عین کمک به حفظ تمامیت ارضی  کشورهای جنگ زده همچون عراق و سوریه؛ از عمده فعالیت‌های دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه‌ای بوده‌ است. 

 

افزایش تماس‌های دوجانبه میان ایران با سایر کشورها در آفریقا، آمریکای لاتین، آسیا و اروپا در سطح وزیر امور خارجه، گام‌هایی اساسی بود که در سال گذشته برداشته شد. 

 

سال گذشته در قالب ۲۸ سفری که  توسط وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به کشورهای مختلف صورت پذیرفت، وزارت خارجه دوران پُر رفت و آمدی را پشت سر گذاشت و یکی از ویژگی‌های مهم این سفرهای دوجانبه همراهی هیئت‌های اقتصادی متشکل از بنگاه‌های دولتی و خصوصی در عرصه‌های مختلف تجاری و صنعتی  بود که منجر به تشکیل فروم‌های اقتصادی مابین  وزیر امور خارجه ایران و وزرای کشور میزبان شد.

 

در این ۲۸ سفر جمعا بیش از ۱۶۰ شرکت و بنگاه ایرانی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی را همراهی کردند و این نشان از  توجه وزارت امور خارجه به دیپلماسی اقتصادی است.

 

مقابله با خصومت‌ها، تخطی و بد عهدی‌های آمریکا، مبارزه با توطئه‌های رژیم اشغالگر قدس و تعامل گسترده با سایر کشورهای جهان برای مساعدت به صلح و امنیت جهانی؛ از برجسته‌ترین فعالیت‌های وزارت خارجه در سال 96 بود. 

 

 آیا تغییر ساختار وزارت خارجه می‌تواند انتظارات از این نهاد برای تسهیل توسعه اقتصادی کشور فراهم کند؟ این تغییرات تا چه حد می‌تواند در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی موثر باشد؟

 

یکی از مهمترین دستاوردهای وزارت امور خارجه در سال ۹۶، تغییر در ساختار و تحولی اساسی در  چارت سازمانی دستگاه دیپلماسی کشور بود.

 

در این ساختار یک معاونت دیپلماسی اقتصادی پیش بینی شد که قرار است در کنار بخش‌های اقتصادی کشور در جهت تسهیل و توسعه همکاری‌های اقتصادی خارجی اعم از جذب سرمایه گذاری‌های خارجی و کمک به افزایش صادرات غیرنفتی مساعدت کند.

 

این معاونت هماهنگی بخشی از فعالیت‌های اقتصاد خارجی کشور را مد نظر دارد و دقیقا قرار است در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی فعالیت‌های خود را تنظیم کند.

 

 با توجه به تغییر در کابینه دولت ترامپ و روی کار آمدن افرادی مثل مایک پمپئو و از طرف دیگر فراهم شدن زمینه مذاکره با کره شمالی در اردیبهشت امسال، برخی کارشناسان ادعا کرده‌اند که این تحولات به ضرر برجام و ایران است. نظر شما به عنوان سخنگوی دستگاه دیپلماسی در این مورد چیست؟

 

تغییرات و اخراج در دولت ترامپ رفته رفته به یک وظیفه، عادت و امر روزمره تبدیل می‌شود. البته تغییرات ترامپ از مقوله سیاست‌های داخلی این  کشور تلقی می‌شود که تنها می‌تواند مورد نقد، بررسی و تحلیل صاحب‌نظران قرار گیرد.

 

جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مستقل، مقتدر و مردم‌سالار؛ اهمیت چندانی برای این تغییرات قائل نیست. آنچه مورد توجه و ارزیابی جمهوری اسلامی ایران قرار خواهد گرفت، سیاست خارجی ایالات متحده و رویکردهای این کشور نسبت به مسائل بین‌المللی و جمهوری اسلامی ایران است.

 

 اگر روزی تلاش‌هایی در جهت صلح و ثبات در شبه جزیره کره صورت گیرد که  می‌تواند تاثیر به سزایی در صلح و امنیت جهانی داشته باشد، بی شک امر مهم و مورد قبولی خواهد بود که  جمهوری اسلامی ایران نیز از آن  استقبال می‌کند، اما تجربه ثابت کرده است که آمریکا شریک قابل اعتمادی نیست.

 

سال 97 را برای سیاست خارجی کشورمان چگونه پیش بینی می کنید؟

 

جهان ما، جهانی در حال گذار است، بنابراین تحولات آن به ندرت قابل پیش بینی است، زیرا سرعت تغییرات بسیار زیاد است، به دلیل اینکه  دانش ارتباطات، جهان ما را جهانی کوچک‌تر از همیشه کرده است. چالش‌های بسیاری در سال ۹۷ پیش روی جهان وجود خواهد داشت. در این میان کشور ما نیز جدای از جهان در حال گذار و آشفته امروز نخواهد بود.

 

منطقه غرب آسیا و خلیج فارس، وضعیت سوریه و یمن، بحران‌های روزافزون درونی عربستان، شرایط غیرقابل پیش بینی در هیئت حاکمه  ایالات متحده آمریکا، خروج  انگلستان از اتحادیه اروپا و شرایط این اتحادیه پس از خروج لندن و بحران‌های زیست محیطی و... احتمالا سال ۹۷ را به سالی خاص تبدیل  خواهد کرد.

 

ایران نه‌تنها علاقه‌مند به روابط دوستانه با کشورهای همسایه است، بلکه آن را الزامی اساسی می‌داند.

 

امنیت منطقه  یک موضوع حساس، حیاتی و جدی است، لذا همکاری جمعی همه دولت‌های فعلی در منطقه برای ایجاد صلح و ثبات مهم است. 

 

عربستان به دلیل دریافت سلاح‌های مدرن از آمریکا و اروپا و وجود نظام سیاسی با بنیان آشفته، نشان داده‌ است علاقه‌ای به امنیت و ثبات در منطقه ندارد.

 

عربستان باید سریعا به تجاوز خود در یمن پایان دهد و باید از دخالت در مسائل داخلی کشورها خودداری کند.

 

ریاض چندان اهل گفتگو و رایزنی نیست و  احتمالا حیات  سیاسی  خود را در گروی آشفتگی، افراط گرایی و توسعه تروریسم می‌داند.

 

 کشورمان چه راهبردی را در قبال رفتار زیاده‌خواهانه آمریکا در برجام اتخاذ خواهد کرد؟ 

 

اگر برجام نتواند برای ایران سودآور باشد، بی‌شک تهران در نحوه چگونگی برخورد با برجام تصمیمات حساب شده خود را عملی خواهد کرد.

 

تاکنون ما به تعهدات خود در برجام متعهد بوده‌ایم، اما این استمرار به طرف‌های دیگر بستگی دارد. اروپا باید صرفا از بیان مواضع عبور کند و ایالات متحده آمریکا را تحت فشار قرار دهد تا به تعهداتش عمل کند. در هر شرایطی  ایران  سیاست‌های خود را  دنبال  می‌کند  و  در نهایت این آمریکاست که متضرر خواهد شد.

 

یکی از مهمترین مباحث منطقه‌ای وزارت امور خارجه در سال 96 پیگیری و محوریت برگزاری نشست‌های مختلف از قبیل آستانه برای حل بحران سوریه بود. با توجه به تشدید حملات تروریست‌ها در غوطه و حمایت‌های آشکار غربی-عربی از گروه های تکفیری و نقض آتش بس چه آینده‌ای برای بحران سوریه در سال 97 پیش بینی می‌کنید؟ وزارت خارجه چه برنامه مشخصی برای برگزاری نشست‌هایی با محوریت حل بحران سوریه در سال آتی دارد؟

 

تاکید اصلی ما بر این مبنا است که تمامیت ارضی سوریه  حفظ شود و تنها  راه حل  بحران این کشور، راهکار سیاسی است.

 

گروه‌های تروریستی باید از  خاک دمشق خارج شوند و در عین حال هیچ کشوری نباید بدون اجازه دولت مرکزی سوریه در امور داخلی آن دخالت کند و به خود اجازه دهد که به خاک این کشور  تجاوز کند. سرنوشت مردم سوریه از راه سوری-سوری تعیین خواهد شد. امروز سوریه از وضعیت پنج سال پیش خود مستحکم‌تر است، مردم سوریه نیازمند کمک و امدادرسانی فوری هستند و باید تمامیت ارضی آن حفظ شود.

 

روند آستانه موفق‌ترین تلاش در جهت حفظ تمامیت ارضی سوریه بود که با وجود اختلافات جزئی بین کشورهای ضامن، دستاوردهای خوبی را در پی داشت. 

 

رژیم اشغالگر صهیونیستی و هیئت حاکمه آمریکا می‌خواهند تمام زیر ساخت‌های کشورهای اسلامی را نابود کنند  و آنارشیسم، فقر و بی‌ثباتی را در این کشورها جاری کنند.

 

برخی کشورهای عربی دچار توهمات واهی هستند، زیرا که در صورت شکست حاکمیت سوریه در آینده، هدف‌های بعدی سناریوی آمریکا در منطقه شوم خواهد بود، بنابراین جهان اسلام باید بیدار شود.